Gelozia nu trebuie sa-ti ruineze relatia de cuplu
Publicat de
Virgi
/ 15:47 /
“Tot ceea ce facem in viata este fie un act de iubire, fie un strigat de ajutor” M.Williamson
Gelozia reprezinta o frica reala sau imaginara - frica de abandon, frica de a nu pierde dragostea, frica de a fi dezonorat in cuplu, frica de a te face de rusine in comunitate. Gelozia este un resentiment de invidie pe cineva care are succes si avantaje.
Gelozia denota sentimente de posesiune
Invidia si gelozia sunt apropiate ca si semnificatie, insa conotatia este alta. Invidia denota dorinta de a poseda ceva ce apartine altuia, gelozia denota sentimente de posesiune. Gelozia se mai refera la angoasa cauzata de frica de pierdere a cuiva sau a ceva in fata unui rival.
Gelozia te impiedica sa cresti emotional
Sentimentul de gelozie apare pentru ca ne este frica sa ne aratam nevoile intr-un fel sau altul. De fapt, aceasta stare arata ca in interiorul nostru avem nevoie de ajutor, un ajutor pe care ne e teama sau poate suntem prea orgoliosi sa-l cerem. Gelozia te poate impiedica sa cresti emotional. Cand simti gelozie, suferi de o combinatie de furie, dependenta, jignire si nesiguranta. Rezultatul este insecuritatea.
Gelozia duce la agresiuni fizice si verbale
In cuplu gelozia apare ca rezultat a diferite scenarii. Exista o dovada, ori cel putin o suspiciune, ca intelegerile si increderea dintre cele doua persoane au fost incalcate de unul dintre cei doi. Acest lucru ne arata ca unul sau ambii parteneri sunt nesiguri de relatia lor sau au sentimentul de nesiguranta pe toate palierele vietii lor (social, profesional etc.). Astfel apar in cuplu actiuni ce nu pot fi justificate (urmariri, agresiuni fizice si verbale, mergand pana la suicid sau chiar omucidere).
Frica este partea ascunsa a geloziei
Orice s-ar intampla, fie ca gelozia este justificata sau nu, frica este partea ascunsa a acestui sentiment si creste cu cat mergem mai spre suprafata. In descrierile lor despre ce simt in acele momente, oamenii spun: ”Am amutit”, ”Am paralizat”, ”Am spus lucruri pe care nu le-am gandit”, ”Simteam ca pocnesc”. Aceste comportamente si toate caile lor de manifestare il distanteaza si chiar il protejeaza o perioada pe cel in cauza de durerea pe care o simte in interior. Toate la un loc au un impact negativ asupra relatiei de cuplu.
Prin intelegere se fac primii pasi spre vindecare
Indiferent de tipul de relatie, gelozia vine pe furis, si ceea ce se poate face ca prim pas este sa o constientizam. Prin scoaterea ei la lumina si reincadrarea ei in limite, vom reusi sa ne vindecam. Daca gelozia este o problema in viata voastra, v-as sugera sa incercati sa va intelegeti comportamentul, si prin intelegere sa incepeti sa faceti pasii spre vindecare.
Sfatul psihologului
Un prim pas este in a deveni constient de problemele si de pagubele care apar ca efect al geloziei si ca de pe urma ei o persoana poate profita (exemplul tregediei OTHELLO).
Fii independent - trebuie sa fim siguri ca nu depindem de nimeni. Sa ne gandim la ce lucruri bune avem in viata noastra si nu la ce nu avem.
Concentreaza-te pe destainuirea problemelor si, de ce nu, pe atractivitatea ta. Uneori lucruri simple ca mersul la coafor sau la cumparaturi pot ajuta. Urmeaza un curs de crestere a increderii in sine si de asertivitate – poate fi benefic.
Fii onest cu tine - ia o coala de hartie si noteaza ceea ce te face gelos. Priveste motivele cu obiectivitate. Sunt lucrurile acestea prostesti sau sunt foarte importante?
Comunica cu persoana care este obiectul geloziei tale. Spune-i sentimentele tale. Face aceasta persoana lucruri care sa fie cauza geloziei tale? Spune-i cum poate sa te ajute. Simplul fapt ca cineva imparte cu tine problema, te poate ajuta sa te vindeci mai repede.
Studiaza-ti rivalul. Priveste cu atentie pe cine esti gelos. Ce iti place si ce iti displace la aceasta persoana. Are ea calitati mai importante decat ai tu? Trebuie sa fii realista in ceea ce o priveste. Preia controlul asupra sentimentelor tale. Termina cu relatia daca simti ca nimic nu mai merge. Ia-ti timp in a te concentra asupra cresterii tale emotionale. Daca muncesti sa te intelegi pe tine, iti poti imbunatati si relatiile.
Nu reactiona exagerat. Aminteste-ti ca multe dintre incidente sunt temporare si nu mereu se termina cu bine. Pierderea controlului asupra emotiilor si sentimentelor nu face decat sa inrautateasca lucrurile.
Mergi la un consilier marital. Uneori este stanjenitor sa mergi la psiholog pentru a te ajuta sa–ti rezolvi problemele. Stiu cat de greu mi-a fost mie sa merg la psiholog sa caut ajutor pentru o problema in casnicie. Ma simteam ca si cum nu aveam abilitatea de a-mi rezolva propria problema. Ce am invatat a fost ca, intr-adevar, uneori nu avem nevoie de ajutor. Daca insa gelozia ta a iesit de sub control, psihologul sau consilierul marital te poate ajuta sa nu iti ruinezi casnicia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu