Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Sapunarita (Saponaria officinalis)



Descriere

Sapunarita este o planta perena, inalta de 30-70 cm, cu tlpinile drepte, ramificate la partea superioara. In pamant are un rizom cilindric, mult ramificat, tarator, din care pornesc numeroase radacini subtiri. Frunzele sunt opuse, ovale, prezentand 3 nervuri, aproape glabre, cu marginile aspre. Florile sunt placut mirositoare, dispuse la varful tulpinii si al ramurilor si sunt formate dintr-un caliciu tubulos, terminat cu 5 dinti, palid-verzui, uneori purpuriu, acoperit cu peri rari. Petalele, in numar de 5, sunt de culoare alb-roz, inconjurand 10 stamine si un ovar cu 2 stile. Infloreste incepand din luna iunie pana in septembrie. Creste in locuri nisipoase, pe marginea raurilor, a drumurilor, pe langa garduri etc.

Recoltarea

De la sapunarita se recolteaza radacina incepand din august pana la inceputul lui noiembrie.

Mod de uscare

Radacinile se intind in straturi subtiri in incaperi aerisite. Pentru o buna conservare a saponinelor, este necesar ca uscarea sa se faca cat mai repede. In cazul cand timpul nu permite acest lucru, se va proceda la uscarea pe cale artificiala, la o temperatura de 40-50 grade C. Din 3-4 kg de radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

In medicina se foloseste ca expectorant. In alimentatie se foloseste la prepararea halvalei si alvitei. Intern: expectorant, diuretic, colagog, antihelmintic. Extern: antihelmintic, cicatrizant.

Observatii

Nu se supradozeaza fiind toxica; radacina de sapunarita se utilizeaza maruntita(taiata in bucatele foarte mici), nu se pulverizeaza, pulberea este iritanta pentru mucoasa nazala. Popular acestei pulberi i se spune praf de stranuntat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu