Descriere
Zmeurul este un arbust tufos, cu lastari taratori, tulpini drepte, spre varf arcuite, cu ghimpi drepti si desi, de forma unor ace, adeseori plasati numai pe partea inferioara. Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintate pe margini, verzi pe fata superioara, albicioase pe cea inferioara. Florile sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale, numeroase stamine. Fructul este de culoare rosie, cu miros placut si gust acrisor-aromat. Infloreste incepand din mai pana in iulie. Creste prin locuri stancoase, luminisuri de paduri, in regiunea deluroasa si muntoasa.
Recoltarea
De la zmeur se recolteaza frunzele tinere fara petiolul principal, inainte si in perioada infloririi.
Mod de uscare
Frunzele se usuca in straturi subtiri pe cale naturala sau artificiala la o temperatura de 40-50 grade C. Din 3-4 kg frunze proaspete se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari
Se foloseste ca astringent in diaree.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu