Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Bila leneşă


Ce este dischinezia biliară ? Dichinezia biliară reprezintă un complex de tulburări digestive de tip biliar, manifestate prin dureri în partea dreaptă a abdomenului sub nivelul coastelor (dureri ce pot avea intensităţi diferite, de la o simplă jenă dureroasă până la colici puternice), gust amar, greţuri, vărsături de tip biliar (care conferă o senzaţie de amăreală în gură), arsuri în partea superioară a abdomenului cuprinsă între coaste şi ombilic, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate crescută, astenie fizică sau intelectuală şi balonări.

Factorii care cauzează dischinezia biliară. Dichinezia biliară apare ca urmare a dereglării mecanismului de eliminare a bilei în duoden. În cele mai multe cauze, afecţiunea apare deoarece vezicula biliară, sfincterul său sau canalul coledoc (cel prin care bila circulă de la vezicula biliară la duoden) nu mai funcţionează corespunzător.
Atunci când consumăm o masă bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de bilă pentru a facilita digestia. Uneori însă efortul necesar este prea mare, consecinţa fiind blocarea bilei, care nu se mai elimină, iar digestia se va desfăşura greoi, provocând simptomele descrise anterior.
Complicaţii ale bolii. Atunci când evacuarea bilei este blocată, în interiorul veziculei biliare este posibilă înmulţirea microorganismelor care vor produce inflamaţia acesteia. De asemenea, bila restantă poate determina depunerea de nisip, ducând la apariţia calculilor biliari (litiază).
O complicaţie şi mai gravă este perforarea colecistului, urmată de peritonită. De asemenea, boala mai poate evolua şi spre ciroză şi ascită, icter infecţios, angiocolită acută, abcese hepatice, perforaţie în peritoneu sau pancreatită hemoragică.
Alimentaţia indicată bolnavilor de dischinezie biliară. Dacă suferiţi de o afecţiune biliară de tipul dischineziei trebuie să cunoaşteţi că anumite alimente trebuie evitate deoarece ele pot declanşa crizele biliare. Vorbim aici despre consumul excesiv de grăsimi animale, de sosuri cu rântaşi, tocături, mezeluri, ouă, tutun, cafea, băuturi carbogazoase sau alcool. Evitaţi şi legumele uscate, ciupercile, vinetele, castraveţii, ţelina, ceapa, usturoiul şi prazul. Se recomandă alimentele uşoare, care nu solicită prea mult bila: supele de legume, cartofi fierţi sau copţi, carne de pui, viţel sau curcan fiartă sau la grătar, peşte, fructe şi legume (dar nu prăjite). Mai sunt recomandate brânza de vaci, urda, iaurtul semidegresat şi laptele degresat, pâinea prăjită şi biscuiţii. Evitaţi excesele alimentare în perioada sărbătorilor pentru a evita blocarea bilei şi tulburarea digestieiMâncaţi la ore regulate, iar pentru un drenaj biliar eficient este indicat ca după masa de prânz bolnavul să stea 30 de minute culcat pe partea dreaptă.
Tratament balnear pentru bolnavii de dischinezie biliară. Apele alcaline, clorurate sodice, bicarbonate, carbogazoase şi sulfuroase din staţiunile Căciulata, Slănic-Moldova, Sângeorz-Băi, Călimanesti, Lipova şi Olanesti sunt excelente pentru tratarea afecţiunilor biliare de tipul dischineziilor. Apele alcaline şi sulfuroase stimulează secreţia biliară a ficatului, diluează şi fluidifică bila, iar apele clorurate sodice, bicarbonate şi carbogazoase deprimă secreţia biliară.

Tratamente naturiste

- Păpădia este una dintre plantele cele mai indicate în această afecţiune, mulţi vindecători populari considerând că o cură cu tije de păpădie ar trebui urmată de toţi cei care se confruntă cu dischinezia biliară sau cu hepatita. Această plantă este poate cea mai eficientă pentru drenarea hepatică şi eliberarea bilei în circuitul digestiv, fiind un excelent stimulent al activităţii ficatului. Păpădia se poate folosi sub formă de infuzie preparată din 2 linguriţe de plantă întreagă la o cană de apă. Se vor bea 2-3 căni pe zi.
- În caz de dischinezie biliară însoţită de indigestie şi balonare se recomandă să se ia câte o linguriţă de biter diluat în jumătate de cană de apă, de 4 ori pe zi înainte de masă. De asemenea, în momentele în care apar simptomele neplăcute de indigestie se poate administra imediat o doză dublă de bitter (2 linguriţe la un pahar cu apă).
- Porumbul creşte secreţia de bilă şi uşurează evacuarea acesteia, fiind util în dischinezia biliară, dispepsie (tulburare a digestiei manifestată prin dureri şi balonări) şi colecistită (reducând inflamaţia veziculei biliare). De aceea se recomandă să consumaţi mămăligă în loc de pâine, împreună cu multe salate de crudităţi pentru un aport crescut de vitamine.
- Faceţi o cură de 3 săptămâni urmate de 1 săptămână pauză cu pulbere de cimbru şi anghinare. Amestecaţi cele 2 plante măcinate şi luaţi de 3 ori pe zi câte 1 linguriţă rasă din acest amestec, cu 15 minute înaintea meselor principale. Anghinarea se mai poate folosi şi sub formă de infuzie (2 căni pe zi) obţinută din 2 linguriţe de frunze la o cană de apă.
- Sucul de coacăze roşii este un tonic digestiv care decongestionează ficatul. Acest tratament este eficient în dischinezia biliară mai ales pentru calmarea migrenelor asociate acesteia. Zdrobiţi fructele proaspete, stoarceţi-le printr-un tifon şi beţi câte un pahar din sucul obţinut cu un sfert de oră înainte de masă. Preparaţi întotdeauna sucul doar înainte de a-l folosi pentru a evita să se oxideze.
- Tinctura de rădăcină de genţiană este utilă în crizele biliare provocate de dischinezie şi pentru prevenirea apariţiei litiazei biliare. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată într-un sfert de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, recomandat fiind dimineaţa imediat după trezire şi cu 15 minute înaintea meselor principale.
- Pulberea de lavandă se recomandă bolnavilor de dischinezie deoarece calmează balonarea şi crizele biliare însoţite de dureri de cap deoarece planta conţine principii amare care măresc secreţia de bilă şi ajută la evacuarea ei. Luaţi câte o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
- Pelinul declanşează puternic secreţia de sucuri digestive şi peristaltismul tubului digestiv (mişcările prin care substanţele nutritive sunt împinse prin tub). Atfel, pelinul nu permite apariţia balonării, ne conferă o digestie bună şi tratează dischinezia biliară. Luaţi înainte de masă 2-3 linguri de vin de pelin sau o jumătate de linguriţă de tinctură de pelin.
- Rostopasca este utilă contra dischineziei deoarece calmează durerile date de contracţiile vezicii biliare. Se poate folosi infuzia de rostopască preparată din 3 g de frunze uscate la o cană cu apă (se bea treptat în decursul unei zile) sau un amestec de tincturi de rostopască, anghinare şi şovârf. Puneţi câte jumătate de lingură din fiecare cele 3 tincturi în 500 ml apă. Luaţi jumătate de pahar din acest preparat cu 15 minute înainte de masă. Consumaţi preparatul maxim în 48 de ore de la preparare.
- Puneţi 2 linguri de flori mărunţite de coada-şoricelului la 500 ml apă clocotită. Acoperiţi pentru 15 minute, apoi strecuraţi şi beţi 2-3 căni pe zi. Tratamentul este util în dischineziile biliare, la gastrite hiperacide, ulcer gastric sau colici.
- Cicoarea este o plantă pe care cunoscătorii fitoterapiei au numit-o prietena ficatului. Mâncaţi cât mai multă salată din frunze tinere de cicoare sau luaţi 1-2 căni pe zi de infuzie obţinută din 15 g de frunze uscate la un litru de apă.
- Seminţele de armurariu stimulează secreţia biliară la nivelul celulei hepatice şi contracţiei vezicii biliare pentru eliminarea în duoden a bilei formate. Se recomandă sub formă de decoct cu 30 minute înainte de masa principală, preparat din 20 g seminţe la o cană de apă.
- Ţelina are acţiune colagogă (contractă vezicula biliară şi elimină bila). Consumaţi câte o cană cu infuzie preparată cu o linguriţă de frunze după fiecare masă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu