Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Porumbarul (Prunus spinosa)



Descriere

Porumbarul este un arbust spinos, inalt de 1-3 m, cu tulpini bine ramificate. Frunzele sunt ovale, glabre, uneori paroase, dintate pe margini. Florile apar inaintea frunzelor, acoperind in intregime ramurile. Pedunculii florali sunt glabri sau rar parosi. Floarea prezinta 5 sepale, lanceolate, lungi de 1-2 mm, adeseori glabre, dintate pe margini, prezentand glande. Petalele sunt albe, ovale, lungi de 5-10mm. Staminele sunt numeroase (20), lungi de 5 mm, cu antere galbene sau rosii. Ovarul este glandru, cu stil lung si stigmat rotund. Fructele sunt globuloase, cu un diametru de 1-1,5 cm, albastrui-negricios brumate, glabre, ramanand si peste iarna pe ramuri. In interior au un sambure invelit intr-o pulpa verzuie, aderenta, cu gust astringent, usor dulceag. Infloreste in lunile aprilei-mai. Creste la marginea padurilor, pe coastele insorite, de la ses pana la munte.

Recoltarea

Florile se recolteaza la inceputul primaverii pe timp uscat. Fructele se culeg toamna prin lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea brumei. In aceasta perioada ele au cantitatea cea mai mare in zahar.

Mod de uscare

Florile se usuca in straturi subtiri, cat mai repede, pe cale naturala sau artificiala, la o temperatura de 40 grade C. Fructele se pot usca pe cale naturala, insa pentru ca necesita mult timp, se prefera uscarea pe cale artificiala, la o temperatura de 60-70 grade C. Temperatura de uscare este bine sa creasca treptat, iar locul sa fie bine aerisit. din 4-5 kg de flori si 2,5-3 kg de fructe se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Florile au usor efect laxativ si diuretic, fructele sunt astringente folosindu-se in diaree. Intern: diuretic, depurativ, sedativ, antidiareic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu