Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Coada calului (Equisetum arvense)


Descriere

Coada calului este o planta vivace, ierboasa, avand in pamant un rizom din care primavara devreme apar tulpinile fertile, terminate la varf cu un spic sporifer de forma cilindrica sau ovala. Acestea sunt de culoare brun-rosiatica si dispar repede. Mai tarziu, inspre vara, rasar tulpinile sterile care au 20-50 cm inaltime si groase pana la 5 mm. Ele sunt de culore verde-deschis, brazdate la exterior cu 6-19 coaste aspre la pipait, iar din loc in loc prezinta noduri. In dreptul fiecarui nod au niste gulerase (vagine) formate din frunze mici in forma de solzi, unite intre ele si terminate cu dinti bruni, fara a fi inconjurati de o margine membranoasa albicioasa. Tot in dreptul nodurilor, dar sub gulerase, pornesc ramuri articulate, lungi ca acele de pin, in numar de 20-50, care inconjoara tulpina de jur imprejur dandu-i forma unui bradulet. Ramurile sunt pline la interior, formate din 4 muchii, caracter specific plantei medicinale. Ramurile sunt indreptate in sus, micsorandu-se cu cat inainteaza spre varful tulpinii. Coada calului creste prin locuri umede si pe amrginea paraielor, in locuri argiloase.

Recoltarea

De la coada calului se culeg, incepand cu luna iulie pana in septembrie, numai tulpinile sterile, numite si tulpini de vara.

Mod de uscare

Planta trebuie uscata cat mai repede, deoarece se brunifica usor. Uscarea se face pe cale naturala sau in uscatorii la o temperatura de 40 grade C. Din 3-6 kg de planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Are proprietati diuretice. Intern: dezinfectant urinar, remineralizant, diuretic, hipoacidifiant, actiune antimicrobiana, expectorant, bronhodilatator.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu