Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Maturicea (Sarothamnus scoparius)


Descriere

Maturicea este un arbust inalt pana la 150 cm, cu tulpina mult ramificata, avand ramuri subtiri, drepte, de culoare verde, alipite de tulpina si prevazute cu 5 muchii. Frunzele sunt alterne, scurt petiolate, divizate in 3 foliole. Cad la sfarsitul verii. Florile sunt asezate cate 1-2 la subsuara frunzelor. Ele sunt de culoare galben-aurie si au forma unor fluturasi. Fructul este o pastaie turtita, la inceput verde, apoi neagra, inconjurata pe margini cu peri. Infloreste in lunile mai-iunie. Maturicea creste cultivata in parcuri si spontan pe coastele dealurilor.

Recoltarea

Primavara, in lunile februarie-martie si toamna in octombrie-noiembrie se recolteaza de la maturice ramurile tinere, de culoare verde, perioada in care au cel mai ridicat continut in principii active (sparteina). In stare proaspata ramurile au miros de urzica, care dispare prin uscare.

Mod de uscare

Maturicea se usuca in straturi subtiri in poduri acoperite cu tabla sau in uscatorii, la o temperatura de 50-60 garade C. Din cca 2 kg ramuri proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Industria de medicamente extrage sparteina, medicament folosit in bolile de inima.

Observatii

Maturicea este toxica, si la terminarea lucrului cu ea se vor spala bine mainile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu