6 sfaturi care reduc riscul de cancer mamar
Publicat de
Virgi
/ 13:18 /
Copil înainte de vârsta de 30 de ani. Alăptaţi. Evitaţi sedentarismul. Fără acizi graşi. Jos kilogramele în plus. Stop alcoolului. Iată şase sfaturi care pot diminua considerabil riscul tumorilor sânului.
Majoritatea tumorilor sânului se dezvoltă sub influenţa estrogenilor care impregnează glanda mamară. Cantitatea de estrogeni este mai mult sau mai puţin influenţată de comportamentul femeii.
Specialiştii consideră că a aduce pe lume primul copil înainte de vârsta de 30 de ani şi apoi alţi bebeluşi este un comportament benefic pentru sănătatea femeii. Deoarece sarcina presupune maturizarea completă a celulelor mamare ceea ce le protejează contra degradării. Sarcinile mai ajută la diminuarea perioadelor în care femeia nu mai foloseşte pilula contraceptivă. Acesta este un aspect important, deoarece riscul de cancer al sânului este sensibil mai mare în cazul femeilor care au luat aceste pilule mai mult de cinci ani înainte de primul născut.
Ultimul raport al Fondului mondial de luptă contra cancerului notează foarte clar efectul pozitiv al alăptatului asupra sănătăţii femeii, chiar dacă ea hrăneşte la sân bebeluşul mai puţin de şase luni, aşa cum recomandă medicii. Explicaţia accentuează faptul că, în timpul alăptatului, producţia de estrogeni scade şi finalizează procesul de maturizare a celulelor mamare, un alt factor de protecţie în calea cancerului sânului.
Potrivit unui studiu coordonat de cercetători de la INSERM şi de la Institutul Gustave-Roussy din Franţa, cancerul sânului este de două ori mai frecvent la femeile care au în sânge un nivel ridicat de acizi graşi trans - uleiuri vegetale parţial hidrogenate de origine industrială. Aceşti acizi graşi se găsesc în special în produse de patiserie, prăjituri, chipsuri, pizza, făinoase ambalate... Cercetătorii iau în calcul să limiteze procedeele industriale de obţinere a acizilor graşi trans şi prezenţa lor în compoziţia produselor să fie indicate foarte clar pe etichete.
GREUTATEA CORPULUI, ALCOOLUL
După menopauză, excesul ponderal este implicat în apariţia tumorilor şi a cancerului sânului. Mesajul specialiştilor vizează necesitatea de a ţine sub control greutatea corpului. Mai mult, ţesutul adipos subcutanat stimulează o enzimă, aromataza. Aceasta transformă androgenii (hormoni masculini) în estrogeni, cu rol binecunoscut în declanşarea cancerului de sân.
Chiar în doze mici, alcoolul este nefast, demonstrează un studiu realizat de Institutul Naţional al Cancerului din SUA pe un lot de aproximativ 184.000 de femei. A bea zilnic unul-două pahare de alcool creşte riscul cu 30% cancerului mamar. Pentru că alcoolul modifică metabolismul estrogenilor. Sfatul medicului: consum moderat de "tărie". Dar mai bine înlocuiţi tăriile cu vin sau şampanie.
A merge în ritm alert cel puţin o jumătate de oră, zilnic. Activităţi de menaj. A renunţa la lift. A practica un sport o dată pe săptămână. Adică, a combate sedentarismul şi astfel a reduce cu 40% riscul cancerului mamar. Acelaşi efect pozitiv se observă, de asemenea, şi la femeile care au antecedente familiale. Motivul: activitatea fizică efectuată zilnic reduce nivelul estrogenilor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu