Miracolul din bobul de grau
Publicat de
Virgi
/ 14:20 /
Painea cea de toate zilele", intre boala si sanatate
In satele din Ardeal exista credinta ca boabele de grau au inscrise pe ele imaginea lui Iisus. De asta, painea e sfanta, "painea cea spre fiinta" din cea mai puternica rugaciune, "Tatal Nostru". Nici o mirare ca graul era socotit planta sacra, simbolul soarelui si al pamantului, avand virtuti tamaduitoare si magice. Si cate ritualuri nu existau legate de boabele de grau: cu ele se faceau amulete care aduceau fertilitatea si asigurau stabilitatea cuplurilor, cu faina obtinuta din boabele pri melor spice secerate se cocea o paine care era impartita copiilor din sat pentru ca graul sa fie curat ca sufletul de copil, apoi se faceau turte in care erau amestecate ierburi pentru alungat spiritele rele. Micile boabe de cereale nu erau doar hrana, ci si medicament, remediu magic si simbol al vietii. Ritualuri stravechi pe care timpurile moderne le-au ingropat. Iata insa ca dupa aproape un secol, miracolul din bobul de grau incepe sa fie redescoperit, de data aceasta pe o cale diferita: cea stiintifica.
Graul integral
Redescoperirea graului ca medicament a inceput in anii 70, cand medicii au remarcat cresterea alarmanta a numarului de persoane bolnave de ischemie cardiaca, colita, diabet, cancer digestiv, obezitate, litiaza biliara, dermatoze si alte asemenea afectiuni. Cauza: modificarea alimentatiei, in egala masura o desfatare a simtului gustativ si o otrava pentru corp. Alimentele omului contemporan sunt in mare masura rafinate, aditivate si conservate, pierzandu-si o seama din substantele necesare pentru organism si perturband in schimb asimilatia, digestia, activitatea hormonala si cardiaca. In aceasta situatie, au luat nastere doua orientari in medicina: una, prin care s-a dorit crearea de noi si noi medicamente costisitoare si toxice pentru a "acoperi" aceste boli, si cealalta, care a cautat sa descopere radacinile problemei, cautand cai de reintoarcere la simplitatea si armonia naturii. Pe aceasta ultima cale s-a ajuns si la redescoperirea unui aliment cu efecte extraordinare asupra sanatatii: graul. S-a plecat de la premisa ca aceasta cereala a constituit alimentul de baza al europeanului vreme de mii de ani, aliment care i-a asigurat necesarul caloric si de elemente nutritive in conditiile in care hrana era mult mai simpla si mai putin diversificata decat in prezent. O mana de grau contine vitamine din complexul B, fosfor, magneziu si calciu pentru o zi intreaga. Alimentatia pe baza de grau curata si protejeaza tubul digestiv, regleaza de la sine greutatea corporala, imbunatateste asimilarea mineralelor necesare organismului si confera tonus psihic si intelectual. Insa, atentie, este vorba de graul integral, cu tot cu coaja, si nu de variantele prelucrate, din care s-au indepartat aproape toate vitaminele si mineralele cu efecte curative.
Un experiment inedit
In spitalele franceze s-a facut un experiment pe doua loturi de pacienti suferind de diferite tulburari digestive: un lot a fost hranit cu paine neagra si preparate din grau integral, iar lotul martor a urmat regimul alimentar cu paine si produse fainoase obtinute din faina alba. Rezultatele au fost uimitoare: la pacientii care au consumat produse cu grau integral vreme de cateva saptamani s-a remarcat nu doar o rezolvare mult mai rapida a problemelor digestive (hipoaciditate, diskinezie biliara, colita etc.), ci si o reglare a greutatii, disparitia unor probleme dermatologice cronicizate, precum si o stare de vioiciune si tonus psihic care nu s-a observat la lotul martor. In urma acestui studiu si a altora de acest gen s-a ajuns la concluzia ca simpla lasare a graului in forma sa naturala si consumarea preponderenta a painii negre ar duce la injumatatirea problemelor digestive si nu doar a lor. Dar sa vedem mai precis care ar fi avantajele inlocuirii painii albe cu cea neagra.
Beneficiile consumului de paine neagra
Exista mai multe varietati de paine neagra: de la cea obtinuta din faina de grau integrala, la specialitatile de tip graham, care sunt combinatii de faina de grau, secara, orz etc. Toate aceste tipuri de paine neagra sunt net superioare celei albe, deoarece contin coaja boabelor care este de pana la 10 ori mai bogata in magneziu, de 2,5 ori mai bogata in fosfor si in calciu, continand in plus vitamine din complexul B si fibre vegetale. Consumul de lunga durata de paine neagra are urmatoarele efecte:
•previne cancerul tubului digestiv - aceasta datorita fibrelor vegetale pe care le contine, care absorb materiile toxice de pe traseu si le transporta pentru a fi eliminate, pastrand astfel "curatenia" acestui tronson, care este foarte vulnerabil la boala canceroasa in conditiile alimentatiei moderne.
•previne si combate constipatia si colita, in special colita de putrefactie. In colita de fermentatie este indicat terciul de grau, despre care vom vorbi putin mai tarziu.
•previne balonarea - in special la persoanele care consuma multa carne, grasimi animale si multe lactate.
•duce la scaderea spontana in greutate - pe langa faptul ca painea neagra este mai saraca in calorii, fibrele alimentare din componenta sa ajuta la atingerea mai rapida a senzatiei de satietate.
•previne si amelioreaza diabetul - mecanismele de actiune inca nu sunt complet identificate, insa cert este ca toate produsele cu cereale integrale sunt mult mai sanatoase pentru pancreas decat cele cu faina alba.
•ajuta la tratarea bolilor de piele - prin efectul de dezintoxicare exercitat de fibrele alimentare din compozitia painii negre.
•previne ischemia cardiaca, ateroscleroza si impotenta vasculara - prin continutul in minerale si vitamine, graul integral ajuta la mentinerea in stare foarte buna a vaselor de sange pana la varste inaintate.
Precautii la consumul de paine neagra: In ultimul timp au aparut pe piata romaneasca o multime de soiuri de paine neagra extrem de gustoasa si cu un termen de valabilitate foarte mare, care insa, pe langa faina integrala, contin o serie de aditivi sintetici pentru afanare, gust, aroma, conservare, care o fac mai toxica decat painea alba obisnuita. Evitati aceasta paine, care de obicei este ambalata, avand pe eticheta si continutul sau de aditivi, preferand painea neagra simpla, obtinuta prin mijloace mai putin sofisticate, dar mult mai naturale.
O alta problema care poate aparea este calitatea fainii integrale, care nu rezista decat putin timp la depozitare, enzimele din compozitia sa facand-o sa intre destul de rapid intr-un proces de fermentatie. Painea neagra facuta cu faina usor alterata are un gust acru, este de obicei coapta necorespunzator si in consecinta este greu digerabila. Nu o consumati.
Persoanele care sufera de gastrita hiperacida si de anumite forme de colita de fermentatie nu tolereaza bine painea neagra, care produce aciditate si agraveaza simptomele bolii. In cazul lor se recomanda terciul de grau integral.
O varianta la painea neagra - terciul de grau
Se obtine foarte simplu, din faina integrala de grau, care se prepara intocmai ca mamaliga obtinuta din malai: se pun 2-3 maini de faina intr-un litru de apa clocotita si se lasa la foc mic, amestecand incontinuu pentru a nu se prinde de fundul cratitei si a nu se forma cocoloase. Dupa circa jumatate de ora, terciul este fiert si se adauga sare dupa gust. Se consuma in acelasi fel ca mamaliga de porumb: cu produse lactate, ciorbe, tocanite etc. Este foarte sanatos pentru persoanele care sufera de colita de fermentatie, balonare, constipatie, digestie dificila, afectiuni biliare.
Graul incoltit (germinat)
Prepararea graului incoltit: luati doua-trei linguri de grau integral (nedecorticat) si netratat chimic, pe care il gasiti in magazinele naturiste, si spalati-l bine, in mai multe ape. Puneti apoi graul spalat intr-o farfurie adanca, adaugati apa cat sa-l acopere, puneti un capac si lasati-l apoi vreme de o zi (24 de ore) la temperatura camerei. Dupa trecerea acestui timp, spalati din nou graul si lasati-l asa umed, dar neacoperit complet cu apa, in farfuria adanca vreme de doua-trei zile, clatindu-l in fiecare zi. In a doua sau a treia zi vom remarca aparitia unui punct alb pe bobul de grau - este semnul ca a inceput sa germineze si deja poate fi consumat.
Administrarea graului incoltit este simpla: se iau in fiecare zi 2-3 linguri de boabe de grau germinat, care vor fi rontaite pur si simplu pe stomacul gol. Daca aveti probleme cu dentitia, puteti da graul germinat prin masina de tocat, dupa care il veti combina cu putina miere, obtinand o pasta delicioasa si extrem de hranitoare. De regula se fac cure de 7-15 zile, urmate de doua saptamani de pauza.
Efectele graului incoltit - inainte de a vorbi despre ele, ar fi util sa spunem cate ceva despre uimitoarele modificari care se petrec in bobul de grau in cele cateva zile de germinare. Din punct de vedere chimic, in bobul minuscul se produc reactii care nu pot fi reproduse nici in cele mai sofisticate laboratoare din zilele noastre: prin procese de transmutatie biologica se dubleaza cantitatea de fosfor si calciu, in timp ce magneziul se tripleaza, sunt sintetizati hormoni de crestere, cu efecte reintineritoare exceptionale, si enzime. Din punct de vedere bioenergetic, aparatele Kirlian au inregistrat adevarate explozii, aura bobului de grau capatand in momentul in care acesta incepe sa germineze dimensiuni de pana la patru-sase ori mai mari decat cele initiale (a se vedea fotografia). Aceasta foarte sumara trecere in revista a modificarilor din bobul de grau este menita sa explice si sa faca credibile uimitoarele sale efecte terapeutice. Iata pe scurt indicatiile curei cu germeni de grau:
•tulburari hormonale la femei: hirsutism, absenta ciclului menstrual, insuficienta ovariana - se face cura cu germeni de grau cate 15 zile pe luna, vreme de sase luni.
•menopauza si andropauza - sunt mult intarziate de o alimentatie preponderent bazata pe legume si fructe crude, la care se adauga cure cu grau incoltit facute regulat: cate 10 zile la inceputul fiecarei luni. Cei care au urmat acest tratament au putut constata chiar revenirea tineretii biologice, tradusa prin revenirea ciclului menstrual la femei si revenirea potentei la barbatii care intrasera deja la andropauza.
•sarcina, alaptare - germenii de grau administrati in aceste perioade asigura o buna vitalitate mamei, care se confrunta cu un urias consum de resurse vitale.
•crestere - administrati copiilor in cure de 1-2 saptamani, germenii de grau le asigura o crestere corporala si o dezvoltare mentala mai rapida. In cazurile de rahitism, anemie, slabiciune corporala, cura cu germeni de grau se repeta lunar, fiind administrate 2-3 lingurite de pasta de germeni de grau obtinuta prin masina de tocat, in fiecare zi, vreme de doua saptamani.
•tuberculoza pulmonara, intestinala, osoasa etc. - este mult ameliorata de curele cu germeni de grau de 10-15 zile pe luna, repetate pana la vindecare.
•rezistenta la infectii - este imbunatatita de administrarea de grau germinat, care este foarte bogat in minerale si vitamine, ce ajuta activitatea sistemului imunitar.
•refacerea dupa boala, accidente etc. - este mult mai rapida atunci cand se consuma germeni de grau, care accelereaza procesele de refacere a pielii dupa taieturi sau arsuri, favorizeaza consolidarea oaselor, ajuta la redobandirea rapida a tonusului fizic si psihic.
•bolile de piele - vindecarea lor este accelerata de cura cu germeni de grau, care au un efect cu totul special asupra pielii.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu grau germinat
Desi este recomandat uneori ca un fel de panaceu, graul incoltit trebuie administrat cu prudenta in anumite situatii. O prima restrictie se aplica in cazurile de hipermenoree (ciclu menstrual abundent), precum si in momentele in care simptomele debutului menopauzei sunt foarte puternice. Barbatii cu tendinta de ingrasare sau efeminare este bine de asemenea sa evite acest remediu.
In ceea ce priveste tumorile benigne si cancerul, parerile sunt impartite asupra oportunitatii administrarii germenilor de grau. Se pare ca in anumite cazuri, fitohormonii si acidul folic din compozitia lor favorizeaza inmultirea celulelor cu diviziune rapida, dintre care fac parte si cele care formeaza tumorile. Pe de alta parte, germenii de grau sunt un revitalizant rapid si mobilizeaza sistemul imunitar care este direct responsabil de limitarea raspandirii celulelor maligne, motiv pentru care unii pacienti raspund foarte bine la tratamentul cu germeni de grau. Solutia este administrarea pe o perioada limitata a acestor germeni (in jur de sapte zile), dupa care se asteapta doua-trei saptamani pentru a vedea evolutia bolii, iar in cazul in care raspunsul la tratament e bun, cura se reia pentru inca sapte zile, dupa care se fac doua-trei saptamani de pauza. Cura se poate relua.
2 comentarii:
Mutumesc pentru informatii. Mi-a fost de folos acest articol.Astept si alte comentarii despre acest subiect.
l-am cunoscut pe popa valeriu care a abtinut rezultate remarcabile in boli deosebit de grele-rezultatele au avut la baza aceasta cura cu grau incoltit si apa distilata,..daca doriti sanatate invatati sa tineti post,este necesar pentru propria persoana-nu faci un serviciu altcuiva-uitati de imbuibare-parintele cleopa spunea ca nu exista in icoane nici un sfant -gras,obez-scurt si concis...mult succes-un maseur0788119627
Trimiteți un comentariu