Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Preconceptia


Metode de contraceptie non-hormonale si de bariera - partea I-a

Abstinenta periodica sau planificarea familiala naturala: care consta in evitarea contactului sexual in timpul perioadei fertile ce caracterizeaza momentul ovulatiei. Exista mai multe metode de determinare a momentului ovulatiei:


Metoda calendarului (Ogino - Knaus)

Metoda de determinare a temperaturii bazale

Metoda mucusului cervical sau a ovulatiei (Billings) - aceasta metoda este folosita si in tratarea infertilitatii prin stabilirea momentului ovulatiei.

Metoda de determinare a temperaturii bazale

La scurt timp dupa ovulatie, apare o crestere a temperaturii corpului cu aproximativ 0,5 grade Celsius care corespunde secretiei de progesteron de catre corpul galben. Aceasta crestere se mentine pana la menstruatia urmatoare. Abstinenta sexuala se practica in intervalul cuprins intre prima zi de menstruatie si a treia zi consecutiva de crestere a temperaturii bazale. In a 4-a zi de temperatura crescuta poate avea loc contactul sexual care se poate practica pana la aparitia menstruatiei.
Temperatura poate fi masurata rectal oral sau vaginal, iar pe durata ciclului se va masura la aceeasi ora folosind aceeasi cale si acelasi termometru; termometrul se tine timp de 3 minute, dupa care se spala cu apa rece.
Avantajele metodei:
accesibilitate, siguranta (fara reactii adeverse), si reversibilitate
acceptate de multe grupuri religioase
cuplurile au posibilitatea sa afle mai multe despre fiziologia lor si sa inteleaga mai bine functia de reproducere
responsabilitatea planificarii falimiale este impartita de amandoi partenerii ceea ce duce la cresterea cooperarii si comunicarii dintre ei
Dezavantajele metodei:
practicarea ei implica o puternica motivatie
nu intotdeauna este dorita sau acceptata
eficacitatea este variabila in acord cu motivatia individuala, si cu o serie de variabile fiziologice si patologice (masurarea temperaturii nu se practica matinal sau dupa cateva ore de repaus, fiind incalcate astfel conditiile bazale, stress, consumul de alcool, boala infectioasa, etc.)
abstinenta sexuala este necesara pe o perioada destul de lunga, fiind deseori neacceptata de cuplu - deteminand probleme maritale.
nu se practica pe durata cat femeia alapteaza
eficienta metodei este mai mica decat a celor mai multe metode contraceptive
este necesara deseori o lunga perioada de invatare a metodei
la adolescente sunt frecvente ciclurile anovulatorii, ceea ce poate face dificila invatarea si practicarea metodei
la femeile in premenopauza care au cicluri neregulate sau anovulatorii pot exista confuzii in evaluarea semnelor de fertilitate

Metoda mucusului cervical:

Sub influenta estrogenilor, mucusul cervical sufera modificari cantitative si calilative care sunt percepute de femeie; in acest caz femeia trebuie sa aiba aceasta abilitate, care depinde de gradul de instruire al femeii.
Modificarile caracteristicilor mucusului sunt urmarea cresterii nivelului de estrogeni, pe masura ce ne apropiem de momentul ovulatiei, mucusul devine mai abundent, mai elastic, are aspectul de albus de ou, aspect care indica faptul ca femeia se afla in plina perioada fertila cand secretia de mucus realizeaza un varf (peak)
Aeasta perioada este precedata de alte doua perioade in care mucusul este absent (senzatie de vagin uscat, sau cand mucusul este prezent in cantitate redusa, este gros, opac, aderent (senzatie de lipicios la nivelul vaginului)

Contactul sexual este permis:

imediat dupa menstruatie pana in ziua cand apare senzatia de umezeala evidenta la niveul vaginului
la sfasitul zilei a 4-a dupa aparitia peak-ului si pana la urmatoarea menstruatie.

Avantajele metodei:
este la indemana, prezinta siguranta si reversibilitate
practicarea ei determina o perioada de abstinenta sexuala mult mai redusa decat in cazul masurarii temperaturii bazale (contactul sexual poate avea loc atat preovulator cat si postovulator).

Dezavantajele metodei:
este insotita de erori mai ales daca este prezenta o infectie genitala sau cervicala
prezenta secretiilor vaginale datorita stimularii sexuale da rezultate fals pozitive
medicamentele utilizate in tratamentul sinuzitelor sau al rinoreei fac ca mucusul sa devina uscat
stresul poate modifica caracterele mucusului
nu se poate folosi la femeia care alapteaza

Metoda calendarului:

Reprezinta inregistrara lungimii cilurilor menstruale (si nu durata menstruatiei) pe parcursul a 6 luni (dupa unii chiar ani) inainte de a incepe practicarea metodei.

Cu ajutorul metodei se calculeaza:

prima zi fertila = ciclul cel mai scurt - 18

ultima zi fertila = ciclul cel mai lung - 11

Aceasta metoda prezinta o rata foarte mare de esec, deoarece lungimea ciclului care va urma este estimativa.

Metoda simptotermica: reprezinta o combinatie a celor 3 metode, care in acest caz sunt folosite simultan, cu scopul de a emite o eficacitate mai mare planificarii familiale naturale.

Metoda Coitus interruptus:

Reprezinta retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare. Aceasta metoda, impreuna cu inducerea avortului (avortul provocat) si mariajul tarziu, sunt considerate a fi responsabile de cel mai mare declin al fertilitatii in Europa.

Totusi ramane cea mai importanta metoda de control al fertilitatii in tarile lumii a treia.
Aceasta metoda are vantaje evidente: disponibilitate imediata, si absenta costului.
Exista o rata considerabila a esecurilor cu aceasta metoda deoarece penisul trebuie sa fie complet retras din vagin si de la nivelul organelor genitale externe, deoarece sarcina se poate produce prin ejacularea la nivelul organelor genitale externe in absenta penetratiei.
Amenoreea lactatiei:
Desi pare putin teoretic, ovulatia este suprimata in timpul lactatiei. Alaptarea la san creste concentratia prolactinei si GnRH (hormon eliberator de gonodotropine) din hipotalamus, scazand eliberarea hormonului (LH), astfel incat maturarea foliculara este inhibata.
Rata acestei supresii este variabila, si este influentat de durata si frecventa alaptatului, de timpul scurs de la nastere si probabil de statusul nutritional matern.
Dar si in cazul in care alaptarea continua, ovulatia poate reapare, dar este putin probabil ca acesta sa se produca inainte de 6 luni, in special daca femeia este amenoreica si alimentatia nou-nsacutului se realizeaza exclusiv la san.
Daca femeia nu mai doreste o sarcina imediat, trebuie utilizata o alta metoda de contraceptie dupa 6 luni de la nasterea, cnd menstruatia se reinstaleaza, sau imediat dupa initierea diversificarii alimentare
Aceasta metoda nu este de incredere deoarece nu toate femeile pot alapta suficient nou-nascutul, precum si datorita faptului ca exista femei care pot avea ovulatie si deci pot concepe chiar pe durata alaptatului tmpuriu cand cel putin teoretic protectia este considerata a fi prezenta.
In general, contraceptivele orale nu sunt recomandate in timul lactatiei, deoarece reduc cantitatea de lapte la unele femei. Pot fi utilizate metodele hormonale fara estrogeni.

Metode contraceptive de bariera:

Prezervativele

a) Masculin
Prezervativele moderne sunt confectionate din latex natural. Prezervativul cofectionat din intestin de animal (cec de miel) sunt inca vandute si preferate de cei ce considera ca acesta ofera o senzatie mai placuta. Exista si prezervative din poliuretan.
Prezervativul capteaza si retine fluidul seminal, prevenind astfel intrarea spermatozoizilor in vagin. Actual, prezervativele au un perete subtire de 0,02 mm, si sunt prelubrificate cu spermicid: monoxinul9 (marea majoritate) si sunt mai eficiente decat cele nelubrifiate.
Prezervativele se dau fara reteta medicala, oricaror persoane care le solicita, ele protejand impotriva unei sarcini nedorite si impotriva SIDA (fiind asigurata numai de cele din latex).
Riscul de rupere al prezervativului exista, si asta se datoreaza frictiunii, mai ales daca vaginul nu este suficient lubrifiat.
Lubrifiantii al caror constituent principal este apa, pot reduce riscul ruperii. De asemenea prezervativele foarte subtiri au un mare risc de rupere comparativ cu cele standard.
Produsii pe baza uleioasa precum uleiul mineral trebuie evitat, deoarece acestia reduc rezistenta prezervativului in mod marcat.
Nu se folosesc niciodata in scopul prevenirii ruperii unui prezervativ, doua prezervative suprapuse.
Manipularea lui de catre persoane cu unghii lungi determina riscul de rupere al acestuia
Prezervativul trebuie sa aiba pe ambalaj data fabricatiei si data expirarii; se pastreza in loc racoros si uscat.
b) Feminin

Se mai numesc pungi vaginale si sunt confectionate din poliuretan, de recomandat:
a se utiliza un prezervativ nou pentru fiecare contact sexual
se insera adecvat astfel incat inelul intern sa se afle in vagin si cel extern la nivelul vulvei
se asigura introducerea penisului in interiorul invelisului
dupa contactul sexual se indeparteaza prezervativul cu precautie pentru a nu imprastia lichidul seminal
sunt mult mai scumpe decat cele masculine, si de asemenea mult mai solicitate de catre paciente
Exista 4 tipuri de metode de bariera vaginale: diafragma vaginala, pesarul cervical, capisonul cervical, si vimula.

Diafragma vaginala
Consta intr-o membrana de cauciuc fin (latex) ce acopera un dispozitiv circular, flexibil.
Exista mai multe tipuri de diafragme in functie de forma pe care o are marginea dispozitivului: spirala, plata sau in cupola. Diafragmele spiralate si plate devin ovale atunci cand sunt comprimate pentru insertie. Diafragmele arcuate formeaza un arc sau iau forma de semiluna atunci cand sunt comprimate, ele sunt mai usor de inserat corect.

medicul trebuie sa recomande diafragma potrivita pentru pacienta: se utilizeaza dimensiunea maxima care poate fi inserata fara disconfort si distorsiune

adaptarea dupa ce femeia a nascut sau greutatea corporala s-a modificat cu mult mai mult de 10% (7-10 Kg)

este contraindicata in prolapsul uterin semnificativ, la femeile care au nascut de curand, la cele care nu-si pot palpa corect colul uterin, sau cele care au avut infectii urinare repetate in antecedente

medicul tebuie sa instruiasca paciente asupra modului de insertie si sa verifice prin examinare inserarea corecta a diafragmei de catre pacienta, care trebuie sa acopere cervixul si vaginul superior

pentru a introduce corect o diafragma, este indicata efectuarea initiala a unei examinari vaginale. Cu primul si al doilea deget in fundul de sac vaginal posterior, policele mainii examinatoare se opune indexului, pentru a marca locul unde indexul atinge osul pubian. Distanta de la varful degetului mijlociu la varful policelui reprezinta diametrul diafragmei ce trebuie incercata initial.

se utileaza initial un set de diafragme test de dimensiuni variate;

diafragma trebuie utilizata in asociere cu un spermicid (acest lucru nu este esential pentru eficacitatea contraceptiva a diafragmei).

Diafragma poate fi inserata cu cateva ore inainte de contactul sexual.

Se lasa pe loc cel putin 8 ore dupa contactul sexual (niciodata mai mult de 24 de ore) pentru a permite imobilizarea spermatozoizilor apoi se indeparteaza si se curata cu apa si sapun, lasata la uscat si pastrata intr-un loc ferit de caldura. Este contraindicata aplicarea de talc pe suprafata diafragmei, deoarece expunerea genitala la talc poate predispune la cancer ovarian. Dupa indepartare se verifica integritatea diafragmei.

Daca se repeta contactul sexual inainte de 8 ore, se introduce suplimentar gel sau crema spermicida in vagin, fara modificarea pozitiei diafragmei

Diafragma se inlocuieste cu una noua o data la 2 ani (in cazul in care nu s-a deteriorat in acest timp, caz in care trebuie schimbata la acel moment).

Riscuri:

utilizarea diafragmei, in special utilizarea indelungata in timpul multiplelor contacte sexuale, pare sa cresca riscul infectiilor vezicale. Daca cistita recurenta constituie o problema, se poate utiliza o diafragma cu dimensiune mica, care asigura o protectie ferma sau un pesar cervical.

iritatiile locale datorita alergiei la permicid sau latex

leucoree urat mirositoare poate apare daca diafragma este lasata mai mult de 24 de ore in vagin - in acest caz se indeparteaza diafragma si se face tratament specific pentru infectia vaginala.

Pasarul anticonceptional:

Sau calota anticonceptionala cervicala, este mult mai mic decat diafragma, nu contine un dispozitiv circular marginal si acopera numai cervixul.

Este utilizat in asociere cu spermicide si este mentinut timp de 48 de ore.

Selectarea pasarelor cervicale:

dimensinea cervicala este estimata prin inspectie si palpare. Femeile nulipare necesita de obicei masura 22, in timp ce femeile multipare, necesita masura 25.
Pesarul este inserat prin comprimarea acestuia intre index si police, prin introducerea acestuia prin introitus cu domul orientat spre exterior.
Inainte de utilizare o treime a calotei este umpluta cu gel sau crema spermicida.
Femeile ce utilizeaza pesare cervicale sunt protejate impotriva dezvoltarii displaziei cervicale.
Utilizarea pesarului cervical nu a fost asociata cu cistita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu