Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Tataneasa (Symphytum officinale)



Descriere

Tataneasa este o planta perena, avand un rizom scurt si gros, ramificat, din care pornesc radacini carnoase, lungi pana la 30 cm si groase de 1-2,5 cm, acoperite cu scoarta neagra, la interior fiind de culoare alba. Tulpina este dreapta, inalta pana la 120 cm, muchiata la baza, cu muchii aripate la partea superioara, acoperite cu peri aspri, usor indreptati in sus. Frunzele sunt aspre si paroase, cu nervura principala alba, celelalte nervuri fiind unite in forma de retea. Frunzele se prelungesc pe tulpina, dandu-i un aspect aripat. Florile sunt de culoare violacee, asezate la varful tulpinii, de forma unui tub terminat cu 5 dinti curbati in afara. Infloreste incepand din mai pana in august. Creste pe amrginea paraielor, prin fanete umede, zavoaie si prin lunci.

 

Recoltarea

Se recolteaza rizomul cu radacinile, toamna dupa incetarea vegetatiei sau primavara devreme.

Mod de uscare

Radacinile de tataneasa se usuca in straturi subtiri cat mai repede posibil. Se prefera uscarea pe cale artificiala la o temperatura de 40-50 grade C. Din 3-4 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Se intrebuinteaza ca emolient si expectorant in tuse, tratamentul ulcerului gastric, iar extern ca cicatrizant al ranilor. Intern: hemostatic, cicatrizant, actiune antimiotica. Extern: descongestiv, astringent, cicatrizant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu