Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

DURERILE DE GAT


Pot fi provocate de o angina (infectia amigdalelor), o iritatie locala legata de surmenajul coardelor vocale, sau de factori externi, ca praful, aerul uscat sau fumul de tigara. Medicamente antalgice, vandute fara reteta, ca Ibuprofenul sau Paracetamolul, pot usura temporar durerea, dar gargarele si infuziile calmeaza, adesea, mai repede iritatia sau senzatia de arsura in gat. Iata cateva remedii la care puteti apela cu incredere:


GARGARE

* Apa sarata. Pentru o ameliorare rapida si durabila a bolii, nimic nu e mai eficient decat o gargara cu apa sarata. Sarea are proprietati antiseptice si favorizeaza expectorarea. Dizolvati o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar de apa calda (cat de calda puteti suporta), faceti gargara cat mai adanc, apoi scuipati. Repetati procedeul din ora in ora.
* Tabasco in apa. Pentru o gargara mai "energica", puneti 10-20 de picaturi de sos Tabasco (e foarte iute), intr-un pahar de apa. Paprica (boiaua) folosita la prepararea acestui sos contine o substanta numita capsaicina, care a ctioneaza contra virusilor. Odata gargara terminata, scuipati repede solutia. Exista riscul unei iritatii gastrice.
* Bicarbonatul de sodiu folosit in gargara calmeaza, si el, inflamatia gatului. Se pune o jumatate de lingurita de pulbere, la un pahar de apa.
* Miere si suc de lamaie. Diluati in apa fierbinte un varf de cutit de sare, sucul unei lamai si o lingurita de miere. Faceti gargara de trei ori pe zi (cat mai calda). Lamaia are proprietati anti-inflamatoare, iar continutul ridicat in vitamina C impiedica evolutia infectiei. In ce priveste mierea, se stie inca din antichitate ca este anti-bacteriana. Deci, o combinatie ideala!
* Otet de mere. Antiseptic si bactericid, otetul de mere usureaza si durerile de gat. Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere, diluati-le cu apa calda si faceti gargara.
* Cimbru si salvie. Ambele plante contin virtuti anti-durere de gat. Bogate in uleiuri esentiale si tanin, au efecte benefice, daca sunt folosite in gargara. Cunoscuta inca din antichitate, salvia da un ulei aromat cu proprietati anti-inflamatoare foarte puternice, in caz de inflamare a gatului si a gurii. (E bine sa stiti ca 2-3 picaturi de ulei aromat de salvie, diluat in 10 cl apa, este mai activ decat infuzia preparata cu plante, dar daca o preferati, puneti o lingurita de planta uscata la o jumatate de litru de apa clocotita si faceti de trei ori pe zi gargara, vreme de 2-3 zile pe saptamana). Cimbrul poseda aceleasi calitati antiseptice si anti-infectioase ca si salvia. Infuzia de cimbru poate fi amestecata cu o lingurita de miere si folosita, de asemeni, in gargara. Durerile de gat se calmeaza si daca veti mesteca cateva frunzulite de cimbru proaspat.

Puterea vindecatoare a mierii de albine

* Suc fierbinte de lamaie cu miere. Stoarceti o lamaie, amestecati sucul cu 2 lingurite de miere si turnati deasupra apa fierbinte. Puteti adauga 2 lingurite de whisky, palinca sau coniac. Sucul de lamaie cu miere se poate folosi si ca atare, fara alt lichid. Se ia de mai multe ori pe zi, cu coada unei linguri de lemn, si se topeste, incet, in gura. In maximum doua zile, durerile au trecut.
* Miere cu propolis. Se umple o cescuta cu miere si se amesteca cu 40-50 de picaturi de tinctura de propolis. Se ia de mai multe ori pe zi, tinandu-se cat mai mult in gura, ca sa se topeasca incet. Considerat un antibiotic natural, propolisul actioneaza in mod particular asupra infectiilor gatului.

INFUZII DE PLANTE

Reteta doctorului Valnet

Medic celebru, practicant al terapiilor naturiste, doctorul Jean Valnet spunea ca, folosind tratamentul pe care vi-l prezentam, el n-a dat gres niciodata, vindecarea totala producandu-se in 3-4 zile. Reteta e simpla: puneti pe foc un pumn de frunze de mur intr-un litru de apa rece. Lasati sa dea in clocot si sa fiarba doua minute, apoi trageti vasul deoparte. Lasati sa se infuzeze 10 minute, inainte de-a strecura. Beti ceaiul pe durata unei zile si faceti gargara, inainte de a-l inghiti. Repetati reteta trei zile.
* Ungurasul (Marrubium vulgare). Reduce inflamatia gatului si fluidifica secretiile bronsice. Se infuzeaza 2 lingurite de planta uscata cu o cana de apa clocotita. Se lasa 10 minute, apoi se strecoara si se bea. Se beau 2 cani pe zi.
* Ulmul (Ormus campestris). Contine un mucilagiu care protejeaza mucoasele si usureaza durerea. Puneti o lingurita de scoarta pisata in 2 cani de apa clocotita, lasati sa fiarba 1 minut, apoi strecurati si beti lichidul imediat. Se beau 2 cani pe zi.
* Radacina de nalba mare (Althea officinalis). Si nalba contine o substanta mucilaginoasa care se depune pe mucoase. Pentru a prepara un ceai, infuzati 2 lingurite de radacina uscata si rasa intr-o cana de apa fierbinte. Lasati sa se patrunda 10 minute, apoi strecurati si beti. Se beau intre 3 si 5 cani pe zi.

ALTE LEACURI

* Cataplasme cu musetel. Opariti o lingurita de musetel uscat cu echivalentul a doua cani de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 5 minute. Varsati lichidul, cu flori cu tot, pe o tesatura alba si moale, apoi aplicati-o direct pe gat. Se lasa pana se raceste, dupa care procedeul se repeta. La fel de eficiente sunt si compresele cat mai calde cu ulei de masline sau ulei aromat de lavanda.
* Cataplasme cu praz. Pentru a calma repede durerile de gat, puneti la fiert in otet un praz taiat in bucati, pana se inmoaie bine. Stoarceti-l, presarati deasupra piper macinat si aplicati-l sub forma de cataplasma pe piept. Prazul e bine cunoscut pentru actiunea sa asupra gatului. Imparatul Nero facea permanent o cura de cateva zile cu praz, pentru a-si pastra vocea.
* Cataplasme cu sare grunjoasa si lamaie. Lamaia si apa sarata fac minuni impotriva durerilor de gat. Luati un pumn mare de sare grunjoasa, impregnati-o cu suc de lamaie fierbinte, intindeti-o pe un tifon si aplicati-o pe gat. Puneti deasupra un fular gros, de lana, si lasati sa actioneze o ora.
* Supa fierbinte cu usturoi. Pisati 2-3 catei de usturoi si puneti-i intr-o cana de supa fierbinte, inainte de a o manca. Caldura lichidului combinata cu efectul antiseptic al usturoiului va vor potoli durerea de gat.

SUPLIMENTE DE PRIM AJUTOR

* Vitamina C. Luati 100 mg de vitamina C de trei ori pe zi, pana la disparitia durerii. Indiferent daca durerea de gat e provocata de o simpla raceala, un virus gripal sau streptococ, vitamina C va va stimula sistemul imunitar, ajutandu-va sa luptati contra infectiei. In caz de diaree, micsorati doza.
* Echinacea. Luati cate 200 g de echinacea, de patru ori pe zi, sub forma de pilule, sau cate un capacel de tinctura de echinacea, pusa in ceai fierbinte. Se ia de 3-4 ori pe zi.
* Pastile de usturoi. Se iau 600 mg pe zi, cam 4 pastile. Pentru a nu va irita stomacul, cereti la farmacie un produs gastro-rezistent si administrati-l in timpul meselor.
* Zinc. Luati cate o pastila de zinc, din 3 in 3 ore, pana la disparitia completa a durerii. Conform unui studiu recent, zincul accelereaza vindecarea durerilor de gat de origine virala.

MAI BINE SA PREVII DECAT SA VINDECI

* Spalati-va cat mai des pe maini. In perioadele cu epidemii de raceli si gripe, spalati-va cat mai bine si mai des mainile cu sapun. Evitati, de asemenea, sa le duceti spre nas, ochi si gura. Veti micsora riscul contaminarii cu microbi.
* Puneti vase cu apa pe calorifer. E foarte important ca in camerele unde lucrati si dormiti aerul sa fie suficient de umed.
* Renuntati la fumat. Fumul irita puternic mucoasele gatului.
* Respirati pe nas, iar nu pe gura. Aerul astfel inspirat se umezeste in mod natural.
* Schimbati des periuta de dinti, mai ales in cazul cand suferiti de dureri de gat cronice. Bacteriile din gura se colonizeaza rapid si riscati sa va reinfectati cavitatea bucala, in timpul periajului.
* Stimulati-va sistemul imunitar. In perioadele reci, cu raceli si gripa, stimulati-va zilnic sistemul imunitar cu vitamine naturale (sucuri de citrice si legume preparate in casa), plante medicinale adaptate, produse melifere (propolis, pastura, capaceala, polen etc.). Mancati cat mai multa ceapa si usturoi, ghimbir, sfecla rosie, morcovi si hrean, precum si verdeturi proaspete: patrunjel, marar, tarhon.

MIT SI REALITATE

De trei ori trei

Conform unor credinte populare din Scotia, durerile de gat pot fi alungate, daca vreme de 3 zile se iau 3 linguri de miere, 3 linguri de suc de lamaie si 3 linguri de otet rosu, de trei ori pe zi. Lasand la o parte superstitia legata de cifra "3", s-a dovedit ca, intr-adevar, aceste trei ingrediente amestecate si incalzite (fara sa dea in clocot) vindeca durerile de gat.

Cand sa consultati medicul?

Durerile de gat nu tin, de obicei, mai mult de 2-3 zile, daca sunt administrate remediile necesare. Consultati, totusi, medicul, daca durerile sunt foarte intense, daca va dor si urechile, daca faceti febra mai mare de 38 de grade (mai mult de 48 de ore), daca durerile, chiar si usoare, dureaza mai mult de o saptamana. Alte semne de avertisment: greutate in inghitirea salivei si dificultate in a deschide gura, urme de sange in sputa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu