Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Podbalul (Tussilago farfara)



Descriere

Podbalul este o planta ierbacee, vivace, avand in pamant un rizom carnos, din care la inceputul primaverii apar florile, iar mai tarziu cand ele incep sa se treaca, cresc frunzele. Florile de culoare galbena sunt asezate in inflorescente numite capitule, asemanatoare celor de papadie. Aceste capitule sunt prinse pe niste codite acoperite cu peri incalciti si frunzisoare mici (scuame) de culoare rosietica. Frunzele sunt rotunde, cu margini dintate si adanc scobite (sinuoase), avand petiolul semicilindric. Culoarea frunzei pe fata superioara este verde, iar pe cea inferioara albicioasa din cauza perilor desi. Infloreste in lunile martie-mai. Creste prin locuri umede, vaile raurilor, in santuri, pe locuri argiloase si abrupte.

Recoltarea

De la potbal se aduna frunzele fara petioli, incepand din luna aprilie si pana in iunie. Uneori se recolteaza si florile dar la inceputul deschiderii lor si fara codita.

Mod de uscare

Frunzele si florile se intind in straturi subtiri, in incaperi cu buna aerisire sau in uscatorii cu aer cald, la temperaturi de 40-50 grade C. Din 6-8 kg frunze sau flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Atat florile cat si frunzele se folosesc in bronsite, tuse, ca expectorant si calmant. Intern: emolient si expectorant, antiseptic al aparatului respirator, antispastic bronsic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu