Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Un paharel de vin rosu in fiecare zi: sanatate


Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clinicii de Boli de Nutritie si Diabet a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi:


"De sute de ani, vinul este utilizat ca medicament. Si acest lucru a fost confirmat de studiile care arata importanta existentei flavonoidelor in boabele si semintele de struguri din care se face vinul rosu. Flavonoidele sint elemente cu efect vasodilatator, antiinflamator, scad trigliceridele, cresc elementele protectoare din fractiunea de lipide. Dar, sigur, conditia este sa se consume o cantitate mica de vin rosu si sa se consume de multa vreme - nu ocazional.
Se incepe din tinerete si constant - zilnic se bea un paharel de vin rosu. Atit constanta consumului, cit si cantitatea sint foarte importante. Pentru ca vinul rosu sa aiba efect de medicament, acesta trebuie consumat constant si subliniez - in cantitate mica: un paharel nu mai mult pe zi. Altfel, daca se creste cantitatea, nu mai putem vorbi de efecte pozitive sau de vin ca medicament, ci de vin ca otrava pentru organism.

Beneficii, atit timp cit nu facem excese

Se pare ca cel mai bogat in flavonoide este vinul de Bordeaux - «Pinot Noir»-ul. Acesta actioneaza ca si un medicament - daca bei zilnic un paharel incepind din tinerete. Astfel procedeaza francezii care din tinerete se «trateaza» zilnic cu un paharel de «Pinot Noire», iar studiile au aratat ca flavonoidele din vinul de Bordeaux sint extrem de beneficie atit timp cit respecti cantitatea si constanta consumului.
Flavonoidele actioneaza ca un antiinflamator si lupta impotriva mecanismului inflamator al tuturor bolilor: al diabetului, al sindormului metabolic, al obezitatii, etc. Bineinteles, nu oricine isi poate permite sa consume vin de Bordeaux, dar Pinot Noire-ul romanesc are aceeasi structura ca flavonoide.
Deci, zi de zi, un paharel de vin rosu, consumat inca din tinerete, nu ne poate face rau, ba dimpotriva poate actiona ca un medicament. Ideea este sa nu ne putem opri la aceasta cantitate, altfel vinul nu mai are efect de medicament".

Cardiacii: mai bine sa se abtina de la consumul bauturilor alcoolice

Pentru ca vinul sa aiba acest efect de medicament, acesta trebuie consumat inca din tinerete la modul expres: un paharel pe zi. Daca vorbim de persoane cu afectiuni cardiovasculare, cum este cazul tatalui dumneavoastra, vorbim de persoane cu o anumita virsta la care nu mai poate fi vorba de un consum pe o perioada foarte lunga.
Este practic un consum ocazional si vinul nu mai are efect de medicament. Si in general este indicat ca persoanele cu afectiuni cardiovasculare sa nu consume alcool decit in cantitati mici la petreceri sau evenimente deosebite. Studiile arata ca "noii" bautori sau bautorii ocazionali nu au nici o reducere a riscului de boli coronare sau mortalitate cardiovasculara.
Barbatii cu boli coronariene care nu au consumat cu regularitate un pahar de vin rosu pe zi, dar vor sa faca acest lucru de acum inainte, trebuie sa stie ca acest lucru nu ii va ajuta. Asta deoarece studiile arata ca in cazul lor nu scade riscul de mortalitate comparativ cu cei care au consumat ani de zile un pahar de vin rosu pe zi.

Paradoxul francez

Desi sint bautori constanti de vin rosu, totusi rata problemelor cardiovasculare in rindul francezilor este mult mai mica. Paradoxul francez a atras atentia cercetatorilor din lumea intreaga. Desi sint mari bautori de vin rosu, rata bolilor coronariene este mai scazuta la francezi.
Astfel, studiile efectuate au aratat ca vinul rosu consumat regulat si in cantitati moderate are un efect cardioprotector. Astfel s-a ajuns la concluzia ca consumul moderat de vin rosu este posibil sa fie medicamentul cel mai profilactic pentru persoanele sanatoase. Acest consum constant si moderat are potentialul de a reduce rata mortalitatii cu 50%.
In acord cu Philip Norrie: "consumul de vin rosu este cea mai importanta masura profilactica ce poate fi luata cu exceptia incetarii fumatului - care reduce rata mortalitatii cu pina la 50%. De asemenea, acest consum moderat de alcool poate reduce si stresul prin actiunea sa relaxanta. Insa mare atentie: daca este consumat in exces, vinul poate deveni o otrava pentru organism".

Bautura sanatatii

* Vinul rosu blocheaza un compus celular socotit a fi un factor cheie in bolile de inima. Vinul rosu realizeaza mai multe beneficii decit alte bauturi alcoolice. Exista dovezi ca vinul rosu dilata vasele sanguine si opreste agregarea celulelor rosii. Vinul alb si roz nu au acelasi efect, compusii activi care au efecte benefice gasindu-se doar in coaja strugurilor din care se fabrica vinul rosu.

* Vinul baut in timpul meselor stimuleaza glandele.

* Scade riscul pentru stop cardiac si favorizeaza flexibilitatea sistemului vascular. Acesta este un rezultat al stimularii de catre vin al sistemului circulator, in special circulatia coronariana.

* Scade colesterolul si reduce riscul trombozei.

* Creste rezistenta impotriva bolilor, reduce viabilitatea bacteriilor si virusilor si tonifica imunitatea.

* Combate eficient diareea, deoarece vinul are un efect de detoxificare excelent.

* Impiedica decalcifierea osului, prevenind osteoporoza, boala care afecteaza in special femeile.

* Este un "regenerator biologic" deoarece mici cantitati de vin aduc vitaminele necesare.

* Mentine activitatea fizica si mentala, iar aprovizionarea cu singe si oxigen a creierului este crescuta.

* Creste longevitatea: vinul contine antioxidanti naturali.

* Persoanele care beau zilnic un pahar de vin rosu ( nu mai mult) - prezinta o scadere a riscului pentru boli coronariene fata de cei care beau ocazional.

Istoria vinului si medicinei

Consumul de vin a fost pus in legatura cu o sanatate buna in tarile mediteraneene (Hipocrate - denumit tatal medicinei moderne, a prescris vinul ca diuretic, ca o bautura dietetica hranitoare, ca pansament pentru rani ca purgative si ca agent de scadere a febrei.
In 1830, James Busley sugereaza colonistilor australieni sa asimileze vinul - obicei al europenilor din Sud - si sa bea o bautura naturala preparata din suc de struguri, decit sa consume preparate puternice de tip "brandie" care contribuie la imbolnavirea europenilor din Nord.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu