Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Gerul ne pandeste


La temperaturile sub zero grade Celsius, mainile si picioarele neprotejate corespunzator sunt in pericol de degeraturi. Extremitatile inrosite, senzatia de furnicaturi, de amorteala si de usturime sunt semnele degeraturilor usoare, de gradul intai. Expuse in continuare frigului, degeraturile se agraveaza: apar flictene (basicute dureroase), semn al degeraturilor de gradul doi. Frigul puternic modifica apoi culoarea tegumentelor, care pe alocuri devin vinetii, necrozate. In cazurile cele mai grave, in degeraturi de gradul patru, extremitatile se necrozeaza in totalitate si in profunzime, pana la tesuturile subcutanate. Mainile si picioarele sunt cele mai afectate de degeraturi, dar in suferinta pot fi si nasul, urechile si obrajii.

Degeraturile usoare, de gradul intai, se pot trata acasa prin incalzirea zonei afectate cu un material gros si uscat, prin masare usoara, prin aplicatii de comprese cu alcool si prin administrarea de lichide caldute (nu fierbinti!). Incalzirea trebuie sa se faca treptat, si nu brusc. Extremitatile afectate de degeraturi nu trebuie bagate niciodata in apa fierbinte si nici expuse la caldura puternica a caloriferelor sau sobelor.
Pentru toate formele grave de degeraturi este nevoie de un ajutor de specialitate. Flictenele specifice degeraturilor de gradul doi nu trebuie sparte sau curatate cu diferite solutii, fiindca exista riscul de suprainfectare. Numai la spital se poate face o dezinfectare corecta si o pansare zilnica, pana la vindecare.
Daca extremitatile au fost afectate de necroze, victima trebuie transportata de urgenta la spital. Singurele masuri cu adevarat utile in asemenea cazuri sunt scoaterea victimei de sub actiunea frigului si incalzirea cu haine uscate si calduroase pana la sosirea ambulantei. Daca degetele de la picioare sunt necrozate, specialistii nu recomanda deplasarea, fiindca folosirea zonei degerate la mers poate agrava starea victimei.
AMENINTATI! Cei mai expusi degeraturilor sunt muncitorii care lucreaza in aer liber, soldatii, dar si schiorii, alpinistii, salvamontistii. Risc mare de a suferi degeraturi au si persoanele cu o circulatie periferica deficitara, copiii si batranii, dar si consumatorii de alcool.
PROFILAXIE. Cizmele sau ghetele din piele, mai largi, care nu jeneaza circulatia, cu talpa groasa sunt cea mai buna optiune pentru zilele geroase. Pentru protectia mainilor, recomandate sunt manusile imblanite sau cele din material termorezistent, in detrimentul celor subtiri, din material textil. Iarna, specialistii ne sfatuiesc sa avem o alimentatie bogata in calorii si sa bem o cantitate corespunzatoare de lichide.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu