Descriere
Cicoarea este o planta erbacee, perena, inalta pana la 150 cm, cu tulpina ramificata. In pamant are o radacina pivotanta, de forma unui fus. Frunzle inferioare, dispuse in rozeta, sunt lunguiete si adanc scobite, iar cele tulpinale inconjoara tulpina cu baza lor. Pe fata inferioara sunt acoperite cu peri. Florile sunt lingulate, albastre, mari, avand un diametru de 3-4 cm, fara codite, asezate pe tulpini si ramuri, la baza frunzelor. Infloreste din luna iulie pana in septembrie. Creste in locuri virane, pe marginea drumurilor. Este comuna in toata tara.
Recoltarea
De la cicoare se recolteaza planta in perioada infloririi, fara partile lemnoase ale tulpinii. Planta se taie dimineata, dupa ce roua s-a ridicat, deoarece mai tarziu florile se inchid. Radacinile se culeg upa incetarea vegetatiei, in lunile septembrie-octombrie.
Mod de uscare
Planta inflorita se usuca pe cale naturala, intinsa in straturi subtiri, intr-un loc bine acoperit si umbros. Radacinile se usuca pe cale naturala. Uscarea se poate face si pe cale artificiala, la o temperatura de 40-50 grade C. Din 5-7 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat, iar din 4-5 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari
Atat planta intreaga cat si radacina sunt indicate in bolile de stomac si ficat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu