Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Nalba mare (Althaea officinalis)




Descriere

Nalba mare este o planta ierboasa, vivace. Are in pamant un rizom scurt, din care pornesc numeroase radacini groase de 2-3 cm, ramificate si carnoase, de culoare cenusie-deschis la suprafata, alba pana la slab galbui la interior, cu gust dulceag mucilaginos. Tulpinile sunt drepte si inalte de 100-150 cm, acoperite cu frunze asezate altern, avand un petiol lung. Frunzele inferioare prezinta 5 lobi dintati pe margine, iar cele superioare 3. Din cauza perilor desi, cu care sunt acoperite, frunzele par catifelate si de culoare verde-albicioasa. Spre varful tulpinii se gasesc florile de culoare alb-roz, care impreuna cu coditele lor nu depasesc lungimea frunzelor. O floare este formata din doua randuri de sepale: primul are 6-9 sepale (calicul), iar al doilea 5 sepale (caliciul). Petalele sunt in numar de 5 cu marginea aproape intreaga. Staminele sunt numeroase, unite intr-un tub ce inconjoara pistilul. Fructul este turtit, compus din numeroase achene, fiecare continand o samanta. Infloreste in lunile iunie-septembrie. Creste prin locuri umede, pe malurile raurilor si pe marginea santurilor.

Recoltarea

De la nalba mare se aduna frunzele, radacinile si uneori florile. Frunzele se recolteaza inainte de inflorire. Florile se culeg impreuna cu caliciul. Radacinile se scot din pamant in momentul cand planta s-a uscat si inainte ca pamantul sa inghete, ceea ce coincide cu lunile octombrie-noiembrie.

Mod de uscare

Frunzele si florile se usuca pe cale naturala la umbra, asezate in straturi subtiri. Cand se foloseste caldura artificiala, temperatura nu trebuie sa depaseasca 40-50 grade C. Din cca. 4 kg frunze proaspete se obtine 1 kg produs uscat, iar din cca. 4 kg flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat. Radacinile se usuca pe cale artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 3-5 kg radacini proaspete se obtine 1 kg perodus uscat.

Intrebuintari

Se foloseste ca emolient in tuse, bronsita, raguseala. Intern: emolient, expectorant. Extern: emolient, antiinflamator, calmant(cataplasme).

Observatii

Cand se recolteaza, radacina de nalba nu se spala, deoarece apa dizolva cu usurinta mucilagiile. Radacinile sunt mai intai decorticate(curatate de coaja pana la stratul alb), apoi taiate in bucatele mai mici si apoi se usuca la temperaura de maximum 40 C.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu