Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Lezarea piciorului la bolnavii diabetici


Pe langa milioanele de bolnavi diabetici certificati medical, exista alte milioane de oameni care duc boala in ei fara sa stie. Diabetul devine boala tarziu, adesea dupa multi ani, abia atunci cand apar complicatiile. Piciorul diabetic este una din cele mai grave, soldate, adesea, cu un final dramatic


PRECIZARE. Piciorul bolnav din cauza unor complicatii datorate diabetului zaharat nu trebuie confundat cu piciorul ischemic, cauzat de arterita obliteranta. Piciorul diabetic are tegumentele normal colorate, destul de calde, semn ca in mare parte circulatia este functionala, desi bolnavii isi simt labele picioarelor reci. Piciorul bolnav de obstructie arteritica este foarte palid si rece, desi bolnavii simt ca le ia "foc". Aceste precizari sunt necesare pentru ca tratamentele sunt diferite. Fara tratament adecvat se ajunge la amputatie.
* Pe cine ameninta boala? Persoanele care au tendinte catre obezitate inca din copilarie si adolescenta, cei
nascuti cu greutate de peste 4 kg, sedentarii, indiferent de varsta, persoanele de peste 40-50 de ani, cei care n-au beneficiat de san in primul an de viata, cei cu greutate mica la nastere. Predispozitia genetica joaca si ea un rol important. Este alarmant faptul ca diabetul de tip II, cunoscut in trecut ca boala a batranilor, in ultimele doua decenii este prezent adesea si la copii si tineri.
* Ce este piciorul diabetic? Cantitatea marita de glucoza din sange, tipica diabetului, are efecte toxice directe asupra unor celule din structura micilor vase de sange ale piciorului (dar si din creier, inima, rinichi, ochi). Cu timpul, nervii sunt lezati, isi pierd sensibilitatea, au loc deteriorari ale oaselor si articulatiilor, ale muschilor labei piciorului si ale gleznei. Se produc deformari articulare, luxatii, fracturi, ulceratii, cangrena si infectii ce uneori impun amputari, ca unica solutie de salvare a vietii. Cunoscand toate acestea, devine prioritara depistarea diabetului cat mai din vreme, inaintea aparitiei complicatiilor. Amputarile la diabetici sunt de 15 ori mai numeroase decat la alti bolnavi, iar la 5 ani dupa amputarea primei gambe, la jumatate din cei operati, actul chirurgical e necesar si la celalalt picior.

Tratamentul piciorului diabetic

Aproape in totalitatea cazurilor, o persoana afla ca sufera de diabet numai din clipa cand devin evidente manifestarile complicatiilor datorate prezentei unui exces de glucoza in sange. Din nefericire, aceste complicatii sunt multe si foarte diverse, motiv pentru care nici un bolnav diabetic nu seamana cu altul, iar tratamentul trebuie strict individualizat si permanent adaptat evolutiei bolii. Pentru evitarea complicatiilor, analiza concentratiei glucozei in sange si urina trebuie sa fie completata cu examinarea permanenta a ochilor (lezarea lor poate duce in final la orbire). Rinichii (si ei pot fi lezati grav in boala diabetica, necesitand dializa) trebuie si ei cercetati regulat. De asemenea, se cere instituit un control al vaselor inimii, al creierului, si nu in ultimul rand, o cercetare minutioasa a picioarelor. O masura inteleapta este ca orice persoana de peste 40 de ani sa solicite un consult medical al starii generale de sanatate de 1-2 ori pe an.

Ingrijiti-va picioarele! Veti fi pe jumatate vindecati

Important: in diabetul zaharat, insotit de una sau mai multe complicatii, regimul alimentar si terapiile complementare nu sunt suficiente, fiind absolut necesare si medicamentele antidiabetice si, dupa caz, insulina. In prevenirea complicatiilor diabetului, o scadere a greutatii corpului de 4-5 kg are mare importanta, ducand la normalizarea valorilor de colesterol si insulina, la diminuarea tesutului adipos si normalizarea glicemiei.
Factori de risc ce pot complica diabetul: fumatul, abuzul de bauturi alcoolice sau cafea. De asemenea, bolnavul diabetic trebuie sa acorde o mare importanta igienei zilnice a picioarelor.
* Remedii alternative: acupunctura si presopunctura - parerile sunt impartite, privind eficienta lor. Cert este ca ele nu trebuie acceptate, cand piciorul diabetic prezinta leziuni si infectii (ulceratii, cangrena, osteomielita). Rezultate bune se obtin cu aceste tehnici in cazuri de arterita obliteranta, dar si atunci numai ca terapie complementara.
* Regimul alimentar este de cea mai mare importanta pentru pacientii cu "boala de zahar". In cazul lor, este obligatoriu sa renunte la urmatoarele grasimi saturate: oua, laptele integral si derivatele sale mai grase, carnea, mezelurile si grasimile vegetale: uleiuri, margarina etc. Concomitent, e necesar sa creasca in alimentatie fibrele dietetice, deci cantitatea de alimente crude, si sa consume apa in cantitati suficiente, fapt important pentru diabetici, in general, si pentru cei cu litiaza si infectii urinare - in special. Este recomandabil ca mesele sa contina un volum mic de alimente si sa se repete la circa 3 ore in cursul zilei, sfat valabil si pentru sfarsitul de saptamana, cand in mod obisnuit se depaseste necesarul caloric. Prin dieta si medicatie, se obtine o normalizare extrem de importanta a tranzitului gastric, profund dereglat de nivelul ridicat al glucozei din sange. Regimul alimentar echilibrat caloric, cu grasimi putine, reduce cu o treime infarctul de miocard si sindromul plurimetabolic la bolnavii cu diabet zaharat. Multi dintre ei gresesc amarnic crezand ca medicamentele antidiabetice rezolva toate probleme bolii, permitandu-le sa manance orice si oricat. "Morala" e simpla: tratamentul cu hormonul insulinic sau medicamente antidiabetice nu scuteste suferindul diabetic de a adopta un mod de viata sanatos. (Din motive lesne de inteles, in Romania, o mare parte a populatiei consuma multa paine, slanina si carne grasa, astfel ca diabetul a devenit, cu timpul, o boala mai ales a celor putin avuti.)
* Activitatea fizica are o importanta fundamentala in tratamentul complex al diabetului. Ea inlatura un factor important de risc in producerea diabetului, anume: viata sedentara. Mersul pe jos, purtand o incaltaminte comoda, timp de aproximativ o ora, este accesibil si folositor, el indeparteaza spectrul amenintator al deplasarilor in carje ori in scaunul cu rotile. La un recent congres, s-a dovedit ca in ultima vreme diabetul la copii si adolescenti depaseste 30% din totalul general al bolnavilor, boala fiind mult mai rara la cei ce desfasoara activitati fizice regulate, care stau mai putin in fata jocurilor de calculator, a televizorului si Internetului.
* Tratamentul piciorului diabetic ce prezinta ulceratii, infectii si cangrene este indispensabil, de el depinde salvarea vietii acestor bolnavi.
* Ingrijirea leziunilor la piciorul bolnavului diabetic cere atentie deosebita. Ulceratiile din talpa piciorului, cauzate de neuropatie, trebuie tratate prin curatire, de 1-2 ori pe saptamana, conservand tesutul cicatrizat de la baza leziunii. Se aplica zilnic comprese inmuiate in ser fiziologic, reinnoite de cate ori este nevoie, pentru a pastra umiditatea pielii si a hidrata leziunea. (Recomand sa nu se foloseasca pudre, creme ori pomade in aceste leziuni.) In final, e foarte important de precizat ca aparitia gravelor complicatii ale diabetului este pretul greu ce trebuie platit pentru neglijarea bolii, intr-un stadiu incipient, ce putea impiedica aparitia complicatiilor, adica: cangrena picioarelor, septicemii, orbire, insuficienta renala terminala sau infarctul de miocard si accidentele vascular-cerebrale cu consecinte, adesea, dramatice.
* Tratamentul cu insulina este obligatoriu pentru cei cu diabet de tip I. "Fara insulina - in doua saptamani pot muri 30 de milioane de bolnavi", spunea recent un specialist diabetolog. In viitor, pancreasul artificial, implantul cu celule originare (celulele STEM), tehnicile de inginerie genetica si multe altele vor rezolva, poate chiar din viata intrauterina, diabetul. Pana atunci, recomandarea pentru persoanele sanatoase este de a solicita anual un control medical si cateva analize uzuale. In ce-i priveste pe bolnavii diabetici declarati, ei sa nu se abata de la regimul alimentar, dar sa urmeze cu strictete si tratamentul cu medicatia specifica, pentru a evita complicatiile. Daca ele totusi apar, e important sa se stie ca rezultatele pozitive, in urma unui tratament corect urmat, nu apar "de azi pe maine", ci in timp. Cu vointa, perseverenta si rabdare, vindecarea este posibila.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu