Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Ciuperca Ganoderma-Ciuperca nemuririi


Datorita unei ciuperci, in urma cu 60 de ani, medicina intra intr-o noua era. E vorba de o ciuperca inferioara, mai exact, de un mucegai, a carui substanta activa, penicilina, era capabila sa distruga bacteriile care produceau cele mai grave boli infectioase. Afectiuni considerate in acele vremuri fara leac, care secerau zeci de milioane de vieti anual, cum ar fi temuta tuberculoza pulmonara, au devenit aproape peste noapte vindecabile datorita acestei ciuperci. Treptat, au fost sintetizate tot mai multe medicamente din mucegaiuri, medicamente care au capatat si o denumire generica, aceea de antibiotice. Antibioticele au fost scoase, la randul lor, la vanzare, sub diverse denumiri comerciale, putini mai aducandu-si aminte ca toate aceste medicamente revolutionare sunt de fapt niste extracte vegetale. Ei bine, la sfarsitul anilor '80, pornind tot de la... ciuperci medicinale, a inceput o noua revolutie in medicina, de data asta in boala canceroasa si in afectiunile care afecteaza imunitatea. Da, ati citit bine: "ciuperci medicinale", pentru ca in afara bine cunoscutelor plante medicinale, mai exista si aceste organisme inferioare cu calitati terapeutice exceptionale. Aceste ciuperci medicinale sunt, cum spuneam, pe cale sa produca o adevarata revolutie in terapia unor afectiuni din cele mai grave, cum ar fi cancerul, bolile autoimune sau infectiile virale. Iar cea mai celebra dintre ele este, in acest moment, ganoderma, despre care vom vorbi in continuare:


Un scurt istoric

Denumirea latina a acestei ciuperci este Ganoderma lucidum, fiind originara din China, unde si acum creste spontan in padurile de artar din zonele calde si umede. Conform descoperirilor arheologice, primele utilizari in scopuri medicinale ale ganodermei au mai mult de 4000 de ani vechime, pentru ca acum 2000 de ani sa fie pentru prima oara mentionate intr-un tratat de medicina chineza. In aceasta scriere, remediile sunt grupate in doua categorii: majore (cu actiune terapeutica intensa) si minore (cu actiune terapeutica mai slaba). Prima pe lista remediilor majore este chiar ganoderma, care in limba chineza este cunoscuta drept "Ling Zhi" (adica "izvorul puterii spiritului"), in timp ce in japoneza are denumirea, ceva mai cunoscuta, de "Reishi", iar in coreana se numeste "Yeongji". In cel mai vechi tratat de medicina chineza se spune despre ganoderma ca "are gustul amar, energia neutra si nici un fel de toxicitate. Este buna pentru energia Qi din zona capului, imbunatatind activitatea mentala. Consumata vreme indelungata va intineri corpul si nu il va lasa sa imbatraneasca niciodata". Oare chiar asa sa fie? Vom afla in continuare, nu inainte de a sti cum se prepara si cum se administreaza aceasta ciuperca.

Cum se administreaza ganoderma

Sub aceeasi denumire de ganoderma sau de reishi, cum este vanduta in... supermarketuri, se pot ascunde lucruri surprinzator de diferite. Poate parea ciudat, dar ciuperca medicinala Ganoderma lucidum, din care doar cateva grame administrate zilnic pot produce ameliorari spectaculoase in boala canceroasa, este foarte des folosita ca ingredient pentru supa sau pentru mancaruri pe baza de orez. De fapt, ganoderma trece prin nu mai putin de 6 faze de dezvoltare, in fiecare faza talul ei (organul de fructificatie) avand culori diferite si proprietati medicinale foarte diferite. In terapie se foloseste ganoderma rosie, care are un gust amar atat de intens, incat este imposibil de folosit in alimentatie. Ganoderma folosita in alimentatie este recoltata in alte stadii de dezvoltare si ca atare are un gust mult mai agreabil, dar si calitati medicinale incomparabil mai slabe.
Traditional, aceasta ciuperca medicinala se prepara sub forma de extract in apa, insa aproape toate studiile facute in ultimele decenii si care au pus in evidenta proprietatile medicinale exceptionale ale acestui remediu au folosit extractul standardizat de ganoderma, conditionat sub forma de comprimate.
Comprimatele de ganoderma - constituie forma de administrare cel mai frecvent folosita, fiind foarte simplu si comod de utilizat. Tabletele sunt compuse dintr-un amestec de substante suport, numite excipienti, si din extractul standardizat de ganoderma (cu minimum 10% polizaharide), din care se pun de regula cate 450 mg pentru o pastila. Se administreaza cate 1-2 comprimate de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 2-3 luni, urmate de 2-4 saptamani de pauza.

Boli prevenite cu ajutorul ciupercii ganoderma

* Tromboflebita, tromboze in general - mai multe studii facute in Japonia in anii '80, sub conducerea dr. Shimizu Kuniyoshi, au aratat ca administrarea de ganoderma are efecte antiagregante plachetare, impiedicand formarea cheagurilor de sange si migrarea lor prin sistemul circulator. Pentru prevenirea tromboflebitei si trombozelor, in general, se tin cure de 2 luni, timp in care se administreaza cate 3 comprimate (a cate 450 mg de extract) de ganoderma zilnic.
* Diabetul de tip I, bolile autoimune in general - cercetarile de medicina experimentala au aratat ca administrarea constanta de ganoderma are efect imunomodulator, impiedicand aparitia si chiar ameliorand o serie de boli autoimune. S-a observat ca un polizaharid continut de aceasta ciuperca (numit prescurtat LZ-8) pur si simplu impiedica sistemul imunitar sa atace celulele din pancreas, care produc insulina, fiind un mijloc surprinzator de eficient pentru prevenirea diabetului juvenil. Copiilor peste 8 ani li se administreaza cate 2-3 comprimate de ganoderma pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de 60-90 de zile de pauza. Curele sunt recomandate mai ales persoanelor care au in familie antecedente de diabet de tip I, dar si celor care sufera de alte afectiuni autoimune, cum ar fi lupusul eritematos, boala Basedow, poliartrita reumatoida, sclerodermia sistemica etc.
* Boala canceroasa - reprezinta principala "specializare" a ganodermei, care este o mare speranta in prevenirea si in tratarea acestei cumplite afectiuni. Numeroase cercetari recente arata ca administrarea ganodermei previne cancerul, blocand in multe cazuri procesul de vascularizare a tumorilor, impiedicand dezvoltarea acestora si proliferarea celulelor maligne. Pentru prevenirea cancerului se recomanda doua cure pe an, ambele a cate 60 de zile, timp in care se administreaza cate 3-4 comprimate de ganoderma pe zi.

Tratamente interne

* Leucemie - cercetarile facute in 1997, in China, sub conducerea dr. L.K. Wang, au aratat ca administrarea extractului de ganoderma induce asa-numita "moarte programata" (apoptoza) a celulelor maligne. De asemenea, acest remediu activeaza anumite celule ale sistemului imunitar, care elimina pe cale naturala celulele maligne. Se administreaza comprimatele cu extract de ganoderma, cate 4 pe zi, in cure de 90 de zile, urmate de alte 30 de zile de pauza.
* Boala canceroasa - se face un tratament de 60 de zile, timp in care se administreaza cate 4-6 comprimate cu 450 mg de extract ganoderma fiecare, zilnic, pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de masa. Acest tratament s-a observat ca previne aparitia metastazelor, reduce durerile si imbunatateste vitalitatea generala a bolnavului de cancer, ajuta la refacerea pacientului dupa tratamentele antitumorale conventionale. Aceste efecte terapeutice au fost descrise, inca din 1993, de catre cercetatorul american Raymond Chang, care a observat si monitorizat vreme de mai multi ani pacientii cu cancer care luau ganoderma. Cercetari mai recente au aratat si ca extractul de ganoderma distruge celulele canceroase prin apoptoza si impiedica formarea de ADN si ARN in celulele tumorale, oprind drastic inmultirea acestora.
* Cancerul pulmonar - un studiu facut in Noua Zeelanda arata ca la 34% dintre bolnavii cu cancer pulmonar in stadiile III si IV administrarea de ganoderma vreme de 12 saptamani, cate 6 comprimate pe zi, aduce imbunatatiri sensibile imunitatii, precum si starii generale a pacientilor. Acest efect se datoreaza unor substante numite polizaharide, care stimuleaza producerea de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente, favorizand astfel eliminarea celulelor maligne din organism. De asemenea, aceste substante ajuta organismul sa suporte mult mai bine terapia cu citostatice si prin iradiere.
* Cancer de colon, cancer de rect - intr-un studiu facut in 2006 la un spital din China, pacientilor cu cancer colo-rectal le-au fost administrate cate 4-6 comprimate cu ganoderma pe zi, vreme de 12 saptamani. Ca si la pacientii cu cancer pulmonar care au primit aceeasi terapie, s-a remarcat o imbunatatire a imunitatii celor care au luat ganoderma, dar si a starii lor generale. In studii de mai mici dimensiuni, rezultate notabile s-au obtinut cu tratamentul cu ganoderma si in cancerul mamar, cancerul genital, cancerul de prostata.
* Chimioterapie in cancer - pe timpul chimioterapiei si inca doua saptamani dupa incheierea acestui tratament, se iau cate 6 comprimate de ganoderma zilnic. Acest tratament imbunatateste vitalitatea generala a pacientilor, previne intr-o anumita masura pierderile de greutate, afectarea tegumentelor, unghiilor etc. Cel mai important efect al ganodermei este, insa, imbunatatirea imunitatii pacientilor supusi chimioterapiei, ceea ce ii va feri in buna masura de infectiile bacteriene si virale la care sunt foarte expusi dupa tratamentul cu citostatice de sinteza. Asociat chimioterapiei, tratamentul cu ganoderma va avea si un efect benefic in boala canceroasa in sine.
* Adenom de prostata - se tin cure a cate 3 luni, timp in care se administreaza cate 4 comprimate de ganoderma pe zi. Un principiu activ, numit "ganderol B" si descoperit recent, are efecte de reglaj hormonal si explica efectul excelent al acestei ciuperci in tratamentul adenomului de prostata. Acest tratament este excelent si pentru prevenirea cancerului la prostata.
* Hipertensiune - un studiu japonez condus de dr. H. Morigiwa demonstreaza ca extractul de ganoderma regleaza presiunea arteriala a sangelui. Studiul este confirmat de un alt cercetator japonez, dr. Z. Kabir, care a observat pe animale de experienta ca, dupa 4 saptamani de administrare a ganodermei, tensiunea arteriala a scazut cu 14% in medie. Se administreaza cate un comprimat de ganoderma, de 4 ori pe zi, in cure de 8 saptamani, urmate de alte 3-4 saptamani de pauza, dupa care se poate relua.
* Valori ridicate ale colesterolului - in timpul studiilor anterior mentionate, despre efectele hipotensoare ale acestei ciuperci medicinale, cercetatorii japonezi au observat accidental ca, atat la animalele de experienta, cat si la pacientii umani tratati cu ganoderma, valorile colesterolului din sange scadeau semnificativ. Observatiile japonezilor au fost validate in 2005 de un studiu elvetian, facut la Universitatea din Lausanne, care a aratat ca administrarea zilnica de ganoderma duce la scaderea semnificativa a valorilor colesterolului pe timpul tratamentului, rezultatele mentinandu-se cateva saptamani dupa terminarea acestuia. Se tin cure de cate 2 luni, timp in care se iau 4-6 comprimate de ganoderma pe zi, intre doua cure facandu-se o pauza de minimum 3 saptamani.
* Ateroscleroza - cum spuneam anterior, extractul de ganoderma reduce presiunea arteriala si, in acelasi timp, scade valorile colesterolului, in conditiile in care hipertensiunea si colesterolul sunt principalii "vinovati" pentru aparitia aterosclerozei. Mai mult, ganoderma este un puternic antioxidant, impiedicand oxidarea colesterolului pe peretii vaselor de sange si formarea placilor de aterom. Ca atare, se administreaza ganoderma cate 4 comprimate a 450 mg de extract pe zi, in cure de 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauza.
* Astm bronsic - se tin tratamente cu o durata de 14 saptamani, timp in care se administreaza cate 4 tablete de ganoderma pe zi, pe stomacul gol. Acest remediu are efecte antihistaminice si imunomodulatoare in timp, impiedicand sau macar diminuand intensitatea crizelor de astm.
* Hepatita de tip B si C - se iau cate doua comprimate de ganoderma, de 3 ori pe zi, in cure de 12 saptamani, urmate de 4 saptamani de pauza. Acest tratament amplifica imunitatea naturala a organismului, care va lupta mai eficient contra virusilor care produc hepatita. Mai mult, un studiu chinez recent arata ca administrarea de ganoderma previne aparitia modificarilor patologice ale tesutului hepatic si impiedica evolutia spre ciroza sau cancer la ficat.
* Infectia cu HIV - doua studii facute simultan, unul in China si celalalt in Japonia, au aratat ca la pacientii cu HIV / SIDA tratati cu ganoderma imunitatea a fost net imbunatatita. Mai mult, cercetari facute in laborator arata ca aceasta ciuperca are principii active care inhiba dezvoltarea virusului HIV. Ca adjuvant in aceasta afectiune, se fac tratamente de cate 2-3 luni, timp in care se administreaza cate 4-6 comprimate pe zi. Acest tratament creste rezistenta organismului la infectii, incetineste intr-o anumita masura evolutia bolii si imbunatateste calitatea vietii pacientului.
* Raceli (viroze gripale), viroze in general - se fac toamna si la sfarsitul iernii cure cu o durata de 6 saptamani cu ganoderma, timp in care se iau cate 4 comprimate pe zi. Aceste cure imbunatatesc semnificativ capacitatea naturala de aparare a organismului la infectii, sporind productia de celule ale sistemului imunitar si de anticorpi, prevenind astfel racelile si eventualele lor complicatii. Mai ales persoanele cu o mare sensibilitate la frig si la infectiile din sezonul rece ar trebuie sa incerce de macar de doua ori aceasta cura cu ganoderma, care poate preveni afectiuni suparatoare sau dificil de tratat.
* Adjuvant in micoze - se face o cura de o luna - o luna si jumatate, timp in care se iau cate 6 comprimate de ganoderma pe zi. Este un tratament care sporeste imunitatea naturala a organismului si are efecte antifungice contra tulpinilor de Candida si de Aspergillus.
* Artrita reumatoida - un studiu clinic arata ca pacientii cu artrita reumatoida carora le-a fost administrat un extract de Ganoderma lucidum au avut inflamatii articulare si alte simptome reumatice semnificativ mai scazute fata de pacientii din lotul de control. Conform aceluiasi studiu, efectul antireumatic al ganodermei este direct proportional cu marimea dozei administrate. Ca atare, se recomanda o cura de 60 de zile, timp in care se iau cate 6 comprimate pe zi, pe stomacul gol.

Ganoderma si frumusetea

Numita si "remediul nemuririi", ganoderma administrata in cure de 2-3 luni, timp in care se iau 3-4 comprimate pe zi, are efecte certe de reintinerire si infrumusetare. Acest tratament duce la scaderi usoare in greutate, infrumuseteaza pielea, intareste parul si unghiile. De asemenea, datorita efectelor sale de crestere a imunitatii, dar si de modulare a raspunsului imun, ajuta la combaterea tuturor formelor de acnee, ajuta la vindecarea unor afectiuni ale pielii de natura infectioasa sau alergica.

Precautii si contraindicatii

Datorita controverselor nascute pe marginea toxicitatii sale, aceasta ciuperca medicinala a fost testata clinic in mai multe spitale din China, iar ca urmare acestui studiu amplu, facut in anul 2005, a fost catalogata ca fiind practic lipsita de efecte secundare. Totusi, ganoderma trebuie administrata cu prudenta, in doze mici (un sfert de comprimat pe zi, in primele 3 zile de tratament) la pacientii cu alergie la antibiotice sau cu alergie la mucegai. De asemenea, ganoderma nu va fi administrata celor care iau medicatie care sa favorizeze coagularea sangelui (administrata, de exemplu, pacientilor cu hemofilie), deoarece are efecte antiagregante plachetare.
Pentru a obtine rezultatele terapeutice prezentate in acest articol este necesar sa fie folosite comprimate cu aceasta ciuperca medicinala corect preparate si dozate. Pe piata noastra, din pacate, exista multe preparate din import, care fie ca nu respecta doza terapeutica, fie folosesc pulberi de ganoderma (unele pentru uz alimentar si nu medicinal, cele doua fiind foarte diferite) in locul extractului, care este mult mai usor de asimilat si de utilizat de catre organism. Sunt recomande comprimatele "Ganoderma" si "Ganodermax", produse de firma romaneasca "Dacia Plant", care sunt preparate cu extract de Ganoderma lucidum foarte bogat in polizaharide (o concentratie de minimum 20%!) si cu care s-au obtinut rezultate excelente in tratament si au un prêt mult mai accesibil.

Ganoderma se poate cumpara de pe situl: www.terapianaturii.ro

2 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Ganoderma si GanoderMax sub forma de comprimate se gasesc si pe http://naturasanat.ro

Trimiteți un comentariu