Vindecati-va cu arbori!
Publicat de
Virgi
/ 17:23 /
Silvoterapia este una dintre cele mai eficiente si mai ieftine metode de cura, ea realizandu-se prin plimbari in interiorul padurilor. Arborii poseda virtuti terapeutice atat prin principiile degajate in aer, cat si prin energia pe care o emit. La toate acestea se mai adauga influentele de ordin psihologic, care nu sunt deloc de neglijat. in interiorul sau in preajma arboretelor apar de la sine sentimente de liniste, armonie, frumusete, bucurie, maretie. Intrucat redobandirea echilibrului psihic se constituie in premisa sanatatii fizice, copacii se dovedesc a fi psihologi si doctori foarte iscusiti.
Aerul din paduri
Aerul din paduri este diferit fata de aerul din zonele naturale lipsite de vegetatie lemnoasa. Aceasta diferenta devine uriasa, daca comparam ceea ce respiram intr-un oras si ceea ce inhalam in codri. Aerul din paduri este lipsit de praf, este curat si proaspat. Pentru om, ca si in cazul apei nu este important doar ca aerul sa fie curat, ci acesta, ca sa devina cu adevarat benefic, trebuie sa fie si proaspat. In putine locuri, in afara padurilor, putem gasi o atmosfera atat de incarcata de prospetime. Se cunoaste faptul ca unii copaci, in special coniferele sintetizeaza substante volatile antiseptice, care se degajeaza in aerul din preajma. In aceste conditii, aerul din padurile de rasinoase, devine un agent terapeutic pentru caile respiratorii.
Bioenergia padurilor
Energia degajata de arbori nu este deloc neglijabila. S-a observat, inca demult, ca ostasii care se asezau sub copaci (mai ales stejari) dupa un mars istovitor isi refaceau mai usor fortele (Fanica Voinea Ene). Efectele revigorante ale padurii sunt atat evidente, incat cu totii putem simti ca, dupa o drumetie de 3-4 kilometrii prin padure, suntem mai odihniti decat inainte de a depune acest efort. Tehnicile moderne de masurare, au pus in evidenta, o activitate bioenergetica deosebit de intensa in interiorul ecosistemelor impadurite, astfel incat silvoterapia incepe sa fie recunoscuta ca o metoda eficienta si gratuita de tratament de tipul biorezonantei. Consecinte cu adevarat benefice asupra sanatatii, se obtin atunci cand in timpul plimbarilor prin padure, adoptam o atitudine relaxata, deconectata de la problemele cotidiene, dand dovada in acelasi timp, de deschidere, de receptie. Doar in aceste conditii, schimburile energetice, prin care natura preia energiile si incarcaturile noastre negative, dandu-ne inapoi energii dintre cele mai pozitive, fara sa ceara nimic in schimb, devin cu adevarat puternice.
Influentele psihologice ale padurii
In paduri, omul simte influenta psihologica pozitiva conferita de catre aceste habitate. Atat peisajul pitoresc, cat si linistea si armonia, aduc cu sine sentimente de pace, impacare sufleteasca si deconectare. Studii dezvoltate de catre specialisti, arata in plus, ca efectul vizual al frunzelor miscate de vant au un impact puternic la nivelul creierului si a epifizei, cu consecinte ameliorative asupra metabolismului si a sistemului endocrin.
Recomandari, contraindicatii si incompatibilitati
Plimbarile efectuate in codri sunt recomandate atat in cazul persoanelor sanatoase cat si al celor suferinde. Silvoterapia prezinta efecte preventive si curative in unele boli ca: nevroza, boli viscerale pe fond nervos, astenie, hipertensiune arteriala, obezitate, insomnie, bronsita cronica, astm bronsic. Omul sanatos, prin practica silvoterapiei, isi fortifica sistemul imunitar, isi redobandeste vigoarea, si scapa de stres.
Padurile de molid (molidisurile) de pilda, prezinta o actiune stimulenta si dezinfectanta asupra aparatului respirator. Alti arbori sau padurile pe care le alcatuiesc, stimuleaza diureza – mestecenii (mestecanisurile), prezinta proprietati antihemoragice – stejarii (cvercetele) si fagii (fagetele), se comporta ca tuberculostatice (stejarii, pinii) sau ca analgezice (salcia, plopul). Plimbarile in jurul salcamilor infloriti (acesti arbori infloresc in mai-iunie) sau in interiorul salcametelor, au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorita uleiului eteric din parfumul florilor.
Pentru ca silvoterapia sa fie cu adevarat eficienta, se recomanda, in functie de starea de sanatate, efectuarea unor plimbari mai lungi sau mai scurte prin paduri, cu pauze in care sa se stea rezemat de trunchiul copacilor. Silvoterapia nu este recomandata in bolile acute si in afectiunile endocrine cu hiperfunctie. Ciclismul sau alergatul prin padure are mai mult valoare sportiva, neconstituindu-se in practici ale silvoterapiei propriu-zise, iar practicarea sporturilor cu motor, nu face decat sa tulbure armonia naturii si sa deranjeze atat vietuitoarele padurii cat si pe oamenii care cauta pacea, armonia si sanatatea in arealele impadurite
2 comentarii:
Eu te sfatuiesc sa retragi cele scrise aici, ca e plagiat. Stii cum se numeste insusirea unui lucru care nu iti apartine si nu ai nici acordul proprietarului?
Eu te sfatuiesc sa lasi tot ce este aici, ca este un lucru extraordinar ce faci tu, sau ce faceti voi.
Multumim din suflet !
nick
Trimiteți un comentariu