Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Bolile iernii: TUSEA


Tusiti, cumva? V-ati saturat de chinul respiratiei suierate si de neplacerea pe care le-o produceti celor apropiati? Ei bine, chiar daca sunteti gata sa oferiti un regat pentru sanatatea pierduta, cugetati inainte de-a actiona. De pilda: o tuse productiva, lichida, nu trebuie in nici un caz reprimata, e semnul ca organismul se debaraseaza de mucus, si procesul trebuie sprijinit. Dimpotriva, cand e vorba de o tuse seaca, iritatia trebuie vindecata urgent. Cum sa procedati, inainte de a apela la un medic, aflati din textul de fata


Calmati-va gatul

* Sugeti cat mai des pastile de tuse. Ele sporesc productia de saliva si incurajeaza deglutitia, dand o senzatie de usurare.

* In caz de tuse cu flegme, apelati la infuzia de unguras. Aceasta planta dulce-amara exercita o actiune expectoranta, care declanseaza reflexul tusei, favorizand evacuarea mucozitatilor.

* In caz de tuse uscata (fara secretii), incercati sa gasiti pastile de coaja de ulm (pe Internet sau in unele magazine naturiste). Planta contine o substanta de consistenta gelului, care tapiseaza gatul si reduce tusea.

Vindecati tusea cu leacuri preparate acasa

* Amestecati doua lingurite de suc de lamaie cu o lingurita de miere. Adaugati un praf de piper de Cayenne. Mierea captuseste gatul si calmeaza tesuturile iritate, in vreme ce lamaia calmeaza inflamatiile si furnizeaza o doza de vitamina C, care combate infectiile. In ce priveste piperul, el stimuleaza circulatia sangelui in zona, grabind procesul de vindecare. Il puteti inlocui cu putina ceapa proaspat rasa. Contine compusi iritanti care declanseaza tusea si elimina mucozitatile.

* Curatati si tocati sase cepe mijlocii. Puneti-le intr-un bol, cu patru linguri de miere. Puneti vasul pe baie de aburi, acoperiti si lasati sa fiarba, pe foc mic, doua ore. Strecurati amestecul si luati o lingura de supa din doua in doua ore.

* Inainte de a va culca, beti putin lichior de coacaze negre, amestecat cu un deget de vin rosu. In cazul acesta, alcoolul are un rol pur terapeutic, ajutandu-va sa adormiti.

* Preparati un sirop calmant pentru gat: puneti 5-6 cuisoare aromate intr-o cana de miere si lasati-o la rece peste noapte. Dimineata, scoateti cuisoarele si luati o lingurita de miere. Cuisoarele aromate potolesc durerea, iar mierea potoleste iritatiile.

* Strabunicile noastre pariau, in caz de tuse severa, pe zaharul candel. Iata o reteta traditionala: 2 bucati de zahar candel, 450 g de stafide, sucul de la trei lamai, 100 g zahar tos si o cantitate de whisky cat sa se formeze un sirop. Dizolvarea zaharului candel are nevoie de cateva saptamani.

* Consumati otet de fragi, singur sau amestecat cu un suc, pentru a-i atenua gustul. El poate fi folosit, de asemenea, in gargara contra gatului iritat.

* Alt remediu vechi: siropul de macese, care imbalsameaza gatul si contine multa vitamina C.

* Musetelul este o planta reconfortanta. In infuzie, favorizeaza somnul, iar in inhalatii, usureaza tusea purulenta. Peste noapte, puteti pune, de asemenea, cateva picaturi de tinctura intr-un bol cu apa, plasat sub un calorifer.

Infuzii calmante

* Cimbrul este un expectorant excelent, dar el contine si anumite substante care destind caile respiratorii. Puneti doua linguri de cimbru proaspat (sau o lingurita de cimbru uscat) intr-o cana cu apa fierbinte. Lasati sa se infuzeze 5 minute, strecurati, apoi beti.

* Inca din timpuri biblice, isopul a fost folosit in prepararea unor remedii de sanatate. Contra tusei, a astmului si a bronsitei, beti o infuzie de flori uscate, de trei ori pe zi.

* Puneti 45 de picaturi de lemn-dulce intr-o cana de apa fierbinte si beti cu inghitituri mici, de trei ori pe zi. Reglisa inmoaie mucozitatile si usureaza spasmele bronsice. (Atentie! Nu luati lemn-dulce daca suferiti de hipertensiune si nu prelungiti tratamentul mai mult de cateva saptamani, pentru a evita o ridicare a presiunii arteriale.)

* Beti, inghititura de inghititura, o cana de infuzie de nalba mare. In asociere cu apa, frunzele de nalba produc un mucilagiu care acopera gatul si inmoaie mucusul din plamani, facandu-l mai usor de expectorat. Infuzati 2-3 grame de frunze uscate, intr-o cana cu apa fierbinte, vreme de 10 minute. Strecurati, apoi beti trei cani pe zi.

* Adeptii medicinei ayurveda, medicina traditionala indiana, recomanda consumul de ceaiuri cu condimente de mai multe ori pe zi. Adaugati o jumatate de lingurita de pulbere de ghimbir, un varf de cutit de pulbere de cuisoare aromate si o lingurita de pulbere de scortisoara intr-o cana de apa clocotita. Amestecati si beti cat mai fierbinte.

Frectii calmante

* Cumparati o alifie ce contine camfor sau mentol. Aplicati-o pe gat si piept. Va usura congestia si va va ajuta sa respirati mai usor.

* Preparati o infuzie cu ulei esential de eucalipt, pe care s-o inhalati prin nas si gura, cat timp simtiti ca va face bine. Uleiul aromat de eucalipt serveste, de asemenea, in frectii benefice pe gat si piept. Se efectueaza de doua ori pe zi.

* Cataplasmele cu mustar reduc congestia din piept. Amestecati intr-un bol o doza de faina de mustar cu doua doze de faina. Puneti atata apa incat sa obtineti o pasta. Puneti-o pe un tifon si indoiti-l in doua. Protejati-va pielea cu un strat de vaselina, apoi aplicati cataplasma pe zona bolnava (nu aplicati niciodata compusi ai mustarului direct pe piele, e pericol de arsuri). Verificati aspectul epidermei, si daca devine prea iritata sau rosie, inlaturati cataplasma. Unele persoane inlocuiesc apa cu albus de ou, pentru a reduce riscul de arsuri.

Invatati sa tusiti "altfel"

* Daca gatul dvs. e iritat de o tuse indelungata, incercati sa aplicati tehnica urmatoare, pentru a opri criza: cand simtiti ca se apropie tusea, fortati-va sa tusiti in reprize scurte si dese, pentru a ajuta mucozitatile sa urce pe caile respiratorii, si abia apoi tusiti puternic, din adancul plamanilor, pentru a expectora o cantitate cat mai mare de flegma.

Percutie anti-tuse

* Daca sunteti acasa si aveti pe cineva care sa va ajute, utilizati urmatoarea tehnica de "percutie" pentru a va degaja pieptul: lungiti-va pe un covor asezat pe podea sau pe un pat cu o saltea tare si rugati persoana respectiva sa va tapoteze spatele ritmic, cu cantul palmelor, pornind de la rinichi si urcand catre gat. Repetati de mai multe ori, pana la degajarea cailor respiratorii.

Umezeala suficienta

* Contra tusei nocturne, plasati un umidificator in odaia de dormit, caci aerul uscat, mai ales la vreme de iarna, este un factor agravant.

Cum alegem siropul de tuse?

Cand mergeti la farmacie pentru a cumpara un sirop de tuse, cum il alegeti? Farmacistul este cel mai bun consilier, nu ezitati sa il rugati sa va ajute. Retineti, totusi, ca siropurile antitusive nu se recomanda in caz de tuse uscata. Daca suferiti de o tuse "bogata" in mucozitati, optati pentru un sirop expectorant, pe baza de carbocisteina. Se ia ziua. Inmoaie mucusul si ii faciliteaza evacuarea.

Baie de vapori contra laringitei acute

Un copil care sufera de laringita acuta emite o tuse grava, ragusita, care erupe mai ales noaptea. Provocata de o infectie virala sau bacteriana, aceasta afectiune, in general benigna, este si foarte dramatica. Pentru a va scoate copilul din criza, duceti-l in baie, si lasati sa curga dusul sau apa fierbinte, pentru a umidifica aerul. Copilul trebuie sa ramana in atmosfera aceasta, pana cand simptomele inceteaza. Daca nu se amelioreaza sau copilul respira greu, chemati un medic sau salvarea. La copii, laringita poate evolua catre sufocare.

De ce tusim?

In majoritatea cazurilor, tusea este unul din simptomele racelii sau ale gripei. Infectia cailor respiratorii superioare provoaca o inflamare si o iritatie a acestei zone, formarea de mucozitati care sunt expectorate. Tusea "grasa" sau "productiva" se poate datora unei infectii oarecare a bronhiilor. Tusea "seaca" nu produce nimic, dar ea irita gatul, ceea ce intretine tusea. Ea poate fi provocata de o raceala, alergie, substante iritante (fum de tigara, praf, gaz de esapament...) sau de un reflux gastro-esofagian.

Cand sa chemam doctorul?

In general, tusea dispare de la sine, intre o saptamana si zece zile. Consultati un medic, daca tusiti de peste patru saptamani sau daca expectorati mucozitati de culoare verzuie sau cu urme de sange. Tusea poate fi uneori simptomul unei boli mai grave, ca bronhopneumopatia cronica obstructiva sau astmul. Uneori, ea semnaleaza si o deficienta cardiaca, mai ales atunci cand respiratia este suieratoare, cand va pierdeti repede suflul sau gleznele va sunt umflate. Daca tusea provoaca dureri violente in piept, frisoane sau o febra mai mare de 38 de grade, vreme de 3 zile, poate fi vorba de o pneumonie (infectie a plamanilor). In toate aceste cazuri, nu intarziati sa consultati medicul, mai ales daca in cauza se afla o persoana in varsta sau un copil.

Si daca sunt arsuri de stomac?

Daca tusiti, mai ales dupa ce mancati, noaptea, sau cand stati intinsi pe pat, s-ar putea ca problema sa se situeze la nivelul sistemului digestiv, si nu la plamani. Arsurile de stomac apar atunci cand acidul gastric urca spre partea inferioara a esofagului, iritand tesuturile si provocand tusea. In cazul acesta, numai tratandu-va arsurile de stomac, veti scapa si de tuse.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu