Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Logopedie


Logopedia este disciplina psihopedagogica ce se ocupa cu educarea si in special cu reeducarea (terapia corectiva) limbajului. Logopedia studiaza natura si formele de manifestare a defectelor, tulburarilor de limbaj si de vorbire, propunand metode si procedee de corectare adecvate.

Atat la copii normali cat si la cei cu diverse handicapuri senzoriale, tulburarile de limbaj survenite din diverse cauze impiedica intelegerea, receptionarea si transmiterea mesajului verbal. Comunicarea prin limbaj este cea mai importanta cale de integrare scolara si sociala a copilului.

Tulburarile de limbaj, necorectate la timp, au tendinta sa se consolideze si sa se agraveze. Tulburarile intelectuale se asociaza cu cele de limbaj, iar tulburarile de receptie sau de emisie duc la alterarea laturii intelectuale a limbajului, cu rasunet asupra afectivitatii si comportamentului copilului. Atat sindromul dismaturativ, cat si sindroamele extrinseci si intinseci ale limbajului si vorbirii comporta dificultati prin absenta sau diminuarea capacitatii de a se afla in contact cu mediul inconjurator.

Logopedul are menirea sa aplice diferentiat, de la caz la caz, tehnica de restaurare si stabilizare a limbajului, cat si a dificultatilor psihice asociate.

Logopedia este o disciplina de sinteza a informatiilor din numeroase stiinte care se preocupa de studiul fenomenelor de limbaj (psihologie, pedagogie, neurologie, psihiatrie, lingvistica, etc.).

Printre tulburarile de limbaj care se intalnesc frecvent la varsta prescolara si scolara sunt: dislalia, alalia, balbismul si logonevroza, tulburarile de scris citit (dislexia, disgrafia), rinolaliile, tahilaliile si bradilaliile. La acestea se pot adauga dizartriile, afaziile, autismul, ca dezorganizari de limbaj provocate adesea de leziuni ale sistemului nervos central si periferic, care asigura functionalitatea elementelor fonoarticulatorii, cat si vorbirea si limbajul in concordanta cu celelalte procese psihice.

Terapia psihica de acomodare si colaborare aduce linistirea si vointa de a invinge greutatile de pronuntare, pentru ca altfel, conflictul psihic va duce la dezorganizarea procesului de gandire – vorbire – intelegere.

Logopedul este specializat in diagnosticul si terapia tulburarilor de vorbire si utilizeaza seturi de exercitii de vorbire pentru a reduce aceasta dizabilitate, dar ofera si consiliere si suport atat pacientului cat si familiei sale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu