Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Ficatul gras - steatoza hepatică


Steatoza hepatică sau ficatul gras este o afecţiune care se defineşte prin acumularea excesivă de grăsime la nivelul ficatului. Factorii care favorizează această afecţiune sunt: diabetul zaharat, intoxicaţia cronică cu alcool, dezechilibrele alimentare sau unele afecţiuni ale glandelor endocrine.


Cum apare steatoza hepatică ?

Atunci când consumăm alcool în mod excesiv, celulele ficatului trebuie să depună un efort suplimentar pentru a metaboliza alcoolul. Pentru a face acest lucru, la nivelul acestor celule se acumulează acizi graşi care constituie sursa de energie de care ele au nevoie în plus. În cazul în care consumul de alcool este unul frecvent, se ajunge ca celulele hepatice să fie invadate de granule de grăsime, ceea ce duce la degenerarea ficatului şi la imposibilitatea sa de a mai funcţiona corect.
Un mecanism similar se produce şi în cazul consumului în exces al alimentelor cu multe grăsimi, în afecţiunile pancreasului, în carenţele proteice şi în lipsa vitaminelor din alimentaţie.
Şi folosirea abuzivă a unor medicamente toxice pentru ficat (tetraciclina, cortizonul, fosforul etc.), a unor medicamente împotriva hipertensiunii sau a unor medicamente împotriva aritmiilor poate duce la apariţia steatozei hepatice.

Evoluţia steatozei hepatice

În cazul în care steatoza hepatică nu este tratată corespunzător, iar bolnavii nu îşi schimbă în bine stilul de viaţă şi cel alimentar (renunţând la alcool şi alimente grase), evoluţia acestei boli poate fi foarte gravă. Dacă se continuă consumul de alcool, leziunile produse ficatului progresează, studiile arătând că unul din cinci bolnavi de ficat gras evoluează spre etape mai grave precum steato-hepatita sau hepatita acută etanolică (manifestată prin febra, icter, chiar hemoragie digestivă şi ascită - lichid în burtă). De asemenea, la o treime din bolnavii de steatoză poate apărea fibroza ficatului, iar dintre bolnavii cu fibroză jumătate se îndreaptă spre ciroză.

Alimentaţia şi stilul de viaţă la bolnavii cu steatoză hepatică

1. Prima măsură importantă pe care bolnavii de steatoză hepatică trebuie să o ia este să urmeze o alimentaţie care să conţină toate principiile alimentare necesare organismului. Se va insista pe consumul zilnic de sucuri de legume (minim 600 ml în cursul unei zile). Se va urmări satisfacerea nevoilor de vitamine ale organismului prin introducerea în dietă a polenului de albine (câte 20 g pe zi). De asemenea se indică să se consume alimente care conţin acizi graşi nesaturaţi: uleiuri vegetale (în special de soia), germeni de porumb şi grăsime de peşte.
2. Se interzice consumul următoarelor alimente: alcool, grăsimi de origine animală, carne de porc şi de oaie, pielea de pasăre, mezeluri, gălbenuş, lactate de oaie, afumături, alimente cu conservanţi, prăjeli, tocăniţe şi dulciuri.
3. Consumaţi zilnic sucuri de roşii, ţelină, spanac, salată, morcov, pătrunjel, mărar sau mere.
4. Reduceţi cantitatea de pâine, cartofi şi făinoase consumate concomitent deoarece generează glucide care se stochează în ficat sub formă de grăsimi.
5. Mâncaţi încet, deoarece atunci când mâncaţi repede ficatul trebuie să depună un efort suplimentar pentru a prelucra avalanşa de alimente ingerate. Astfel, neputând face faţă, ficatul va depozita surplusurile sub formă de grăsime.
6. Respectaţi orele de somn de minim 8 ore şi mentineţi greutatea corpului la valori aproape de normal.
7. Menţineti colesterolul, trigliceridele şi glicemia în limite normale, repetaţi analizele de sânge şi ecografia abdominală la 6 luni sau 1 an, în funcţie de indicaţia medicului.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Tratamentul steatozei hepatice

- Cel mai bun tratament naturist contra steatozei ficatului este ceaiul de anghinare consumat zilnic. Acesta ajută la diminuarea cantităţii de grăsime acumulată la nivelul ficatului.
- Luaţi dimineaţa 1-2 linguriţe de ulei de măsline, după care beţi un pahar cu suc de mere.
- Luaţi de 3 ori pe zi câte 2 picături de ulei volatil sau de tinctură de portocal puse în miere de albine. Aceste extracte de portocal ajută la scăderea grăsimilor.
- De asemenea se mai pot lua seminţe de armurariu care ajută la refacerea celulei hepatice.
- Pentru drenarea eficientă a ficatului cel mai indicat este extractul din mlădiţe de rozmarin. Acest tratament este excelent în cazul bolnavilor de steatoză hepatică pentru că ajută la dizolvarea şi metabolizarea grăsimilor stocate în ficat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu