Descriere
Coada racului este o planta perena cu numeroase tulpini taratoare, lungi pana la 50 cm, inradacinate la noduri. La punctul de pornire al tulpinilor se gaseste o rozeta cu frunze lungi pana la 20 cm, divizate in 13-21 foliole dintate pe margini. Toata planta este acoperita cu peri rari, mai desi pe dosul frunzelor, care din aceasta cauza capata un aspect argintiu. Uneori se intalnesc si plante acoperite cu peri argintii pe amvele fete. Floarea este solitara, lung pedicelata, formata din 2 randuri de sepale, 5 petale de culoare galben-aurie, de doua ori mai lungi decat sepalele si numeroase stamine. Infloreste in luna mai pana toamna tarziu. Creste prin locuri umede, pe malurile nisipoase de pe marginea apelor, pe marginea santurilor, in regiunea de dealuri si munte.
Recoltarea
De la coada racului se recolteaza rozeta de funze, in perioada infloririi, fara radacini si tulpini taratoare.
Mod de uscare
Pe cale naturala, coada racului se usuca la umbra in straturi subtiri, iar pe cale artificiala la o temperatura de 50-60 grade C. Din cca. 5 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari
Coada racului are proprietati antidiareice. Intern: antispastic diuretic si intestinal, impiedica formarea de calculi renali, analgezic, antidiareic. Extern: antiseptic, cicatrizant, hemostatic.
Observatii
Nu se bea pe nemancate, deoarece provoaca iritatia mucoasei gastrointestinale. Este contraindicat in afectiuni cronice renale si hepatice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu