Descriere
Chimionul este o planta bisanuala, uneori perena, inalta pana la 100 cm, avand o tulpina brazdata, ramificata si acoperita cu frunze rare si adanc divizate. Florile sunt asezate in umbele compuse, lipsite de bractee. Caliculul este redus la 5 dintisori mici, petalele in numar de 5 sunt inegale, mici, de culoare alba, mai rar roz, fiecare crestata in 2 lobi. Fructele sunt ovale, ingustate la ambele capete, avand coaste vizibile, la inceput verzi, apoi de culoare galben-bruna. Infloreste in lunile mai-iulie. Se gaseste prin fanetele din regiunea de campie si pana in cea subalpina. In tara noastra, chimionul se cultiva pe suprafete intinse.
Recoltarea
In lunile iulie-august, inainte ca fructele sa se coaca complet, se taie plantele si se fac snopi. Este bine ca recoltarea sa se faca cand 50-60% din fructele umbelei principale au devenit galben-brune. Culegerea se va face dimineata pe roua, sau pe vreme ploiasa, pentru a evita caderea fructelor.
Mod de uscare
Dupa 2-3 zile de la culegere, fructele sunt uscate si se pot separa dupa tulpini prin batere sau treerare. Fructele fara impuritati se tin cateva zile intinse, pana la uscarea definitiva. Din 1,2 kg fructe aproape uscate se obtine 1 kg de produs uscat.
Intrebuintari
Sub forma de ceai au proprietatea de a elimina gazele din intestine si a calma colicile sugarilor, de a mari cantitatea de lapte femeilor care alapteaza.Se folosesc pe scara larga in industria uleiurilor volatile si cea alimentara. Intern:carminativ, galactolog, regleaza functiile stomacului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu