Natura trateaza hipertensiunea arteriala
Publicat de
Virgi
/ 14:15 /
Se stie ca bolile cardiovasculare sunt prima cauza de mortalitate din lume, in special in tarile dezvoltate. Dintre ele, hipertensiunea arteriala (HTA) este o problema de sanatate foarte frecventa. Astazi, acest diagnostic se pune atunci cand pacientul prezinta, la mai multe masuratori succesive, valori ale tensiunii arteriale (TA) peste 140 mmHg maxima (TA sistolica) si 90 mmHg minima (TA diastolica). Observam o tendinta de scadere a pragului pentru diagnosticul de HTA o data cu trecerea timpului, astfel ca valorile de 160/95 mmHg, considerate altadata ca normale sau „la limita”, sunt apreciate astazi ca valori tensionale mari, incadrabile in diagnosticul de HTA.
Cauze necunoscute
Unii pacienti pot sa nu aiba simptome, dar atunci cand exista o crestere tensionala brusca si importanta, pot aparea: cefalee (dureri de cap), ameteli, incetosarea vederii, zgomote in urechi (acufene), epistaxis (sangerari nazale), palpitatii, stare de oboseala fizica si intelectuala, stare de iritabilitate, insomnii, parestezii (furnicaturi in membre). Pentru diagnosticul de HTA, pe langa determinarea valorilor crescute ale TA, se fac si unele analize de laborator: – examenul de urina; – hematocrit; – creatinina, ureea sangvina, glicemie, colesterol, trigliceride, acid uric, potasiu. De asemenea, se face examenul fundului de ochi (FO) de catre medicul oftalmolog, radiografia toracica, electrocardiograma si eventual ecocardiografia (ecografia inimii). Totusi, ce anume face sa apara aceasta boala?
Paradoxal, peste 90% din bolnavii de HTA au asa-numita HTA esentiala sau primitiva, in care cauza HTA este necunoscuta si practic doar la restul de 10% din cazuri se cunoaste cauza, care poate fi: boli ale rinichilor (stenoza de artera renala, rinichi polichistic etc.), tumori ale glandelor suprarenale, boli endocrine, boli ale tiroidei sau uneori utilizarea anticonceptionalelor orale sau a altor grupe de medicamente care au ca efect secundar nociv cresterea TA.
Practic, atunci cand pacientul vine la medic si acesta ii gaseste valori tensionale mari, medicul trimite pacientul sa faca investigatii si analize pentru a vedea daca nu este vorba despre una din bolile de mai sus (cele 10%) si daca nici una din situatii nu se confirma, pacientul este diagnosticat cu „HTA esentiala”.
Totul cu masura
Trebuie mentionat ca un tratament naturist nu substituie, atunci cand este cazul, medicamentele clasice. O data stabilit diagnosticul de HTA (boala considerata cronica), pacientul trebuie sa ia medicamentele stabilite, mai ales in situatiile de criza hipertensiva (cresterea brusca a valorilor TA) sau in cazurile particulare de HTA la copii si la gravide. Aceste situatii trebuie tratate de medicul specialist alopat, care sa supravegheze atent bolnavul. Tratamentul naturist se poate administra in paralel cu medicamentele alopate, ca adjuvant, in toate formele de HTA (mai putin urgentele hipertensive).
Totusi, el este indicat in special in caz de HTA simptomatica sau asimptomatica in stadiile I-II (fara afectare sau cu afectare usoara a inimii, creierului si rinichilor). Astfel, bolnavul va fi protejat de efectele secundare ale medicamentelor alopate administrate pe termen lung. Sunt multe situatii in care terapiile naturiste, mai ales cand se asociaza intre ele si cu tratamentul clasic, pot fi foarte eficiente si pot determina scaderea dozelor de medicament antihipertensiv sau chiar stoparea sa completa, atunci cand tensiunea revine la normal pentru o perioada mare de timp. Este bine sa se renunte la:
- fumat – care creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor inimii si vaselor de sange (un studiu medical realizat in 1993 a aratat ca cei care renunta la fumat isi prelungesc viata sau durata timpului scurs pana la aparitia primului infarct cu 50% fata de cei care continua sa fumeze);
- alcool si cafea (factori care cresc valorile TA si riscul de aparitie a complicatiilor HTA) si de asemenea la produsele care contin cofeina (Cola, Pepsi);
- zaharul alb si inlocuitorii sai artificiali (aspartam, ciclamat), produsele zaharoase – produsele alimentare care contin aditivi sintetici (coloranti, conservanti, amelioratori de gust care contin sodiu – glutamat monosodic) si de asemenea la margarina (grasime vegetala obtinuta artificial);
- se recomanda scoaterea sarii din alimentatie (eventual inlocuirea ei cu sare fara sodiu). Deci nu se adauga sare la masa, se evita mezelurile si branzeturile sarate, conservele (contin multa sare si alti aditivi) si alte alimente bogate in sare (atentie la grisine, sticksuri, biscuiti etc.).
- de asemenea, se evita consumul produselor (mai ales a conservelor) cu carne (mai ales cea de porc), deoarece la prepararea carnii se foloseste multa sare, altfel ea nu are gust. Ca o paranteza, s-a demonstrat ca vegetarienii au in general valori ale TA mai mici decat cei care consuma carne; mai ales persoanele in varsta care sunt vegetariene beneficiaza de acest avantaj.
- trebuie folosite cu prudenta condimentele picante tari (ardei iute, piper). Aceste interdictii se mentin pe intreaga durata a tratamentului!
Alimente-medicament
Hrisca – o cereala mai putin cunoscuta, dar care crestea mai demult si la noi din abundenta, are un efect foarte bun de protectie si de regenerare a vaselor sangvine. Se recomanda sa fie consumata mai ales de catre persoanele predispuse la accidente vasculare. Ea poate fi procurata de la magazinele naturiste si este foarte usor de preparat, fiarta cu adaos de legume sau prajita.
O planta celebra este usturoiul (Allium sativum). Consumul de usturoi in dieta are efect de scadere a TA; la fel de eficienta este si tinctura de usturoi, cate 20 picaturi de 3 ori pe zi, intr-un pahar cu apa.
Lamaile – atunci cand sunt consumate zilnic, scad tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, protejeaza vasele de sange si fluidifica sangele. Se poate folosi fie fructul intreg, cu tot cu coaja, fie doar sucul proaspat stors. Iata o reteta ce se poate folosi: se spala foarte bine 2 lamai cu tot cu coaja, se taie in bucati mari si se introduc intr-un mixer electric (blender). Se adauga 600 ml apa si 1-2 linguri de miere. Se amesteca si se mai lasa apoi 15 minute, apoi se filtreaza si se consuma in aceeasi zi.
Strugurii – au un bun efect diuretic, curata organismul si ajuta la eliminarea depozitelor de colesterol de pe vasele sangvine. Daca suferiti de HTA, puteti face toamna, in sezonul strugurilor, o cura de 7-10 zile in care sa mancati doar struguri si nimic altceva. Cu o conditie: sa nu aveti si diabet zaharat, situatie in care strugurii sunt contraindicati.
Alte fructe foarte indicate pentru consumul zilnic sunt: mere, macese, coacaze rosii si negre, fructe de paducel si alte fructe de padure. Sucurile de fructe si legume – se vor consuma zilnic, dimineata, pe stomacul gol, 1-2 pahare de suc proaspat stors; un exemplu de amestec de sucuri eficient in HTA este: suc de telina 100 ml, suc de sfecla rosie 100 ml, suc de patrunjel (din radacini si frunze) 50 ml si suc de hrean 50 ml, la care se poate adauga, dupa gust, miere de salcam si putin suc de lamaie. De asemenea, este bun si sucul obtinut din mladite de orz verde, cate 50 ml zilnic, dimineata. Sucul de orz verde este foarte bogat in calciu, fier, potasiu, vitamine si enzime si previne imbatranirea si instalarea bolilor degenerative.
Otetul de mere si miere – este bogat in potasiu si alte elemente minerale si se recomanda mai ales atunci cand HTA este asociata cu boli ale vaselor de sange (in special ateroscleroza), boli degenerative, insomnie, obezitate. Se iau cate 2 lingurite la o cana cu apa, dimineata, sau se adauga in salatele de cruditati. Dintre produsele apicole, sunt indicate mai ales polenul si laptisorul de matca. Pentru a da gust mancarii, putem folosi ca si condimente: rozmarin, menta, maghiran, enibahar, fenicul.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu