Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Obligeana (Acorus calamus)



Descriere

Obligeana este o planta vivace, inalta pana la 150 cm, cu frunze asemanatoare celor de papura, placut mirositoare. la baza, tulpina este rosietica, prevazuta cu 3 muchii, putin turtite. Inflorescenta este cilindrica, asezata lateral in prelungirea tulpinii si acoperita cu un scut (spat). Frunzele au forma de sabie, iar la baza se acopera una pe alta. In pamant are un rizom orizontal, tarator, noduros, carnos si ramificat, ajungand pana la 50 cm lungime si 1-3 cm grosime, de culoare verzuie la exterior si alba la interior. Din loc in loc pornesc numeroase radacini subtiri. Infloreste in lunile iunie-iulie. Creste in locuri mlastinoase, pe marginea lacurilor si a raurilor, mai ales in regiunea Crisana si Banat.

 

Recoltarea

De la obligeana se recolteaza rizomii toamna in lunile septembrie-noiembrie, uneori chiar primavara prin lunile martie-aprilie. Produsul recoltat toamna este considerat cel mai valoros.

Mod de uscare

Rizomii se zvanta la aer cateva zile, apoi se usuca in incaperi sau uscatorii artificiale la o temperatura de 35 grade C. Din 3-5 kg rizomi proaspeti se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Se foloseste in bolile de stomac si pentru marirea poftei de mancare. Intern: aromatizant, stimuleaza secretiile gastrointestinale, calmant, antispastic, analgetic, carminativ.

Observatii

Uneori rizomii se cer decorticati. Decojirea lor se face dupa spalare si zvantare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu