Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Ciubotica cucului (Primula officinalis, Primula elatior)


Descriere

Ciubotica cucului este o planta mica, inalta de 10-30 cm, vivace. In pamant are un rizom foarte scurt din care pornesc numeroase radacini dese si subtiri. Rizomul se termina intr-un mugure din care apare primavara o rozeta de frunze. Din mijlocul acestei rozete, in luna aprilie se ridica o tulpina ierboasa, catifelat paroasa, goala la interior din si care se termina la partea superioara cu o umbela de flori. Frunzele sunt ovale, ingustate brusc intr-o codita aripata, cu limbul ondulat pe margini, de culoare verde pe fata superioara, mai alburii pe cea inferioara, din cauza perilor desi ce se afla asezati pe reteaua de nervuri. Florile sunt regulate avand 5 sepale unite intr-un tub care formeaza caliciul. Caliciul este usor umflat, de culoare verde-galbuie, acoperit cu peri. Petalele sunt de asemeni in numar de 5, unite intre ele in forma de palnie, formand corola. Infloreste in lunile aprilie-mai. Ciubotica cucului creste prin poiene si pasuni din regiunea dealurilor si a muntilor.

Recoltarea

De la aceste plante se recolteaza rizomul cu radacinile, florile, iar in unele tari si frunzele. Primavara se scoate rizomul impreuna cu radacinile in momentul cand planta infloreste. Recoltarea se continua pana la formarea fructelor. Cercetarile au demonstrat ca radacinile contin cea mai mare cantitate de principii active (saponine) in perioada infloririi precum si la sfarsitul toamnei si la inceputul iernii. Florile se culeg in aceiasi perioada in care se culeg si radacinile.

Mod de uscare

Rizomii cu radacinile se intind la soare sau se pot usca artificial la temperaturi de 40-50 grade C. Din 3-4 radacini proaspete se obtine 1 kg de produs uscat. Florile se usuca in straturi subtiri pe cale naturala sau artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 6-7 kg flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat. In cazul recoltarii frunzelor, ele se usuca imediat dupa culegere la o temperatura de 100 grade C pentru conservarea vitaminei C, principiul lor activ de baza.

Intrebuintari

Atat radacinile cat si florile se folosesc ca expectorant in tuse si bronsita, datorita continutului in saponine. Intern: emolient, expectorant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu