Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Pelinul (Arthemisia absinthium)



Descriere

Pelinul este o planta vivace, inalta pana la 150 cm, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, acoperita cu frunze asezate altern. Intreaga planta are un aspect alb-cenusiu din cauza perilor albi si matasosi. Frunzle de la baza sunt lung petiolate, pe masura ce inainteaza pe tulpina, petiolul este mai scurt. Ele sunt adanc divizate in lobi lunguieti cu margini intregi. Florile formeaza mici capitule globuloase, de culoare galbuie, asezate in varful tulpinii si al ramurilor. Toate florile din capitul sunt tubuloase. Planta este puternic mirositoare, datorita unui ulei eteric pe care-l contine in frunze si flori. Infloreste in luna iulie pana in luna septembrie. Creste prin locuri necultivate si uscate, pe langa garduri, locuinte, drumuri etc.

Recoltarea

De la pelin se recolteaza ramurile si varfurile inflorite, la care se adauga si frunzele bazilare. Cantitatea cea mai mare de ulei volatil se gaseste in planta inainte si la inceputul infloririi. De asemenea, cantitatea de principii amare atinge maximum in perioada infloririi. Recoltarea plantei incepe din luna iunie si se face numai pe timp uscat.

Mod de uscare

Pelinul se intinde in straturi subtiri, in locuri aerisite si umbroase. Se poate usca si pe cale artificiala la o temperatura de 35 grade C. Din 3-4 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Pelinul se foloseste in diferite boli de stomac si pentru marirea poftei de mancare. In industria alimentara serveste la prepararea vermutului in combinatie cu alte plante. Intern: stimuleaza secretiile gastrice, diuretic, laxativ. Extern: dezinfectant, trofic, antihelmintic.

Observatii

Praful de pelin este iritant, de aceea se va purta masca din tifon la nas si gura pe durata lucrului cu planta. Praful de pelin poate produce o boala numita "guturaiul fanului" si o alterare a gustului. Nu se administreaza la gravide, deoarece laptele capata un gust amar. Nu se fac cure indelungate(mai mult de doua saptamani), deoarece pot apare tulburari digestive si nervoase. Este contraindicat in afectiuni acute intestinale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu