Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Agresivitatea copilului


Toti copiii se comporta agresiv in anumite momente... unii mai rar, alti mai des, unii mai intens, altii mai discret. Agresivitatea lor se datoreaza furiei si frustrarii, dar o puteti folosi in mod constructiv, daca stiti cum. Ajutati copilul sa se confrunte cu furia si frustrarea in mod constructiv.


Copilul furios

Toti copiii se manifesta uneori agresiv. Copiii mici sunt printre cele mai agresive creaturi de pe planeta – in permanenta ating, lovesc, musca, trag, imping si arunca diverse lucruri – deoarece sunt frustrati de lipsa controlului, a puterii sau a abilitatii de a spune ce doresc. Dar numai fiindca acest comportament este normal nu inseamna ca trebuie sa-l permiteti. `
Trebuie sa ajutati copilul sa invete cum sa se confrunte cu propriile emotii intr-un nod mai productiv (si mai civilizat!).

Cum reactionati fata de agresivitatea copilului

De fiecare data cand copilul loveste, impinge, inghionteste sau raneste in alt mod pe cineva, aveti grija sa:
Reactionati prompt. Imediat ce vedeti (sau simtiti!) ca micutul musca sau se poarta agresiv, spuneti, „Nu e voie sa musti. Doare.“ Nu muscati si dumneavoastra copilul, pentru ca asta nu va duce decat la accentuarea comportamentului sau agresiv.
Pedepsiti-l. Daca are peste 2 ani, poate intelege consecintele comportamentului sau – deci o scurta perioada de izolare in camera lui il poate ajuta sa-si recapete controlul. Puteti incerca si sa-i interziceti temporar un privilegiu, ca timpul petrecut la TV.
Invatati-l sa ceara iertare. Dupa pedeapsa, invatati copilul sa ceara iertare persoanei pe care a ranit-o. La inceput, va spune numai cuvintele, dar cu cat o face mai des, cu atat va intelege mai bine ce inseamna sa-i para rau si de ce merita sa ceara iertare.
Oferiti-i o cale mai buna de a se exprima. Dupa ce s-a calmat, explicati-i ca-i intelegeti frustrarea, apoi ajutati-l sa si-o exprime. Ati putea spune „Erai furios, de asta l-ai lovit pe Ionut. Dar alta data nu-l mai lovi! Data viitoare spune-i ca te infurie daca iti ia jucariile.“ Invatati copilul sa spuna ce doreste, de exemplu sa zica „Te rog da-mi camionul inapoi acum“ sau „Poti sa te joci cu papusa dupa ce termin eu“.
Ajutati-l sa-si inteleaga sentimentele. Daca are cel putin 4 ani, intrebati-l cum se simte cand este furios – ii bate inima mai repede, respira mai des? Invatati-l sa respire adanc, sa numere pana la zece sau sa cante incet un cantecel astfel ca atunci cand se infurie din nou sa poata aplica aceleasi tehnici.

Cum preveniti comportamentul agresiv

Copilul experimenteaza diferite comportamente. Intr-o zi isi poate manifesta furia prin cuvinte, in alta se poate exprima dand cu jucaria de masa.
Pentru a-l ajuta sa se exprime intotdeauna prin vorbe in loc de a ataca, procedati astfel:
Urmariti semnele prevestitoare. Multi copii devin frustrati cand sunt obositi, suprastimulati sau cand se afla intr-un mediu nou. De exemplu, in cazul in care copilul are tendinta de a-si pierde controlul la sfarsitul unei vizite la alti copii, scurtati durata unor astfel de vizite.
Temperati actiunile cu semnificatii negative. Cand copilul il face pe Batman sa-l omoare pe Mr. Freeze, intrebati-l de ce trebuia sa fie ucis Mr. Freeze si sugerati-i ca Batman l-ar putea trimite la inchisoare. Prezentandu-i comportamente alternative il veti ajuta sa inteleaga ca si el poate alege un alt comportament decat cel agresiv.
Planificati un timp numai pentru copil. Unii copii simt nevoia sa se poarte agresiv pentru a atrage atentia. Deci acordati-le atentia dupa care tanjesc jucandu-va cu ei si laudandu-i pentru buna purtare cat mai des posibil.
Mentineti un nivel realist al asteptarilor. A-i cere unui copil mic sa mestece numai cu gura inchisa sau unui copil mai mare sa-si faca toata tema odata este prea mult. Iar cand copilul pur si simplu nu poate face ceea ce ii cereti, ar putea recurge tot la furie pentru a-si exprima frustrarea.
Controlati-va propriul comportament. Daca tipati si injurati de fiecare data cand alt sofer va taie calea, cum veti putea convinge copilul sa nu se poarte la fel cand este suparat?

Ce se afla in spatele furiei extreme?

Uneori, agresivitatea copilului are forme mai serioase. Poate lovi intentionat un prieten cu o jucarie sau se poate supara asa de tare ca un turn Lego nu ii iese cum vrea, incat sa loveasca peretele.
Cel mai adesea cauzele ar putea fi:

Faptul ca se simte supraincarcat de activitatile programate
O mare schimbare in viata lui, cum ar fi un nou bebelus in familie
Faptul ca altii copii „se iau de el“
Faptul ca are probleme la scoala
Excesul de filme, muzica, jocuri video si de calculator cu continut violent

Incercati sa intelegeti care este cauza furiei copilului, apoi incercati sa o eliminati – discutati cu profesorul copilului daca se simte timorat sau daca ramane in urma la scoala; supravegeati cu atentie programele pe care le urmareste la TV. In cazul in care agresivitatea copilului isi mentine nivelul ridicat, discutati cu pediatrul sau cu un pshilolog.
Copiii mici au tendinta de a ataca muscand sau lovind deoarece ajung usor sa fie frustrati si nu stiu sa comunice.
In jurul varstei de 3,5-4 ani - cei mai multi copii dobandesc aptitudinile de adaptare si de limbaj care le sunt necesare pentru a-si controla agresivitatea. Nu o vor face perfect: copiii adesea invata sa faca asa cum e bine dupa ce incearca mai intai sa faca asa cum e rau.
Este important ca dumneavoastra, ca parinti, sa fiti fermi si consecventi si sa ajutati copilul sa invete metode mai bune de a-si administra emotiile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu