Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Cimbrisorul de camp (Thymus serpyllum)


Descriere

Cimbrisorul este o planta vivace, cu ramuri culcate la pamant, care prind radacini. Din aceste ramuri cresc numeroase tulpini inalte de 7-10 cm. Tulpinile sunt cilindrice, paroase, de culoare verde-rosiatica. In varful lor se afla gramajoare de flori. Frunzele sunt mici, opuse, glabre, de forma ovala, cu marginea intreaga, uneori indoita in jos. La baza lor, spre petiol, care este foarte scurt, se gasesc perisori (cili) ce poarta glande cu ulei eteric. Privite in zare, frunzele prezinta niste puncte transparente, care sunt in realitate celule cu ulei eteric. Florile au un calicul tubulos-paros terminat cu 5 dinti lungi, ciliati. Corola este formata din doua buze (bilabiata) de culoare roz. Planta este placut mirositoare. Cimbrisorul infloreste incepand cu luna mai pana in septembrie. Creste prin fanetele de pe dealuri, ajungand pana in zona muntoasa.

Recoltarea

Planta intreaga se culege fara radacini, la inceputul infloririi.

Mod de uscare

Cimbrisorul se usuca in straturi subtiri, in locuri umbroase si bine aerisite. In cazul in care se foloseste caldura artificiala, temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 grade C. Din 3-4 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

Intrebuintari

Cimbrisorul se foloseste ca expectorant si antiseptic pulmonar, in tusea convulsiva si astm.

Observatii

Este contraindicat in dispepsii, hipopepsii grave si in suficienta pancreatica grave inhiband activitatea enzimatica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu