Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Cornul secarei (Claviceps purpurea Tulasne)


Descriere

Cornul secarei este sclerotul (starea de repaus) ciupercii Claviceps purpurea care paralizeaza cerealele, in special secara. In perioadele de recoltare a spicelor de secara, sclerotul ajunge la maturitate. El ia forma unui corn de culoare neagra-violeta si capata o consistenta tare. Pe un spic de secara bolnav se dezvolta de obicei 1-4 scleroti. Deci, ciuperca la maturitate se gaseste in forma de corn. mai departe ea nu se dezvolta, ci cade pe pamant unde ierneaza. Primavara sclerotii sufera anumite transformari biologice, dand nastere la spori care luati de vant ajung pe florile de secara pe care le infecteaza. In urma acestei infectii in locul bobului de secara apare forma rezistenta a ciupercii care este sclerotul. Cantitatea de scleroti este in functie nu numai de puterea de infectare, ci si de specificul si umiditatea regiunii unde creste secara. Cu cat regiunea va fi mai umeda, cu atat vom obtine mai multi scleroti. Cornul de secara este otravitor.

Recoltarea

Sclerotii se recolteaza in momentul coacerii lor, adica in momentul cand ei se desprind usor de spicele de secara.

Mod de uscare

Sclerotii se intind in straturi subtiri. Uscarea se face numai pe cale naturala la umbra sau la soare. Daca vremea este umeda iar sclerotii nu se pot usca, se va folosi caldura artificiala, cu conditia ca temperatura sa nu depaseasca 35 grade C. Cornul secarei se va pastra intr-un loc uscat, ferit de lumina si nu se va tine mai mult de 1 an in depozite. Din 1,2-1,4 kg scleroti proaspeti se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Cornul de secara este folosit de industria chimico-farmaceutica la prepararea unor medicamente cu actiune antihemoragica.

Observatii

Cornul de secara este otravitor. Dupa terminarea lucrului se vor spala bine mainile. Intoxicatiile cu corn de secara se manifesta prin intepaturi in maini, brate si picioare, greata, varsaturi, colici, diaree, mancarime, senzatia de paralizie, pielea devine palida, rece, survin ameteli, auzul slabeste. Pana la sosirea medicului, se va administra intoxicatului ceai rusesc concentrat, sulfat de sodiu, vomitive, se vor pune sticle cu apa calda la maini si picioare, comprese calde pe abdomen.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu