Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Stejarul (Quercus robus)



Descriere

Arbore inalt pana la 50 m, avand o coroana larga, cu ramuri puternice. Frunzele sunt ovale, scurt petiolate, pe margini lobate, cu lobii rotunjiti, la pipait pieloase, glabre, pe fata de un verde intunecat. Florile sunt dispuse in amenti (matisori). Fructul (ghinda) este o achena alungita, de 2-4 cm lungime, prezentand la exterior dungi verzi, la varf este ascutit, la baza inconjurat de un involucru in forma de cupa, acoperit la exterior cu solzi alipiti. Infloreste in luna mai. Creste in regiunea de campie, formand paduri compacte.

Recoltarea

De la stejar se recolteaza coaja tulpinilor tinere si a ramurilor de 3-5 ani, al caror diametru nu trebuie sa depaseasca 10 cm. Coaja acestor tulpini este neteda, lucioasa si nu prezinta crapaturi. Recoltarea incepe primavara, de obicei prin lunile martie-aprilie, cand seva incepe sa circule intens. Uneori se recolteaza si ghinda fara involucru. Ele se aduna toamna cand incep sa cada de pe arbore. Ghindele recoltate in lunile septembrie-octombrie sunt cele mai valoroase.

Mod de uscare

Coaja recoltata se usuca in aer liber la soare sau umbra, iar daca timpul este nefavorabil, se va usca usca in camere incalzite la o temperatura de 40-50 grade C. Ghindele se usuca pe cale naturala asezate intr-un strat de cca. 20 cm grosime. Uscarea completa a ghindelor dureaza 2-3 saptamani. Din 2-2,5 kg coaja sau ghinda proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Coaja de stejar se foloseste ca astringent in diaree, iar extern in tratamentul plagilor, al hemoroizilor, afectiunilor gurii, transpiratiei picioarelor. Semintele, obtinute dupa decojirea ghindei, prajite si pulverizate formeaza cafeaua de ghinda care se foloseste in tratamentul diareei. Intern: hemostatic, antiseptic, antidiareic. Extern: astringent, cicatrizant, dezinfectant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu