Descriere
Ungurasul este o planta vivace, inalta de 30-50 cm, cu tulpina in 4 muchii, ramificata la partea superioara. Intreaga planta este acoperita cu peri, din care cauza are un aspect albicios. Frunzele sunt opuse, dintate pe margini, iar pe partea inferioara se observa o retea de nervuri. Florile sunt mici, de culoare alb-murdar, indesate in jurul tulpinii, formand verticile globuloase. Caliciul este in forma de tub, terminat cu 10 dinti tari, spinosi, recurbati la varf in forma de carlig. Infloreste incepand din iunie pana in septembrie.
Recoltarea
Ungurasul se recolteaza in timpul infloririi.
Mod de uscare
Se usuca in straturi subtiri, la umbra, in locuri bine aerisite sau in camere incalzite la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 35 grade C. Din 4-5 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari
Se foloseste in bolile de ficat, ca expectorant si pentru stimularea poftei de mancare. Intern: colagog, expectorant, stomahic, antiseptic bronsic. Extern: cicatrizant.
Observatii
Se poate confunda cu voronica (Marrubium peregrinum), care are totusi frunzele mai mici, florile mai rare, iar caliciul se termina cu 5 dinti.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu