Descriere
Crusinnul este un arbust inalt de 2-5 m, avand ramurile alterne lipite de spini. Scoarta este neteda, de culoare brun-cenusie la exterior si galbena la interior, lucitoare, presarata cu numeroase pete mici ovale, alb-cenusii, asezate orizontal (lenticele). Frunzele sunt alterne, de forma ovala, ascutite la varf, cu marginea intreaga, netede si lucitoare. Florile sunt mici, de culoare alb-verzuie, stranse in grupuri la subsuara frunzelor. Fructele sunt asezate pe codite, mai multe la un loc, au forma globuloasa, la inceput sunt verzi, apoi de culoare rosie, iar la maturitate devin negre-violacee. Fiecare fruct are 2-3 seminte. Infloreste in lunile mai-iunie. Arbustul este raspandit pe malurile raurilor, in luminisuri de padure si prin cranguri.
Recoltarea
De la crusin se recolteaza coaja trunchiului si a ramurilor, pana in momentul cand incepe dezvoltarea frunzelor. Aceasta perioada coincide cu inceperea circulatiei intense a sevei in arbust (martie-mai). Coaja se recolteaza de pe tulpinile si ramurile tinere de 2-4 ani, usor de recunoscut dupa coaja lucioasa, necrapata si acoperita cu lenticele.
Mod de uscare
Cojile se usuca in straturi subtiri. Uscarea se face la soare sau in uscatorii la o temperatura de 40 grade C. In cazul uscarii pe cale artificiala, cojile proaspete vor fi supuse timp de o ora la un soc de 100 grade C temperatura, apoi se continua uscarea la 40 grade C. Atunci cand produsul s-a uscat pe cale naturala, el se va folosi numai dupa ce a fost pastrat in depozit timp de un an. Din 2-3 kg de coaja proaspata se obtine 1kg produs uscat.
Intrebuintari
Se foloseste ca laxativ si purgativ. Intern: laxativ sau purgativ in functie de doza, coleretic, colagog.
Observatii
Uneori crusinul se confunda cu alte specii lemnoase ca arinul si verigariul. Nu se bea in cantitati mari, provocand colici puternice si scaune lichide. Nu se consuma planta proaspata, deoarece provoaca greturi si varsaturi; se foloseste numai dupa un an de la recoltare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu