Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Paducelul (Crataegus oxyacantha)



Descriere

Paducelul este un arbust spinos ce ajunge uneori la o inaltime de cativa metri. Are frunze lungi pana la 7 cm, petiolate, asezate altern, adanc divizate in 3-7 lobi, cu marginile dintate. La baza frunzelor se afla niste frunzisoare mici numite stipele. Frunzele sunt tari la pipait, lucioase pe fata superioara, mate si acoperite cu smocuri de peri la intersectia nervurilor, pe partea inferioara. Florile sunt mici cu un diametru de cca. 15 mm, dispuse mai multe la un loc in buchete, fiecare floare fiind asezata pe o coita lunga de 3-4 cm, uneori acoperita cu peri rari. Sepalele, in numar de 5, au forma triunghiulara. Petalele sunt de 5-6 mm, mai lungi decat sepalele, rotunjite la partea superioara. Ele sunt de culoare alba sau alb-roz. Atat sepalele cat si petalele sunt asezate pe un receptacul paros in forma de ulcior, care la maturitate devine carnos, transformandu-se in fruct. Fructul este de culoare rosie, lung de 7-10 mm, de forma ovala, uneori globuloasa, prezentand la partea superioara resturile caliciului. In interior contine o singura samanta sau 2-3 seminte. La inceputul luni septembrie, fructele incep sa se coaca. Paducelul infloreste in lunile aprilie-mai. Creste prin paduri si tufisuri, izolat prin poienile din regiunea de campie pana in regiunea muntoasa.

Recoltarea

De la paducel se culeg florile si fructele. Florile se recolteaza in momentul in care incep sa se deschida, ceea ce corespunde lunii aprilie. Ele se culeg numai pe timp uscat, dupa ce roua s-a ridicat, pe cat posibil in zile insorite. Fructele se culeg toamna, in momentul cand ele se inrosesc.

Mod de uscare

Florile trebuie uscate cat mai repede, fie in incaperi aerisite, fie in uscatorii , la o temperatura de 35 grade C. Fructele se usuca in camere incalzite sau uscatorii, la o temperatura de cel mult 70 grade C, avandu-se grija a se asigura o ventilatie corespunzatoare. Uscarea se poate face si in aer liber, la soare, asezand fructele in straturi subtiri. Din 4-6 kg flori; 2-2,5 kg fructe proaspete: se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Atat florile cat si fructele se folosesc in tulburari de natura nervoasa ale inimii. Intern: vasodilatator coronian si periferic, hipotensiv usor, sedativ nervos, sedativ al sistemului cardiovascular, brahicardizant, bronhodilatator, stimuleaza sistemul nervos si al respiratiei, sedativ al sistemului cardiovascular, sedativ nervos, vasodilatator coronian si periferic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu