Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Despre vesnica problema a sezonului rece: IMUNITATEA


Dr. RARES SIMU, medic specialist in imunologie clinica si alergologie


"Spune-mi cum traiesti, ca sa-ti spun cat esti de sanatos"

Imunitatea reprezinta mecanismul de aparare al organismului, atat impotriva agresiunilor din exterior, cat si din interior. Daca acest lucru nu se petrece, atunci pasul urmator trebuie sa fie blocarea si eliminarea elementului agresor, in asa fel incat acesta sa nu produca efecte negative asupra organismului. Un razboi nevazut dar acerb, purtat in intimitatea fiintei noastre, si despre care luam cunostinta, adeseori, prea tarziu. Un motiv important, pentru a ne duce cu el la... doctor.

LA ARME!

- A venit, iarasi, iarna. Ne ameninta, din nou, bolile. E iarasi la moda sistemul imunitar. Ce sa facem pentru a-l intari? Ca sa intelegem ca lumea de ce este asa de important sistemul imunitar, e obligatoriu sa stim ce inseamna. Va rog (cu riscul de a-i plictisi pe cititorii care cunosc problema) sa il prezentati ca la scoala.
- Activitatea sistemului imunitar presupune procese foarte complexe. In primul rand, la contactul cu agresorul, acesta este recunoscut de catre sistemul imun cu ajutorul unor structuri numite antigene. Antigenul descopera orice element diferit de structurile proprii organismului. In momentul in care antigenul intra in contact cu celulele sistemului imun (leucocite), se declanseaza reactia de eliminare a acestuia.
In etapa urmatoare, sistemul imun face diferenta intre antigen si structurile proprii, astfel incat mecanismele de aparare sa fie indreptate doar impotriva antigenului. Prin aceasta diferentiere se impiedica distrugerea tesuturilor normale, adica declansarea unei boli autoimune. Ca urmare a contactului cu antigenul (agresorul), celulele imunitare sunt activate printr-o serie de reactii prin care devin capabile sa distruga microbul, dupa ce acesta este "rontait" de catre macrofage si impartit in bucatele mai mici. In organism este data apoi o "alarma generala", necesara pentru o stransa colaborare intre toate celulele sistemului imun. In felul acesta, efectul de aparare este mult amplificat, fata de situatia in care fiecare tip de celula imuna ar actiona independent.
Procesul urmator este reprezentat de declansarea mecanismelor prin care factorul agresor este neutralizat si indepartat din organism. In aceasta etapa, activarea sistemului imun atinge punctul maxim de aparare. Dincolo de acesta, orice crestere a imunitatii poate sa dauneze grav organismului, respectiv sa duca la declansarea unor boli autoimune sau alergii. Dupa ce acest obiectiv s-a realizat, este nevoie ca toata acea avalansa a mecanismelor de aparare sa se opreasca, pentru a se evita distrugerea organismului propriu. Afectarea oricareia dintre etapele descrise poate sa produca neplaceri majore.

CUNOASTETI-VA DUSMANII!

- Care sunt principalii dusmani ai imunitatii si cum ii afecteaza acestia buna functionare?
- Buna functionare a sistemului imun depinde de foarte multi factori, care isi exercita influenta inca de la nastere. La nou-nascut, sistemul imun nu este inca bine dezvoltat. Sugarii depind de mama pentru a-si asigura o buna imunitate. In laptele matern se gasesc o serie de anticorpi care le asigura rezistenta la imbolnavire. Alimentatia naturala a sugarului este importanta, pentru ca laptele matern asigura o dezvoltare si maturare a sistemului imun superioara fata de alimentatia cu lapte praf. De aceea, este bine ca sugarul sa fie alimentat la san cat mai mult timp cu putinta. Pana la 6 luni este recomandata alimentatia exclusiv la san, iar apoi si in paralel cu introducerea alimentelor. OMS recomanda sa se continue alaptarea chiar si dupa varsta de 1 an. Tot in acest stadiu, o influenta foarte mare o are mediul in care creste copilul. Un mediu poluat (de exemplu, fumul de tigara) are un impact negativ asupra imunitatii. De asemenea, un mediu bogat in anumiti alergeni (praf de casa sau mucegai) poate produce sensibilizarea copilului, cu aparitia ulterioara a bolilor alergice respiratorii sau cutanate.
Un alt factor care afecteaza imunitatea este reprezentat de anumite tratamente in exces - vaccinuri, antibiotice etc. Despre influenta nefasta a vaccinurilor asupra organismului am vorbit mai pe larg, in paginile "Formulei AS", si nu are rost sa ma repet. Daca ne referim insa la antibiotice, trebuie sa mentionez ca administrarea lor in exces are efecte negative pe mai multe planuri. In primul rand, slabesc flora saprofita de la nivelul mucoasei (digestiva, genitala). Ca urmare, creste riscul de infectii la acest nivel. Pe de alta parte, este slabit si rolul de bariera al acestor structuri. De asemenea, utilizarea incorecta a antibioticelor poate duce la selectia unor bacterii din ce in ce mai puternice, la care sistemul imunitar trebuie sa faca fata.
Alimentatia este de importanta majora in asigurarea unei bune functionari a sistemului imunitar. In ultimii ani, se vorbeste tot mai mult de asa-numitul stres oxidativ. Ce inseamna de fapt acest lucru? Organismul uman, pentru a putea sa functioneze in conditii optime, are nevoie de oxigen. Acesta este utilizat pentru a se produce energia necesara bunei functionalitati a fiecarei celule. In urma acestui proces rezulta bioxid de carbon, dar si o mica parte de radicali liberi de oxigen. Acestia sunt implicati in aparitia unei serii intregi de afectiuni grave, inclusiv in deprimarea activitatii sistemului imunitar. In mod normal, acesti radicali sunt neutralizati de substantele numite antioxidanti. Principalii antioxidanti naturali sunt reprezentati de vitamine (C, E, beta caroten), enzime (superoxid dismutaza, peroxidaza), oligoelemente (Zn, Se). In aceste conditii, este evident ca o alimentatie sanatoasa, bazata pe multe legume si fructe proaspete, are efecte benefice asupra imunitatii, prin continutul bogat in antioxidanti. Dimpotriva, alimentatia bogata in grasimi, alimentele conservate, mezelurile, alimentele tip fast food asigura un aport sarac de antioxidanti, ceea ce favorizeaza cresterea radicalilor liberi din organism.
Exista o corelatie stransa intre sistemul nervos, sistemul endocrin si sistemul imunitar. La nivelul acestor sisteme, exista anumiti mediatori care sunt comuni. Ca urmare, orice actiune negativa asupra unuia din cele trei sisteme se reflecta automat si asupra celorlalte. Este cunoscut, de pilda, efectul de supresie pe care cortizonul (hormonul produs de glanda suprarenala) il are asupra sistemului imun. Acesta reprezinta unul din principalele medicamente administrate in boli la care este nevoie de imunosupresie (de exemplu, bolile autoimune). Acest hormon este cunoscut si sub numele de "hormonul de stres". Atunci cand organismul este supus unui stres acut sau prelungit, glanda suprarenala incepe sa secrete cantitati crescute din acest hormon, care are rolul de a ajuta organismul sa faca fata suprasolicitarilor. Consecinta asupra sistemului imunitar este insa una negativa. Serotonina este un mediator la nivelul sistemului nervos, cunoscut si sub numele de "hormonul fericirii". La persoanele care sufera de depresie s-a constatat o scadere a nivelului acestui mediator. Dimpotriva, persoanele vesele, optimiste au cantitati mai crescute de serotonina. Ea are efecte pozitive asupra sistemului imunitar, prin intarirea capacitatii de aparare.
In aceste conditii, putem spune ca un regim de viata echilibrat, in care sa fie asigurate zilnic perioade de relaxare, anumite preocupari recreative care sa ne deconecteze de la tensiunile legate de serviciu, un mediu familial plin de afectiune, lipsit de conflicte, asigura un echilibru sistemului imun. Cu alte cuvinte: spune-mi cum traiesti ca sa-ti spun cat esti de sanatos.

- La ce pericole ne expunem, in lipsa unui sistem imunitar sanatos?

- Dereglarea sistemului imun poate avea urmari grave. Scaderea imunitatii duce la scaderea rezistentei organismului fata de agresorii externi, fata de boli, in special cele infectioase (bacteriene, virale, parazitare). Pacientul respectiv se imbolnaveste frecvent - are infectii respiratorii, parazitoze sau micoze, infectii urinare sau cu alta localizare. Toate acestea sunt tratate de obicei cu medicamente puternice (antibiotice), care slabesc si mai mult sistemul imun si astfel se intra intr-un cerc vicios, din care se iese cu greu. De multe ori, unele dintre aceste infectii se pot croniciza si atunci lucrurile se complica si mai mult.
Un sistem imunitar slabit este vulnerabil si la atacurile din interiorul organismului. Aici ma refer in special la cancer, afectiune a carei frecventa si agresivitate este din ce in ce mai mare. Sigur ca aceasta boala are cauze si mecanisme de aparitie multiple si nu intotdeauna cunoscute. Dar un rol important in aparitia cancerului il are sistemul imun, care nu mai recunoaste celulele canceroase si nu le mai poate elimina din organism.
Alergiile sunt, de asemenea, consecinta dereglarii sistemului imun. Alergenii sunt substante straine organismului. Au anumite proprietati care le faciliteaza contactul cu anumite mucoase - respiratorie, digestiva, genitala. Sistemul imun reactioneaza la prezenta lor si se declanseaza mecanismele de aparare. Datorita dereglarii imunitatii, reactiile care apar nu mai sunt limitate si ajung sa faca rau propriului organism. In cazul acestor afectiuni nu se poate spune ca sistemul imun este slabit, ci ca este dereglat mecanismul de control. Reactiile alergice au diferite grade de gravitate, de la simple eruptii pe piele sau stranuturi repetate, pana la forme grave (astmul bronsic) sau chiar forme care pun in pericol viata (socul anafilactic).
Bolile autoimune sunt afectiuni grave, datorate unei proaste functionari a sistemului imun. In acest caz, celulele imune nu mai recunosc structurile proprii organismului sau apare o confuzie a acestora cu structuri straine. Dereglarea care se produce in cazul bolilor autoimune nu tine de o slabire a sistemului imunitar, ci de o deficienta la nivelul mecanismelor de recunoastere a sistemelor proprii organismului.
Din aceste observatii, se poate remarca un aspect important. Nu orice afectiune a sistemului imunitar necesita un tratament de stimulare a acestuia. Doar atunci cand este slabit se impune un astfel de tratament. Subliniez acest aspect, pentru ca majoritatea produselor naturale care se adreseaza sistemului imun sunt pentru intarirea acestuia. In cazul unei boli autoimune sau alergice, unele din aceste produse pot sa faca mai mult rau. De aceea, este nevoie ca in aceste afectiuni sa se administreze produse care au un efect imunomodulator, diferentiat de la caz la caz, numai la indicatia medicului.

REGULILE VICTORIEI

- Cum putem sa ne imbunatatim imunitatea?

- Pentru asigurarea unei imunitati eficiente, este nevoie in primul rand de un anumit stil de viata. Sigur ca in conditiile societatii moderne nu intotdeauna este usor sa il practicam. Cateodata, este mai usor sa iei niste pilule, in loc sa-ti modifici anumite deprinderi gresite. Ma refer aici in special la existenta in marile aglomeratii urbane, care presupune un ritm de viata stresant, tensionat, intr-un mediu suprapoluat si chimizat. Foarte putini din cei care traiesc in asemenea orase isi rezerva timp pentru perioade de relaxare in natura. Majoritatea prefera sa se relaxeze tot in mijlocul aglomeratiei si agitatiei, in mall-uri, restaurante, cluburi, discoteci etc., ceea ce le slabeste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului.
Odihna poate imbunatati imunitatea. Daca ne acordam perioade de refacere suficient de lungi - in primul rand un somn odihnitor si cateva "ruperi de ritm", respectiv iesirea din rutina cotidiana prin activitati recreative, ne vom simti mult mai bine. Este important sa dormim intre orele 23 si 1, pentru ca in acest interval orar ficatul ne curata sangele si in acelasi timp se regenereaza.
Sportul, in special daca este facut in natura, are efecte benefice. Aici, un loc aparte il ocupa inotul. Pe langa activitatea fizica, acesta presupune si un ritm de respiratie care stimuleaza anumite meridiane energetice ce sunt in directa legatura cu timusul, un organ esential al sistemului imun. De asemenea, si simplul contact cu apa are efecte benefice asupra organismului, stiut fiind faptul ca hidromasajul este un excelent element antistres. Exista chiar o tehnica de nastere, care se realizeaza subacvatic. S-a constatat ca acei copii care au fost nascuti in apa, pe langa faptul ca au o dezvoltare fizica si intelectuala superioara, dispun si de un sistem imunitar mai bine echilibrat. Acelasi lucru s-a constatat si in cazul copiilor care invata sa inoate foarte repede, chiar din primele luni de viata.
Respiratia profunda, toracala si abdominala, duce la o mai buna oxigenare a celulelor corpului. Exista numeroase boli influentate de slaba oxigenare celulara, care determina o crestere a radicalilor liberi - un mediu acid, care imbatraneste prematur organismul.
Alimentatia poate fi un ajutor de nadejde al imunitatii. In conditiile in care se asigura un aport bogat de proteine, vitamine, minerale si oligoelemente, avem toate sansele sa nu ne imbolnavim. Dimpotriva, un regim alimentar gresit poate sa duca la mari probleme de sanatate. Alimentatia trebuie sa contina cat mai multe fibre vegetale, mediul pe care se dezvolta flora intestinala normala. O imunitate buna inseamna si o flora intestinala echilibrata, care nu lasa loc germenilor patogeni sa ne atace corpul.
Relatiile cu membrii familiei si cu ceilalti semeni reprezinta, de asemenea, un factor care ne poate afecta imunitatea. Atat timp cat traim intr-un mediu lipsit de conflicte, in relatii armonioase cu cei apropiati, avem toate sansele sa ne pastram imunitatea la un nivel ridicat.
Conditiile de viata au, de asemenea, un rol major in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Curatenia (atat a corpului, cat si a mediului in care traim) este foarte importanta. Locuinta trebuie sa fie curata, bine aerisita, bine luminata. Nu degeaba se spune in popor ca "daca nu-ti intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa". Nu este intamplator faptul ca tuberculoza - una dintre bolile infectioase grave, care apare pe fondul unei imunitati precare - este asociata cu conditiile socio-economice scazute. Cu alte cuvinte, apare mai frecvent la cei care nu-si permit un regim alimentar adecvat, care nu pot sa-si asigure o locuinta adecvata, care nu-si mentin o igiena personala adecvata.

- Exista produse naturale care pot ajuta la mentinerea echilibrata a sistemului imun?

- Exista foarte multe produse naturale care intaresc imunitatea. Majoritatea lor sunt cunoscute de cititorii dvs. Amintesc aici vitaminele E si C, beta-carotenul, produsele apicole (mierea, laptisorul de matca, propolisul, polenul), oligoelementele - in special seleniul si zincul, plantele medicinale (echinacea, ghimbirul, ginsengul, gheara-matei, usturoiul, socul, cimbrisorul, ienuparul etc.). Nu in ultimul rand, trebuie amintite remediile homeopatice, acupunctura, presopunctura, dar acestea sunt terapii care trebuie recomandate strict de catre specialisti.
Pun accent pe urmatorul aspect: totdeauna, orice tratament (medicamentos sau natural) trebuie asociat cu un regim alimentar si un stil de viata bazat pe aspectele descrise mai sus. In caz contrar, eficienta tratamentului risca sa fie mult diminuata.

- Ce recomandari aveti pentru cititorii nostri, acum, in prag de anotimp rece?

- In primul rand, sa duca un regim de viata echilibrat - atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si intelectual. De asemenea, sa evite suprasolicitarea de orice natura. Sa faca miscare sau sport, zilnic. Sa-si rezerve timp pentru cate un sfarsit de saptamana petrecut in natura. Sa aiba un regim alimentar bogat in fructe proaspete, legume si lactate. Sa consume suplimente alimentare care contin vitamine si oligoelemente. Sa faca o cura de imunostimulare cu unul dintre produsele pe care le-am mentionat, dar numai la recomandarea medicului. In conditiile in care apare o problema de sanatate, chiar si o "banala" raceala, sa consulte un specialist, pentru a evita complicatiile.

1 comentarii:

Unknown spunea...

Un produs imunostimulent este IMUNOVITAL PLUS ce contine flori de soc (Sambucus nigra - flores), cimbru (Thymus vulgaris - herba), lichen de piatra (Lichen islandicus), echinacea (Echinacea purpurea - herba), radacina de gentiana (Gentiana lutea - radix), muguri de plop negru (Populus nigra - turiones), scoarta de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra). Se poate gasi pe www.naturasanat.ro

Trimiteți un comentariu