Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Captalan (Petasites hybridus)


Descriere

Planta perena, cu port ierbaceu, prezentand un miros caracteristic, avand in pamant un rizom gros, noduros, ramificat, in care pornesc radacini foarte lungi si carnoase, precum si stoloni grosi de 1 cm, cilindrici, netezi, mai lungi de 1m. Planta infloreste prin luna martie-aprilie, inainte de aparitia frunzelor. Tulpinile ce poarta inflorescentele sunt inalte de 15-40 cm, neramificate, drepte, groase, carnoase, albicioase din cauza perilor desi prezentand pe ele scuame sub forma lanceolata, lung ascutite, moi la pipait, lipite de tulpina sau aplecate, de culoare rosiatica. Inflorescentele sunt lungi, la inceputul infloririi dese, mai tarziu se raresc. Florile sunt tubuloase, de culoare rosiatica, lungi de 10-11 mm. Frunzele sunt foarte mari, rotunde, late uneori pana la 50 cm, la baza cordate (in forma de inima), pe margini dintate, pe fata glabre, iar pe dos alb-tomentoase din cauza perilor mici si desi. Petiolul este gros, lung de 30-80 cm, cilindric, caniculat, la interior gol. Planta creste pe malul paraielor, in locuri umede, in jurul izvoarelor din regiunea de campie pana la munte.

Recoltarea

Primavara, in momentul aparitiei florilor, se recolteaza rizomii.

Mod de uscare

Dupa spalare, rizomii se lasa la zvantat, dupa care se intind la soare pentru uscare. Se pot usca si pe cale artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 4-5 kg rizomi proaspeti se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Se foloseste ca vermifug si astringent. Intern: astm bronsic, tuse convulsiva, dischinezie biliara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu