Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Musetelul (Matricaria chamomilla)



Descriere

Musetelul este o planta anuala ierboasa, ramificata chiar de la baza, glabra si acoperita cu multe frunze, care sunt adanc divizate in segmente de forma unor fire, semanand cu frunzele de marar. Florile sunt singuratice (solitare), dispuse la varful ramurilor pe un peduncul lung de 5-10 cm. Aceste fori sunt in realitate un capitul floral, compus din mai multe floricele mici. Pe marginea acestui capitul se afla florile femeiesti, de culoare alba numite ligule (impropriu li se spune petale), asezate intr-un singur rand. In mijlocul capitulului se gasesc numeroase flori tubuloase, cca. 500, hermafridite, terminate cu 5 dinti. Ele sunt de culoare galbena, Florile tubuloase sunt asezate pe un receptacul conic, gol la interior, fara membrane si peri la suprafata lui. Infloreste in lunile mai-iunie, uneori a doua oara in septembrie. Musetelul creste pe marginea drumurilor, a lanurilor de grau si pe terenurile de saratura.

Recoltarea

Perioada optima de recoltare a florilor de musetel este determinata de pozitia ligulelor si a florilor tubuloase. In momentul deschiderii florilor (capitulului), ligulele au pozitie de scut ce inconjoara receptacululcare este usor turtit iar florile tubuloasa au culoare verde. In cateva zile, pe masura ce ligulele se dezvolta. In cateva zile, pe masura ce florile se dezvolta, ligulele incep a se departa de receptacul, tinzand a lua o pozitie din ce in ce mai plana. In acelasi timp, florile tubuloase de la baza receptaculului incep a se deschide si capata culoarea galbena. Receptaculul incepe a se bomba si a lua forma conica de caciula. In 2-3 zile, ligulele iau o pozitie orizontala, iar florile tubuloase sunt in majoritate de culoare galbena. Acesta este momentul in care incepe recoltarea. Cercetarile au demonstrat ca incepand de dimineata si pana la ora pranzului florile acumuleaza cantitatea cea mai mare de ulei eteric, iar spre seara au continutul cel mai scazut.

Mod de uscare

Florile se intind in straturi de 5-6 cm, intr- camera racoroasa. La uscare pe cale artificiala temperatura nu va depasi 35 grade C, de preferinta 20-30 grade C. Din 4-6 kg flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Florile de musetel sunt un bun antiseptic si calmant in boli de ochi, de piele, iar intern in diferite afectiuni ale stomacului. Intern: antiinflamator, sedativ, carminativ, antispastic gastric si intestinal, cicatrizant, sudorific, antidiareic, puternic antiseptic si bactericid. Extern: antiseptic, tonic capilar, emolient, antiseptic si descongestiv anorectal.

Observatii

Musetelul medicinal se poate confunda cu alte plante asemanatoare, ca: musetelul prost (Matricaria inodora), musetelul cu flori verzi (Matricaria matricarioides) si romanita (Anthemis).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu