Descriere
Pedicuta este o planta vivace. Are o tulpina lunga de 50-100 cm, care se taraste pe pamant. Din aceasta tulpina pornesc ramuri de 5-15 cm inaltime indreptate in sus, acoperite cu frunze dese de forma unor solzi. Frunzele sunt liniare, ascutite, terminate la varf printr-un fir lung (arista). Acesta este unul din caracterele importante care deosebeste specia medicinala cu alte neamuri de pedicuta cu care adesea se confunda la recoltare. La unele plante apar in varful ramurilor, din luna iulie pana in septembrie, cate 2-3 spice lungi, cilindrice, purtate pe o codita lunga. Aceste spice sunt aoperite cu bractee care invelesc sporangii ce contin spori si care se scutura in lunile iulie-august, contribuind la inmultirea plantei. Pedicuta creste in padurile si pasunile umede din zona bradului si molidului.
Recoltarea
De la pedicuta se recolteaza planta intreaga si sporii. Recoltarea plantei se face in lunile iulie-august, in momentul in care spicele incep sa se ingalbeneasca. Deoarece pedicuta se inmulteste foarte greu, abia in 20-30 ani se formeaza o planta matura, recoltarea ei nu se va face prin smulgere, ci se vor taia ramurile verzi , lasand neatinsa tulpina taratoare.
Mod de uscare
Pedicuta se intinde in straturi subtiri la umbra. Uscarea trebuie facuta foarte repede. Din 2-3 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat. Spicele se intind la soare; dupa cateva ore de soare puternic, bracteele care acopera spicele incep sa se deschida, lasand sa cada sporii sub forma unui praf de culoare galbena. Din 100 kg spice se obtin 6-7 kg spori uscati.
Intrebuintari
Planta se foloseste uneori ca diuretic, iar sporii in iritatii ale pielii. Intern: reumatism, artrita, constipatie cronica, hemoroizi, cai urinare, organele genitale, hepatita.
Observatii
Este contraindicata supradozarea in cazul diareei in caz contrar apar spasme intestinale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu