Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Inchisoarea frustrarii” la 40 de ani


Implinirea varstei de 40 de ani reprezinta pentru majoritatea femeilor un moment de neliniste, de panica, cand o singura intrebare isi mai are rostul:”si acum ce urmeaza?”. Putine dintre noi se lauda cu implinirea tuturor viselor pana la aceasta varsta. Dar parerea specialistilor e ca binele abia acum incepe.

Semne de oboseala fizica, aparitia subtila a primelor riduri, impresia ca memoria ne joaca feste, toate acestea tind sa exagereze criza varstei de 40 de ani. Trebuie sa constientizam ca intram intr- o noua etapa, pentru care ne-am pregatit pana acum si in care nu putem retrai nici macar o zi din trecut. Toate aceste „piedici” trebuie sa ne aduca un optimism exagerat pentru ceea ce urmeaza sa vina, pentru ceea ce ne hotaram sa facem incepand de maine!

La 40 de ani: o neliniste stranie
Sa implinesti 40 de ani nu e usor. Schimbarile hormonale (menopauza sau premenopauza) incep sa apara si, totodata, schimbarile in corpul nostru sunt inevitabile. Corpul incepe sa acumuleze mai multe grasimi (torace, abdomen), vitalitatea se pierde, pielea isi pierde din flexibilitate, la fel ca masa musculara. Toate excesele de natura fumatului, bautului si mancatului excesiv tin sa se manifeste din ce in ce mai puternic. Chiar si caracterul nostru se transforma, trecerile de la bucurie la tristete fiind inconstiente. Incepem sa constientizam o neliniste stranie, ca si cand ceva rau s-ar intampla mereu. Ne dam seama ca suntem intr-o schimbare continua si nu stim ce sa facem.

Nevoia absoluta de reevaluare
Desi am enumerat doar aspectele negative, nu trebuie sa credem ca e o etapa dintre cele mai rele posibile. Parerea psihologului e ca nu exista o varsta exacta la care sa recunoastem ca trecem printr-o „criza”. Toate asa-zisele „semne”, ca schimbarile hormonale sau starile de indispozitie generala sunt semne firesti ale vietii, semne pe care le constientizam la o anumita varsta. La 40 de ani, cele mai multe femei reclama o nevoie absoluta de reevaluare a scopurilor in viata. Si singura metoda de a trece peste aceasta criza, semnalata de obicei la 40 de ani, este hotararea de a face o schimbare. Se poate, de asemenea, sa fi realizat o buna parte din obiectivele propuse pana la acesta varsta. Dar cert este ca niciuna dintre noi nu poate confirma realizarea tuturor viselor pe care ni le-am propus inca din adolescenta.

Interiorul se deterioreaza inevitabil
Nu trebuie sa traim in trecut, dorind sa fim sau sa redevenim ceea ce am fost mai demult. Putem cadea foarte usor in ceea ce numim „inchisoarea frustrarii”. Sa lasam trecutul sa ne afecteze e ca si cand am fi „inchise” zi de zi. Sunt femei care incearca exhaustiv sa tina timpul in loc, apeland la diferite trucuri pentru a-si mentine tineretea si frumusetea. Poate ca aceste doua aspecte pot fi recuperate doar in aparenta, pentru ca interiorul se deterioreaza inevitabil.

Sugestii pentru o noua viata
Cel mai indicat este sa lasi viata sa-si urmeze cursul firesc, fara sa iti doresti sa controlezi sau sa schimbi ceea ce nu poate fi schimbat. Nu stii cum sa faci acest lucru? Canalizeaza-ti energia pe ceea ce este realizabil si inarmeaza-te cu putere in vederea planificarii unui nou inceput.

Sugestii pentru a initia „schimbarea”:
- Accepta-te asa cum esti! Acceptarea nu inseamna resemnare, ci sa preiei controlul situatiei.
- Revizuieste-ti viata! Incearca sa renunti la toate lucrurile care nu-ti mai folosesc si raspunde-ti la intrebari ca: „Ce imi doresc sa schimb?”, „Ce vreau sa pastrez?”
- Indrazneste sa faci lucruri pe care, mai demult, le-ai considerat imposibil de facut sau nu le-ai terminat. Niciodata nu e prea tarziu sa termini un lucru deja inceput.
- Asuma-ti responsabilitatea propriei fericiri! Nu-ti imagina ca fericirea ta este in mainile altora, lasandu-ti viata in mainile lor.
- Schimba-ti mentalitatea! Renunta la „ as vrea” si spune „vreau”. Daca vrei sa schimbi cu adevarat ceva in viata ta, nu te ascunde in spatele actiunii de „a trebui”, fa totul pentru ca asa „ai decis”.
- Nu lua in considerare cuvintele altora! Traieste-ti viata, nu pe cea a altora. Daca nu faci acest lucru, nimeni nu va trai pentru tine!

Pentru femeile care au deja o familie:
- Daca ai 40 de ani si sotul tau la fel, aveti sansa de a trece impreuna prin criza acestei etape. Chiar daca nimic nu asigura continuitatea unui cuplu, comunicarea va ajuta categoric sa intelegeti dificultatile implinirii varstei de 40 de ani.
- In ceea ce-i priveste pe copii, de obicei aflati in perioada de adolescenta cand parintii ajung la 40 de ani, sunt si ei supusi unui lung sir de transformari. Ei vor incerca sa caute identitate, individualizare si independenta. Accepta si schimbarile celor din jurul tau si ofera-le copiilor intelegerea de care au nevoie.

Avantajele unui nou inceput
Cand inaintezi in varsta, nu doar pierzi, dar si castigi! Anii iti confera o anumita maturitate, intelepciune si siguranta de care ai nevoie! Ceea ce ai lasat in urma nu e de neglijat, ai invatat din fiecare experienta pe care ai trait-o. De tine depinde cum vrei sa traiesti de acum inainte: trista si frustrata sau fericita, stapana pe propria viata. Nu ruga timpul sa se intoarca, pentru ca nu vei avea succes. Alege ziua de azi ca primul moment din noua ta viata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu