Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Rahitismul - inca o problema a zilelor noastre


Rahitismul se defineste ca o afectiune dobandita, datorata carentei de vitamina D. Numele bolii vine din grecescul "rahis", care semnifica coloana vertebrala, rahitismul avand ca manifestare mai frecventa deformarea coloanei vertebrale.


Notiuni elementare despre rahitism

Boala, fiind raspandita in Anglia, a fost descrisa pentru prima data la 1650 de catre Glisson, iar Ambrois Pare, in urma cu 300 de ani, a denumit-o "morbus anglicus".
Boala apare intre lunile a treia si a sasea de viata, si spre sfarsitul primului am de viata poate avea modificari semnificative (rahitism florid), daca nu a fost tratata la timp.
Cauze:
administrarea incompleta sau incompleta a profilaxiei cu vitamina D
renuntarea la administrarea vitamine D
insuficienta insorire
grad crescut de poluare
regimuri alimentare dezechilibrate
variatii individuale ale cresterii la care nu s-au adaptat dozele de vitamina D
mentinerea dozelor profilactice in conditiile aparitiei primelor semne de rahitism
Exista forme de rahitism idiopatice, Pseudorahitismul comul Prade, cu hipocalcemie, si rahitismul hipofosfatemic familial.
De asemenea, exista si forme de rahitism vitaminorezistente, din Insuficienta renala cronica, atrezia de cai biliare, din tratamente cu corticosteroizi sau fenobarbital, fenitoina asociate, din acidozele tubulare distale.
Tabloul clinic
asimetrii craniene, aplatizari occipitale, intarziere in inchiderea fontanelelor, intarzierea aparitiei dentitiei, schimbarea ordinii de aparitie a dintilor
largirea bazei toracelui, santul "Harisson"- sant de depresiune submamara, tumefactii ale articulatiilor condro-sternale
tumefierea extremitatilor distale ale radiusului - "bratari rahitice",
incurbarea membelor inferioare (genu varum, genu valgum),
micsorarea diametrelor bazinului,
hiperlexitate ligamentara,
hipotoni musculara cu intarzierea in instalarea achizitiilor motorii ale sugarului,
atitudine cifotica,
distensie abdominala cu hernie ombilicala

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu