Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Ungurasul (Marrubium vulgare)



Descriere

Ungurasul este o planta vivace, inalta de 30-50 cm, cu tulpina in 4 muchii, ramificata la partea superioara. Intreaga planta este acoperita cu peri, din care cauza are un aspect albicios. Frunzele sunt opuse, dintate pe margini, iar pe partea inferioara se observa o retea de nervuri. Florile sunt mici, de culoare alb-murdar, indesate in jurul tulpinii, formand verticile globuloase. Caliciul este in forma de tub, terminat cu 10 dinti tari, spinosi, recurbati la varf in forma de carlig. Infloreste incepand din iunie pana in septembrie.

Recoltarea

Ungurasul se recolteaza in timpul infloririi.

Mod de uscare

Se usuca in straturi subtiri, la umbra, in locuri bine aerisite sau in camere incalzite la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 35 grade C. Din 4-5 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Se foloseste in bolile de ficat, ca expectorant si pentru stimularea poftei de mancare. Intern: colagog, expectorant, stomahic, antiseptic bronsic. Extern: cicatrizant.

Observatii

Se poate confunda cu voronica (Marrubium peregrinum), care are totusi frunzele mai mici, florile mai rare, iar caliciul se termina cu 5 dinti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu