Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Rostopasca (Chelidonium majus)



Descriere

Rostopasca este o planta ierboasa, vivace, avand in pamant un rizom bine dezvoltat si ramificat, brun-inchis la exterior si galben-portocaliu la interior. Tulpina este dreapta, ramificata, inalta pana la 100 cm, acoperita cu peri lungi si rari. Frunzele sunt moi la pipait, glabre, verzi pe fata superioara, verzui-albastrui pe cea inferioara. Ele sunt divizate in 3-5 lobi rotunjiti, cu dinti rari, lobul terminal fiind mai mare. Florile sunt in numar de 3-8, reunite in umbele, asezate la varful ramurilor. Fiecare floare este formata din 2 sepale, de culoare galben-verzuie, ce cad in momentul cand floarea se deschide, lasand sa apara 4 petale galbene care inconjoara numeroase stamine. Fructul este o capsula lunga de 3-5 cm, de forma unei pastai. Intreaga planta contine un suc laptos de culoare galben-portocalie. Infloreste incepand din luna aprilie pana in luna septembrie. Este o planta comuna. Creste pe langa case, printre daramaturi si prin padurile umbroase.

Recoltarea

Se recolteaza planta intreaga fara radacini de la punctul unde se ramifica. Culegerea incepe in momentul infloririi si se continua pana la aparitia primelor fructificatii uscate.

Mod de uscare

Plantele se intind in straturi subtiri in incaperi aerisite sau uscatorii cu aer cald, la o temperatura de 35 grade C. Din 6-8 kg planta proaspata, se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Se foloseste in doze mici pentru calmarea crizelor de ficat. Extern, sub forma de ceai sau tinctura se foloseste ca adjuvant in tratamentul tuberculozei pielii, herpesului, bubelor dulci, negi, bataturi, psoriazis. Intern: vasodilatator coronian, antispastic biliar, actiune antitumorala(antimitotica), sedativ, descongestiv hepatic.

Observatii

Sucul laptos al plantei este foarte iritant pentru piele. Nu se va duce mana la nas, ochi sau gura in timpul recoltarii, iar la terminarea lucrului se vor spala bine mainile. Nu se supradozeaza, provoaca intoxicatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu