Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Socul (Sambucus nigra)



Descriere

Socul este un arbust de 4-5 m, cu tulpina si ramurile acoperite de o scoarta cenusiu-verzuie, avand in interior o maduva alba. Acest caracter il deosebeste de socul rosu care creste la munte si care are maduva de culoare brun-roscata. Frunzele sunt asezate opus, fiecare fiind formata din 5-7 foliole, dintate pe margini. Florile sunt de culoare alba, placut mirositoare, asezate mai multe la un loc, intr-un corimb plat. Fiecare floare are un caliciu cu 5 dinti, o corola cu 5 petale, 5 stamine cu anterele galbene, un ovar si 3 stigmate. Fructele sunt mici, de culoare neagra, lucioase, avand la interior 3 seminte lunguiete. Infloreste in lunile mai-iunie. Creste prin paduri, pe langa garduri si prin zavoaie.

 

Recoltarea

De la soc se recolteaza forile in momentul cand 75% din ele sunt inflorite, iar restul se afla sub forma de boboci. Recoltarea se face numai pe timp frumos, in zile cu soare si dupa ce roua s-a ridicat. Fructele se recolteaza toamna, cand ele au ajuns la completa maturitate, devenind negre.

Mod de uscare

Inflorescentele se expun fie la soare puternic, fie se aseaza in incaperi bine aerisite. Dupa 4-6 ore, florile sunt uscate. Florile se pot usca si pe cale artificiala la o temperatura de 35 grade C. Fructele se expun la soare sau, daca timpul nu permite se usuca artificial la o temperatura de 50-60 grade C. Din 5-7 kg flori, din 3-4 kg fructe, se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Florile se folosesc in raceala si gripa pentru a inlesni transpiratia, iar fructele sunt usor laxative. Intern: sudorific puternic, galactolog, laxativ usor, diuretic. Extern: antiseptic.

Observatii

Chiar daca este un arbust cunoscut, totusi exista riscul de a fi confundat cu alte specii de Sambucus, racemosa (soc rosu) si ebulus (boz). Deosebirile fundamentale sunt: 1.culorile florilor, care la Sambucus nigra sunt albe-galbui in timp ce la celelalte doua sunt de culoare albe-verzui si respectiv albe-roze; 2.culorile fructelor, care la Sambucus nigra sunt negre, lucioase cu miros slab particular, gust dulceag-acrisor, in timp ce la celelalte doua sunt de culoare rosii-lucioase, lipsite de miros, gust acrisor, neplacut, si respectiv negre, mate, cu miros neplacut. Nu se utilizeaza florile proaspete, aplicate pe piele sau pe mucoase, produc eriteme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu