Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Macul de camp (Papaver rhoeas)


Descriere

Macul de camp este o floare anuala, ierboasa, inalta de 20-90 cm, cu tulpina adeseori ramificata. Frunzele sunt alungite, adanc crestate. Intreaga planta contine un suc laptos si este acoperita cu peri aspri. Florile sunt asezate cate una pe o codita lunga prevazuta cu peri infipti perpendicular pe ea. Fiecare floare are doua sepale ce cad in momentul cand bobocul se deschide, 4 petale de culoare rosie intens, uneori avand o pata neagra la baza lor. In mijlocul florii se afla numeroase stamine ce inconjoara ovarul. Infloreste in lunile mai-iulie. Creste pe marginea drumurilor si mai ales pe langa semanaturile de cereale.

Recoltarea

De la macul de camp se culeg numai petalele in momentul in care ele se deschid si numai dupa ce roua s-a ridicat.

Mod de uscare

Petalele se intind in straturi subtiri pe ramuri acoperite cu hartie. Uscarea se poate face la soare, avand grija ca razele soarelui sa nu cada direct pe petale, deoarece le decoloreaza. Se pot usca si artificial, la o temperatura ce nu va depasi 35 grade C. Din 8-9 kg petale proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Petalele de mac, numite si paparoane, au efect calmant in tuse. Intern: emolient, antispastic.

Observatii

Macul de camp se poate confunda uneori cu alta specie de mac (Papaver dubium) care prezinta urmatoarele deosebiri: are florile mai mici, iar pedunculul floral prezinta peri alipiti. Se interzice folosirea capsulelor de mac din specia Papaver somniferum, din cauza continutului variat de morfina. Pot apare intoxicatii grave, stari de precoma si chiar moartea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu