Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Cerentelul (Geum urbanum)


Descriere

Cerentelul este o planta perena cu o tulpina lemnoasa la baza, inalta de 25-60 cm. In pamant are un rizom gros pana la 2 cm in diametru, de forma cilindrica si din care pornesc numeroase radacini. Atat rizomul cat si radacinile au miros placut de cuisoare. Tulpina este simpla, acoperita cu peri asprii, cu frunzele asezate in mod altern. Ele sunt formate din mai multe foliole dintate pe margini si acoperite cu peri mari. La baza frunzelor se afla stipele dintate, de marimea foliolelor. Florile sunt asezate cate una in varful tulpinii sau la subsuoara ultimelor frunze. Ele au doua randuri de cate 5 sepale, 5 petale de culoare galbena, numeoase stamine. Fructele sunt dispuse mai multe la un loc, terminate cu un stil indoit sub forma de bici. Dupa acest caracter se recunoaste usor cerentelul in momentul recoltarii. Infloreste in lunile mai-octombrie. Creste in paduri umede, pe langa garduri, drumuri si livezi.

Recoltarea

Toamna, dupa incetarea vegetatiei si primavara inaintea aparitiei frunzelor se scot din pamant rizomii cu radacinile. Cercetarile au demonstrat ca rizomii de toamna sunt cei mai bogati in tanin.

Mod de uscare

Rizomii cu radacinile se intind in straturi subtiri la soare sau in camere incalzite, la o temperatura de 35 grade C. Din 2,5-3 kg rizomi cu radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Se foloseste ca astringent in diaree si ca antiseptic sub forma de gargara. Intern: dezinfectant si calmant intestinal, hemostatic, analgezic. Extern: antiseptic.

Observatii

Nu se supradozeaza, deoarece provoaca greata si varsaturi; nu se utilizeaza intre mese, deoarece produce iritatii gastrointestinale. Este contraindicat pentru afectiunile cronice hepatice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu