Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Astmul bronsic


Astmul este o boală respiratorie foarte frecvent întâlnită, cauzată de o hipersensibilitate a căilor respiratorii la anumiţi factori alergeni (acarienii din praf, polenul, fumul de ţigară, noxele, părul de animale, sporii de mucegai, vaporii eliberaţi la folosirea sprayurilor şi alţii).

Organismul bolnavului astmatic reacţionează la aceşti factori declanşatori crescând cantitatea de mucus în interiorul căilor respiratorii, ducând la obstrucţionarea sau astuparea acestora şi la inflamaţia lor. Acest lucru va provoca bolnavului numeroase neplăceri, începând cu respiraţia greoaie, şuierătoare, şi continuând cu apariţia unor episoade de tuse chinuitoare, însoţită de expectoraţie.
Crizele de astm sunt mai accentuate noaptea deoarece în perioada somnului creşte cantitatea de mucus pe căile respiratorii.

Ce este astmul şi care sunt simptomele lui?

Astmul este o boală respiratorie foarte frecvent întâlnită la noi în ţară, statisticile arătând că aproximativ un sfert dintre cei afectaţi sunt persoane sub 20 de ani. Crizele de astm sunt manifestate prin pierderea respiraţiei sau respiraţia grea mai ales la expir, şuierătoare, tuse şi senzaţia de constricţie în piept care provoacă senzaţia de sufocare. Crizele bolii pot apărea la orice vârstă, dar de regulă apar în copilărie şi uneori se ameliorează sau dispar complet la maturitate.

Astmul este cea mai frecventă dintre bolile cronice ale copilului, în special în primul an de viaţă.

Care sunt factorii care provoacă apariţia astmului?

Astmul apare atunci când micile canale aeriene din plămâni devin foarte sensibile la anumiţi factori. Această reacţie face ca mucoasa respiratorie să se inflameze şi să secrete mucus, micşorând spaţiul de intrare al aerului.
Unele persoane au o predispoziţie ereditară la astm, iar la altele astmul apare provocat de o reacţie alergică. Dintre substanţele care provoacă astfel de alergii care provoacă boala astmatică enumerăm:
- Excrementele acarienilor din praf sau din alimente cum ar fi cerealele, făina şi alte produse uscate care au perioada de valabilitate depăşită
- Polenul
- Fumul de ţigară sau gazele de eşapament
- Părul de animale
- Sporii de mucegai
- Vaporii eliberaţi la folosirea sprayurilor, solvenţilor de curăţătorie sau pesticidelor
- Bioxidul de azot de la aparatele casnice cu gaz
- Aerul rece sau schimbările bruşte de temperatură
- Infecţiile respiratorii
- Anumite medicamente (inclusiv aspirina)
- Efortul fizic sau emoţiile puternice

În România se înregistrează nu mai puţin de 200 de cazuri noi de astm pe an.

Cum să prevenim apariţia astmului ?

Pentru a reduce riscul apariţiei respiraţiei şuierătoare vă recomandăm să respectaţi o dietă sănătoasă. Suplimentele de magneziu sunt de mare ajutor, iar vitaminele C şi E reduc frecvenţa crizelor de astm declanşate de fum sau de poluare. Usturoiul este şi el de asemenea util, reducând cantitatea de mucus.
Un aspect foarte important în controlarea bolii astmatice îl constă identificarea şi excluderea alimentelor la care aţi putea fi alergic, reducând astfel riscul apariţiei crizelor.
Plantele au o contribuţie importantă la tratarea astmului prin destinderea căilor respiratorii şi expectorarea mucusului. Dintre acestea echinacea, podbalul, iarba de mare, lemnul dulce, isopul şi cimbrul sunt cele mai uzitate. Vă recomandăm să beţi zilnic 1-2 căni de ceai din plantele de mai sus.

Tratamente naturiste contra tusei astmatiforme

- Un prim tratament recomandat contra crizelor de tuse din astm este vinul roşu. Explicaţia medicală este aceea că vinul roşu acţionează împotriva histaminei, anticorpul din organism care este produs de hipofiză pentru apărarea împotriva alergiilor. Astfel, histamina fiind blocată, episoadele de tuse declanşate ca reacţie la alergie nu vor mai apărea. Se recomandă să se bea zilnic câte 125 ml de vin roşu natural, primele semne de vindecare făcându-se vizibile după circa 3-4 săptămâni.
- Propolisul este şi el un remediu excelent pentru bolnavii de astm deoarece el are acţiune antialergică, reduce inflamaţiile bronşice, are efect anestezic (diminuând sensibilitatea tractului respirator) şi stimulează imunitatea. Propolisul se poate administra sub formă de tinctură, sirop, miere sau lăptişor de matcă. O reţetă foarte bună pentru astm este propolisul amestecat cu sulf (1 kg de miere şi 100 g sulf de uz intern se iau câte 2 linguri pe zi, diminieaţa şi seara).
Se mai recomandă şi şedinţele de aerosoli cu propolis. Propolisul 15% se amestecă cu apă distilată în proporţii egale şi se fac câte 2 şedinţe pe zi de durată de 5 minute, cu pauză de 20 de minute între ele. Tratamentul trebuie să cuprindă între 15 şi 30 de şedinţe.
- Ceaiul antiastmatic Fitoterapia - conţine flori de păducel, coada-şoricelului, frunze de podbal, salvie, talpa-gâştei, isop, unguraş şi mentă. se infuzează 1 linguriţă de amestec din aceste plante în 250 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
- Ciuboţica-cucului este o plantă care are calităţi antitusive. Se pun 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă câte 2-3 căni pe zi. Este foarte eficient pentru că este şi un calmant nervos.
- Se va face un ceai din 2 linguriţe de trei-fraţi-pătaţi care se pun în 250 ml apă clocotită. Se va lăsa apoi acoperit pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 2 căni pe zi. Această infuzie este recomandată astmaticilor deoarece este expectorantă şi antialergică.
- Chimenul conţine o substanţă numită ruthyna care influenţează permeabilitatea bronhiilor, ajutând astfel la reglarea cantităţii de mucus. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de fructe la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
- Busuiocul ajută la dilatarea bronhiilor atunci când ele sunt astupate şi reduce inflamaţiile de la nivelul tractului respirator, fiind de aceea recomandat în infecţiile respiratorii acute, tuse şi astm. Se administrează de 3 ori pe zi câte 5 picături de ulei de busuioc.
- Pentru liniştirea tusei se va folosi o alifie specială care se va aplica pe piept până spre zona gâtului. Alifia se prepară din 100 g de untură de porc, puţină ceară de albine (cam de mărimea unei nuci) şi puţină răşină de brad (în cantitate asemănătoare cu cea de ceară). Toate ingredientele se pun într-o baie de apă şi se lasă până se topesc, amestecând. Când este gata se lasă puţin la răcit, apoi se aplică de 2 ori pe săptămână, încălzind puţin preparatul înainte de fiecare aplicare.
- Pentru calmarea crizei de astm preparaţi un amestec din 2 căţei de usturoi pisaţi, 1 linguriţă de miere şi 1 gălbenuş de ou crud. Mestecaţi bine amestecul, după care înghiţiţi.
- Pentru curăţarea sinusurilor de mucozităţi folosiţi hrean ras amestecat cu lămâie. Puneţi peste 1-2 linguriţe de hrean ras câteva picături de lămâie şi luaţi acest preparat de 2 ori pe zi, între mese. Se mai poate lua hrean ras care se amestecă în părţi egale cu miere polifloră. Se va lua câte o linguriţă de mai multe ori pe zi.
- Frunzele de varză se pot folosi aplicându-se în 3-4 straturi pe piept şi pe gât, la bazele plămânilor sau pe omoplaţi. Se lasă cel puţin 4 ore, de preferinţă toată noaptea.
- Turiţa-mare este o plantă excelentă de administrat în caz de astm deoarece are proprietăţi antialergice. Se pun 1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, prima pe nemâncate.
- Rădăcina de obligeană poate fi folosită în cazul tusei cronice deoarece combate congestiile pectorale şi lărgeşte bronhiile. Ceaiul din rădăcini de obligeană se prepară doar ca extract rece, 1 linguriţă rasă de rădăcini lăsându-se peste noapte într-un sfert de litru de apă. Dimineaţa se încălzeşte uşor şi se strecoară. Înainte de folosire ceaiul se încălzeşte în Bain-Marie.
- Cimbrul - 2 linguriţe de cimbru se vor pune mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
- Se ia o ridiche neagră, se scobeşte şi în scobitură se va pune zahăr. Se lasă până a doua zi când se va scurge şi se pune la rece într-o sticlă. Se ia câte o linguriţă la nevoie.
- Podbal - 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
- Scai vânăt - se vor pune 2 linguriţe la 250 ml de apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă în cursul zilei 2-3 căni.
- Se consumă suc de ceapă câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi.
- Feniculul este recomandat bolnavilor de astm deoarece are proprietăţi antispastice, antibronşitice şi expectorante. Preparaţi o infuzie din 1-2 linguriţe de fructe la o cană de 250 ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
- Coada-şoricelului este antispastic bronşic, acţionează împotriva alergiilor, dilată bronhiile astupate de mucus şi este un excelent antiseptic. Se prepară o infuzie din 2 linguri de flori la 500 ml apă clocotită. Infuzia se bea călduţă şi fracţionată în 4-5 reprize pe parcursul unei zile.
- Isopul dilată bronhiile şi este expectorant. Faceţi o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă. Beţi 2 căni pe zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu