Prisnite si comprese pentru raceli si gripe
Publicat de
Virgi
/ 11:45 /
Tratamentul cu faina de mustar
Folosirea mustarului pentru combaterea starilor febrile si a gripelor este o metoda naturista de vindecare cu efect sigur si foarte rapid. Ea implica, insa, si un oarecare risc, pentru ca, nestapanita perfect, poate avea urmari extrem de neplacute: arsuri ale pielii cu formare de vezicule, ingreunarea activitatii cardio-vasculare si chiar reactii alergice. Din aceasta cauza, modul de aplicare, durata si masurile de precautie trebuie respectate cu strictete.
Sfera de utilizare:
tuse (bronsite);
raceli, gripe;
astm;
pneumonii;
pleurite
Mustarul ca remediu
Mustarul (Semen Sinapis) este un excitant intens al pielii, care stimuleaza puternic irigarea cu sange si produce inrosirea si senzatia de arsura. Pentru combaterea anumitor afectiuni, cum sunt raceala sau gripa, nu se foloseste mustarul alimentar - desi este "fabricat" din aceleasi seminte -, ci faina de mustar.
In general, pentru impachetari si comprese, se foloseste faina de mustar negru, macinata cat mai recent. Daca este mai veche de 6 luni, se face un test pentru verificarea reactiei pielii sau se lasa mustarul sa actioneze ceva mai mult.
Cum actioneaza
In contact cu apa, boabele de mustar "elibereaza" un ulei gras, care are asupra pielii un efect deosebit de excitant. Irigarea cu sange devine mult mai intensa, iar temperatura pielii creste semnificativ. Reactia este, insa, foarte diferita, de la caz la caz. La unele persoane, pielea incepe sa arda si sa se inroseasca usor, imediat dupa aplicarea prisnitei sau a compresei, in vreme ce la altele senzatia de arsura apare abia dupa 6-8 minute.
Terapia cu mustar are un efect rapid, adesea surprinzator, starile febrile complicate si chiar si gripa putandu-se ameliora vizibil, intr-o perioada foarte scurta de timp.
Dupa socul de rigoare, adultii nu mai resimt asa de intens arsura, poate si din cauza ca realizeaza efectiv ca "se intampla ceva".
Masuri de precautie
Fiind volatil, iritatia produsa de mustar se poate extinde usor asupra zonelor apropiate celei afectate. De aceea, trebuie protejate, fiind extrem de sensibile, mai ales mucoasa bucala, cea nazala si ochii. Persoanele blonde, cele roscate reactioneaza mai puternic, astfel ca in cazul lor se impune efectuarea unui test de piele, pe antebrat.
Verificati atent pielea dupa scurgerea timpului de aplicare recomandat. Este foarte posibil ca persoana bolnava sa nu perceapa singura arsura provocata de mustar. Si inca ceva: este de la sine inteles faptul ca prisnitele sau compresele cu mustar se aplica doar pe o piele intacta.
Impachetari sau comprese?
Daca folositi acest gen de terapie pentru prima data, ar fi mai bine sa optati pentru comprese, desi impachetarile sunt mai eficiente. Motivul: fierbinteala si arsura nu se concentreaza intr-un singur loc - de obicei cel mai sensibil, bolnav -, ci se raspandesc pe o suprafata mai intinsa.
Impachetari cu mustar
Materiale necesare:
faina de mustar negru;
lighean;
ceas de bucatarie;
panza subtire - primul strat -, care se aplica direct pe piele;
fular gros de bumbac - al doilea strat -, care se leaga deasupra;
folie de plastic + prosop vechi pentru protejarea asternutului;
4 bucati - mai mici - de panza (eventual batiste);
vaselina pentru protejarea zonelor sensibile;
carpa umeda;
ulei pentru uns pielea.
Panza care se aplica pe piele - primul strat - trebuie sa fie de trei ori mai lunga decat toracele, pentru a o putea infasura o data si jumatate in jurul sternului.
Fularul - stratul al doilea - sa nu fie de lana, pentru ca uleiul de mustar ataca lana. Evitati petele - nu ies intotdeauna la fiert!
Pregatirea: Presarati faina de mustar - intr-un strat uniform - pe treimea din mijloc a panzei, indoiti peste faina toate laturile acesteia, ca sa nu iasa nimic afara, asezati prisnita - fara sa o aplecati - peste lighean si turnati peste ea apa fierbinte (pana la 50gr.). Stoarceti prisnita usor, prin presare, si apropiati-va de persoana bolnava culcata pe pat, peste salul intins. Protejati axilele si mameloanele (inclusiv la barbati) cu un strat de vaselina si o batista aplicata deasupra si infasurati prisnita in jurul toracelui, astfel incat intre mustar si piele sa nu fie decat un singur strat de panza. Acoperiti-o, apoi, de jur imprejur cu fularul, puneti peste umeri un prosop sau un sal si fixati pe ceas durata de actiune care trebuie neaparat respectata.
Durata de actiune: Formula "cu cat mai mult, cu atat mai bine" nu este valabila. Durata se stabileste - in fiecare caz - dupa reactia pielii si dupa starea generala a pacientului.
Prima verificare se face deja dupa 1-3 minute de la aplicarea prisnitei. Daca pielea nu s-a inrosit deloc sau s-a inrosit foarte putin, puneti prisnita la loc, mai asteptati 2 minute (tot dupa ceas) si verificati din nou. Daca apar, cumva, reactii nedorite (de exemplu ameteala), indepartati imediat prisnita.
Daca la prima aplicare de 5 minute, prisnita este suportata bine, prelungiti durata la a doua si a treia aplicare, de la 5 la 15 minute. (Cu multa atentie!)
La o suportabilitate normala, prisnitele (si compresele) cu mustar se aplica o data pe zi, 3 zile la rand, dupa care se face o pauza. Tratamentul nu se reia decat dupa ce reactia pielii la aplicarea anterioara a disparut complet. Daca nu este cazul (efectul de iritatie poate dura 24-48 de ore), alternati prisnita cu mustar cu o compresa mai "blanda", cu ulei.
Comprese cu mustar
Se aplica pe piept (una) si pe spate (doua). Dupa indepartarea compresei, tamponati pielea cu o carpa umeda si masati-o cu ulei.
Materiale necesare:
faina de mustar negru;
lighean;
ceas de bucatarie;
una sau doua bucati de tifon sau de panza subtire (40 x 40 cm);
un sal gros de pus peste compresa;
carpa umeda;
ulei pentru uns pielea.
Pregatirea: Este la fel ca la prisnite, dar fara protejarea axilelor si a mameloanelor. Presarati faina de mustar pe o compresa sau pe doua si aplicati-le pe partea superioara a spatelui, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, sau pe piept (una singura), la nivelul bronhiilor. Puneti salul deasupra, infasurati-l in jurul toracelui si fixati - pe ceas - durata de actiune pe care o veti respecta cu strictete.
Proceduri mai "blande" cu mustar
Baia pentru picioare
Extrage "raul" din corp. Este eficienta - imediat dupa aparitia primelor simptome - in caz de raceala si calmeaza, adeseori, durerile de cap.
Amestecati circa 30 g de faina de mustar negru (cam 3 pumni) in 10 l de apa calda (37gr.), care trebuie sa ajunga pana sub genunchi, si tineti picioarele in ea pana simtiti ca vi se incalzesc complet (tinand seama de reactia pielii).
Durata depinde de la caz la caz (in general 5-20 de minute). Daca aveti varice, apa cu mustar nu trebuie sa treaca de labele picioarelor, dar efectul va fi mai putin intens.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu