Prisnite cu lamaie si ceapa. Remedii babesti contra racelii si gripei
Publicat de
Virgi
/ 12:21 /
Compresele cu ceapa.
Se aplica la temperatura corpului
Ceapa este un remediu la indemana tuturor si se foloseste atat intern - sub forma de suc sau sirop -, cat si extern, sub forma de comprese, impachetari etc.
Cum actioneaza
Sub cele 7 foi, ceapa contine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine si multe alte substante active. Ceapa curata si calmeaza durerile, iar datorita continutului ridicat de sulf, stimuleaza metabolismul. Surprinzator la folosirea compreselor cu ceapa este efectul antitusiv foarte rapid, dar si cel calmant, in cazul durerilor de urechi.
O ceapa taiata, pusa intr-o batista subt ire si atarnata deasupra leaganului unui bebelus cu nasul infundat, curata imediat mucoasa, iar copilul poate respira, din nou, pe nas.
Sfera de utilizare
otita;
dureri de dinti (o felie de ceapa pe dintele care doare);
dureri de cap (ceapa se aplica pe ceafa);
oreion;
raceala;
amigdalita;
tuse (bronsita);
articulatii inflamate.
Comprese calde sau reci
In principiu, ceapa poate fi aplicata atat rece, cat si calda. Datorita caldurii, ea actioneaza adeseori mai intens, iar mirosul este mai slab.
In cazul inflamatiilor, reactia la compresele calde sau reci difera de la caz la caz. Pentru tratamentul otitei medii se folosesc, de regula, compresele calde, dar se poate intampla ca acestea sa produca dureri, ceea ce inseamna ca persoanei respective i se recomanda compresele reci. Concluzia: inainte de aplicare se testeaza care este temperatura potrivita.
Incalzirea cepei
Varianta nr. 1: Incalziti-o pe dosul unui capac tinut deasupra apei care fierbe.
Varianta nr. 2: Asezati bucatile de ceapa pe o hartie cerata si puneti hartia pe o buiota cu apa fierbinte sau pe soba (nu puneti ceapa direct pe buiota, pentru ca mirosul s-ar putea imprima pentru totdeauna).
Durata aplicarii
1-2 ore sau mai mult, de exemplu peste noapte (doar daca este bine suportata de piele si nu produce arsuri sau iritatii).
Mod de pregatire
Comprese cu ceapa pe urechi
Materiale necesare
1 ceapa;
1 cutit;
1 bucata de tifon sau de panza subtire (25 x 30 cm);
1 bucata (1 pumn) de lana netoarsa sau de vata;
1 coala de hartie cerata sau o tigaie;
1 fular vechi, 1 bentita sau o caciulita.
Modul de aplicare
Se indeparteaza foile maronii, se taie ceapa in doua si se cresteaza usor fiecare jumatate de sus in jos, astfel incat foaia exterioara sa se desfaca in doua parti care se ridica. Se aseaza cele doua parti cu partea interioara in jos pe tifon, se impaturesc marginile si se incalzeste compresa. Se trage caciula incalzita pe capul pacientului (se pune banda pe frunte sau se leaga fularul la gat), se preseaza compresa cu ceapa intre palme, ca sa iasa zeama, si se aplica pe urechea bolnava. Peste ea se pune lana sau vata si se acopera cu caciula, bentita sau fularul.
Fiti atenti ca intre ureche si ceapa (partea interioara) sa nu fie decat stratul de tifon, iar compresa sa nu acopere doar urechea, ci sa ajunga si in afara ei, circa 4 cm.
Pacientul se poate culca - optional - cu urechea pe o buriota plata cu apa nu chiar fierbinte. In felul acesta, efectul poate fi intensificat.
Compresele cu ceapa pot fi alternate din cand in cand cu o compresa uscata cu musetel.
Dureri de urechi
Otitele medii apar foarte des la copii, si anume in primii ani de viata. Compresele cu ceapa (calde sau reci) sunt un remediu excelent de prim ajutor, pentru ca linistesc repede durerile.
Eficiente sunt si sosetele cu ceapa, sau uleiul de sunatoare uns de jur imprejurul urechii, peste care se pune apoi lana sau vata. In general, durerile trec datorita caldurii pe care o degaja acestea (lana si vata). Luand aceste masuri de precautie, controlul medical poate fi amanat cu 2-3 zile, pentru ca durerile dispar, de obicei, in acest interval de timp. Exceptiile care fac necesara interventia medicului sunt:
urechea nu reactioneaza in mod evident la tratamentul aplicat;
urechea curge;
se instaleaza o stare de incertitudine sau de teama;
dureri la apasare sau aparitia unei umflaturi in spatele urechii (o complicatie care apare foarte rar, doar in primele zile);
dereglari de durata ale auzului (10-14 zile dupa instalarea bolii).
Compresele cu ceapa pe piept
Materiale necesare
1-2 cepe;
1 cutit si 1 fund de lemn;
tifon sau panza subtire;
lana netoarsa sau o panza intermediara;
material pentru fixare;
plasture pentru lipit.
Modul de aplicare
Puneti ceapa tocata sau taiata felii pe tifon, pliati peste ea marginile si lipiti-le - eventual - cu plasture. Incalziti compresa, aplicati-o pe pieptul pacientului si puneti deasupra lana sau o panza intermediara si fixati-o.
Un sfat util: in caz de nas infundat, puneti langa pat (sau atarnati-o) o ceapa taiata in doua sau felii.
Tuse
Prin tuse, organismul se poate elibera de substantele aflate in bronhii, al caror loc nu este acolo. Tusea insotita de expectoratie nu trebuie calmata, ci "rupta". Pentru aceasta, foarte eficiente sunt inhalatiile (de ex. cu musetel) sau compresele aplicate pe piept, cu: cartofi, ceapa, mustar, branza de vaci, argila, alifii sau uleiuri.
Comprese cu ceapa pe talpi (sosete cu ceapa)
La folosirea acestor remedii se uzeaza de conexiunile dintre talpa piciorului si organism in totalitatea lui.
Compresele pe talpi produc o usurare in cazul unor afectiuni precum: durerile de dinti, gripa, febra, dureri de urechi si pneumonie (doar cu avizul medicului).
"Sosetele cu ceapa" pot fi folosite de adulti si de copii (incepand de la 6 luni).
Conditie foarte importanta: corpul, inclusiv picioarele, sa fie bine incalzit (picioarele trebuie sa ramana calde pe parcursul aplicarii).
Materiale necesare
2 x 2 cepe;
panza subtire de bumbac;
sosete de lana;
eventual buiota.
Mod de aplicare
Luati doua cepe pentru fiecare picior, taiati-le ceva mai mare si puneti-le pe bucata de panza. Pliati marginile peste ceapa si incalziti compresa pe dosul unui capac asezat pe o oala cu apa care fierbe. Presati apoi compresa intre palme - ca sa zdrobiti ceapa -, asezati-o pe talpa si trageti soseta de lana peste ea. Piciorul trebuie sa ramana cald (folositi eventual si o buiota cu apa fierbinte). Compresa poate fi tinuta peste noapte.
Compresele cu lamaie
Se aplica fierbinti.Este vorba de prisnite fierbinti, aplicate pe piept.
Cum actioneaza
Lamaia are un efect astringent, adica dezumfla tesutul inflamat. De aceea se foloseste in caz de:
amigdalita;
tuse (bronsita);
pneumonie cu tuse convulsiva (dupa consultarea medicului).
Materiale necesare
1/2 de lamaie;
1 vas mai mare, 1 cutit, o furculita;
o bucata de panza - stratul interior - lata de 25-30 cm;
1 sal de lana (cu 4 cm mai lat decat panza);
chiuveta;
1 prosop;
material pentru fixat prisnita.
Modul de aplicare
Se toarna in vas 3/4 l de apa clocotita. Se cresteaza coaja jumatatii de lamaie, sub apa, pentru ca uleiul volatil existent in coaja sa nu se piarda. Se procedeaza in felul urmator: cu o mana se tine furculita infipta in lamaie, iar cu cealalta, se cresteaza coaja, de jur imprejur, dupa care se stoarce cu ajutorul unui pahar.
Se ruleaza salul de lana de la ambele capete si se pune sub spatele pacientului. Se procedeaza la fel cu panza, care se ruleaza impreuna cu prosopul, se inmoaie amandoua in apa fierbinte cu lamaie si se storc bine de tot.
Pacientul se ridica in capul oaselor, se atinge pe spate cu panza fierbinte, pentru a vedea daca suporta caldura, si se infasoara panza - stratul interior - in jurul trunchiului. Peste ea se pune salul de lana si se infasoara si el, avand grija sa nu fie prea strans, pentru ca persoanele cu inflamatii in zona pieptului sunt deosebit de sensibile. Se acopera umerii cu un fular de lana si, in cazuri speciale, se pune si o buiota cu apa fierbinte.
Durata aplicarii
Prisnita se lasa sa actioneze intre 1/2 - 3/4 de ora (daca ramane suficient de calda si bolnavul se simte bine).
Masuri de precautie
In caz de bronsita acuta sau pneumonie, prisnitele se aplica doar dupa consultarea unui medic. Trebuie evitata cu orice pret raceala. Pacientii cu afectiuni in zona pieptului reactioneaza foarte sensibil la prisnite. Urmariti respiratia si culoarea fetei si indepartati prisnita la cea mai mica modificare nedorita sau in cazul unor probleme respiratorii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu